Kuyumcular tarafından da kullanılan nitrit asit yöntemi, birçok bayan tarafından da kullanılır. Bu yöntem takının altın mı yoksa altın kaplama mı olduğunun anlaşılmasına yardımcı olur: Takının üzerine bir veya birkaç damla nitrit asit damlatılır. Eğer takıda bir renk değişimi yaşanıyorsa altın değil, altın kaplamadır.
Altın takınızı avucunuzun içinde birkaç dakika tutarak etkileşimi izleyebilirsiniz. Sahte altın elinizdeki terle reaksiyona girerek cildinizde mavimsi-yeşilimsi bir renk oluşturur. Eğer altın kaplama bileziğiniz bileğinizde bu tür renkler bırakıyorsa gerçek altın kaplama değildir.
Bu yüzden, altın kaplama takılar; fiyatları sayesinde de ayırt etmek mümkündür. Buna ek olarak, takıların her birisinde ayar kontrolü için damga yer alır. Bu kıstasa dikkat etmelisiniz.
Altın kaplamada belli bir süre geçtikten sonra alttaki ana metali açığa çıkararak pul pul dökülmeye başlar. Aynı zamanda kaplama yapılan takı ya da mücevherler bir süre sonra parlaklığını kaybeder.
Altın kaplama takılar uygun koşullarda saklanırsa uzun süre kararma yapmaz. Altın Kaplama Gümüş Kararır mı? Uygun koşullarda saklanan gümüş takılarınız uzun süre parlaklığını korur. Günlük hayatta kimyasal etkilere – parfüm,klor,deterjan vb.- maruz kalındığında parlaklığında azalmalar olabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Altın Kaplama Kararır mı? Altın kaplama takılar, uygun koşullarda kullanılır ve saklanırsa uzun süre kararma yapmaz ve uzun süre kararmadan kullanılabilir.
İmitasyon Takıları Parlatmak
İmitasyon takıların parlatılması işlemi için gerekli olan tek şey limon ve karbonat oluyor. Takıları limonu karbonata batırarak iyice ovun. Ardından sıcak suda bekletin bu şekilde imitasyon takılarınızı da parlatabiliyorsunuz.
Altının kaplama olarak kullanıldığı dekoratif gereç veya aksesuarlar aynı şekilde 24 ayar haricindeki diğer tüm altınlar gibi zamanla havayla temasın etkisiyle kararabilir.
Altın ve çelik ürünler yapıları gereği kararma yapmaz. Farklı ham maddelerden üretilen takılarınızda kullanıma bağlı renk değişimleri olabilir. Contem kolye, zarif detayları ile deniz tatilinizde tercih edebileceğiniz takılardan bir tanesidir.
Fakat bijuteri ve çelik takılar arasındaki farklar genellikle Altın Kaplama Takı kullananlar tarafından ilk seferde anlaşılmadığı için bijuteri altın suyuna batırılmış olarak tabir edilen takılar bir süre sonra kararmaya yol açıyor.
Gerçek altın takılarda, altının karatı ve saflığı genellikle takının üzerine damgalanır. Eğer takının üzerinde herhangi bir bilgi yoksa, sahte olma olasılığı yüksektir. Altın takı üreten firmalar, ürünlerinin uygun yerlerine kendi damgalarını vururlar.
Kuyumcuların rafları süslemek için kullandığı sahte altına yasak geliyor. Nedeni ise sahte altınlarla bazı dolandırıcılık olaylarının yaşanmış olması. Ayrıca yeni yılla birlikte yetki belgesi olmayan kuyumculuk yapamayacak.
Normalde gerçek altın kararmaz. Doğru bakım ve temizlik uygulandığında, 14 ayar alyanslar uzun yıllar boyunca ışıltısını korur. Basit bir temizlik işlemiyle, alyansınızın ilk günkü gibi parlak ve güzel görünmesini sağlayabilirsiniz. 14 ayar alyansların kullanım sıklığı da kararma riskini etkileyebilir.
Ses Testi. Ses testi, gramajıyla oynanmış olabilecek çeyrek, yarım ya da tam altınların anlaşılması için kullanılabilir. Gerçek altın, cam yüzeye çarptığında ağırlığı sayesinde belirgin bir çınlama yaratır. Farklı materyallerle karıştırılan, saf olmayan altın ürünlerde bu ses daha belirsiz ya da tok olabilir.
Altın kaplama olan takılar, zamanla havaya temas ettikçe kararma yapabilir. Altın kaplama aksesuarların kararmadan kullanılması için özel takı kutusunda saklanması gerekmektedir.
Pirinç üzeri altın kaplamalar, tıpkı diğer metallerde olduğu gibi belirli süre sonra kararma yapmaktadır. Birey, kullanım şekline dikkat ederek belirtilen kararma sürecini hem geciktire hem de engelleyebilir.
Gerçek altını mıknatıs çekmeyecektir. Ancak bu, her zaman kesin sonuç vermez. Altın kesinlikle kararma ve paslanma yapmaz. Kullandığınız takılar kararmışsa altın değildir.
Altın kaplama; adından da tahmin edileceği gibi ince bir altın tabakasının bir ana metal üzerine yapıştırılması ile gerçekleştirilen bir işlemdir. Kaplama; mücevher dünyasının vazgeçilmez detaylarının başında gelir. Altın kaplama; genellikle kostüm takıları veya pahalı parçaları taklit etmek amacıyla gerçekleştirilir.
Takılar mutlaka temiz ve kuru yerlerde saklanmalılardır. Nemli, ıslak, güneşe maruz kalan veya kimyasal / kozmetik ürünlerle temas halinde saklanan takılar hızla kararma yaparak eskir.
Oldukça yumuşak bir fırça kullanın. Fırça ne kadar yumuşak ise işlem o derece başarılı olacaktır. Çünkü sert kıllı fırçalar takıların yüzeyine çizerek zarar verebilir. Özellikle takınız som altın değil altın kaplama ise sert kıllı fırçalar takınızın yüzeyini çizebilir ve altın tabakasını tamamen kaldırabilir.
Altın, yüzyıllardır mücevher dünyasının en özel materyali olmuştur. İhtişamı, saflığı, zarafeti yansıtan; bu nedenle mücevher yapımında sıklıkla kullanılan altının saf hali parlak sarı bir renktir. Farklı alaşımlar ile karıştırıldığında rengi değişebilir.
Orijinal beyaz altın, yaldız denilen kimyasal bir sıvı ile sarı renge dönüştürülebilir. Fakat renk kalıcılığı uzun sürmez. 1 hafta içerisinde kullanıma bağlı olarak renk kaybı yaşanacaktır. Bu yüzden pek tavsiye edilmez.
Altın kaplama ürünlerin parlaklığını kaybetmeleri gayet doğaldır. Ancak bu konuda üzülmenize gerek yoktur. Çünkü birkaç teknik sayesinde altın kaplama takınızı parlatma şansınız olacaktır. Deterjanlı su kullanarak parlatma işlemini yapabilirsiniz.
Altın kararma sebepleri; sabun ve yağ kalıntılarının birikmesi gibi faktörlere dayanır. Kuyumcular, altının ilk günkü gibi parlamasını sağlamak için profesyonel bir ortamda çeşitli altın parlatma teknikleri kullanırlar.
Rodyum kaplama; bir mücevher parçasının dayanıklılığını, parlaklığını ve ışık yansımasını artırmak için kullanılmaktadır. Sert bir metal olduğu için rodyum kaplama yapılmış olan bir takı parçası çizilmeye karşı daha dayanıklı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri