Ayrıca Fransa'nın son 10 yıl içerisinde kişi başına düşen milli gelirinin, diğer gelişmiş ülkelere göre geride kalacağı öngörülüyor. Şu anda dünyanın 13. zengin ülkesi olmasına rağmen büyük bir sıçrama yapması bekleniyor. Fransa, İspanya, İtalya gibi ülkeleri geride bırakarak 8. sıraya yerleşeceği tahmin ediliyor.
Avrupa Birliği ve NATO için beşik görevi gören Belçika dünyanın en refah sahibi ülkelerinden. Belçika kişi başına düşen 65.500 dolar gayri safi yurt içi hasılayla Avrupa'nın en zengin ve varlıklı ülkeleri arasında. Ülkede gayri safi hasılanın büyük kısmını hizmet sektörü oluşturuyor.
En büyük 10 ekonomi
Bu ülkeyi 18 trilyon 100 milyar dolarlık GSYH ile Çin, 4 trilyon 233,5 milyar dolarla Japonya izledi. Sıralamada daha sonra 4 trilyon 75,4 milyar dolar GSYH ile Almanya, 3 trilyon 386,4 milyar dolarla Hindistan, 3 trilyon 70,6 milyar dolarla İngiltere ve 2 trilyon 784 milyar dolarla Fransa geldi.
IMF, dünya ülkelerini kişi başına düşen GSYİH'e göre listedi. "En zengin 25 ülke" listesinin başında Lüksemburg yer alıyor. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yayımladığı listeye göre, 2023'te ortalama kişi başına düşen GSYİH 13 bin 920 dolar oldu. Bu rakam 2022'de 13 bin 400 dolar, 2020'de 11 bin 160 dolardı.
İlk açıklanan değerler geçici verilere dayandığından yeni bilgilerin gelmesiyle veriseti de güncelleniyor. Nisan 2022'de açıklanan raporda, Türkiye 2021 yılında ülkelerin GSYH büyüklüğü bakımından dünyada 21. sıraya düşmüştü.
İlgili 36 soru bulundu
İlk 20'nin yeni üyesi İran oldu. IMF ve Dünya Bankası'nın verilerine göre 2021'de, Türkiye en büyük ilk 20 ekonomi içerisinden çıkarak 21. sıraya geriledi. İlk 20'nin yeni üyesi ise İran oldu. Ülkelerin ekonomik güçleri Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüklüğü ve kişi başına düşen GSYH ile ölçülüyor.
Burundi dünya açlık endeksine göre son 25 yılın verilerine göre dünyanın en fakir ülkesi konumundadır. Dünya açlık endeksinin 2014 verilerine göre Burundi tüm ülkeler içerisinde sahip olduğu 35,6 endeks oranı ile son sırada yer almaktadır. Ülke ekonomisinin en önemli parçasını tarımsal faaliyetler oluşturmaktadır.
Avrupa Birliği (yaklaşık 20 trilyon ABD doları GSYİH), Avrupa GSYİH'sının yaklaşık %75-80'ini oluşturmaktadır. Bir bütün olarak AB, dünyanın en zengin ve en büyük ekonomisidir ve ABD'yi mali kriz anında 2 trilyondan daha yüksek bir değerle geride bırakmıştır. 2009 yılında Avrupa dünyanın en zengin bölgesi olarak kaldı.
Buna göre en zenginler listesinde birinci sırada Adıyaman Besnili iş insanı SASA Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemlioğlu 5,3 milyar dolarlık servetiyle yer aldı. İkinci sırada Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker yer alırken, üçüncü sırada ise İbrahim Erdemoğlu'nun kardeşi Ali Erdemoğlu bulunuyor.
Tesla ve SpaceX'in Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk, lüks tüketim ürünleri grubu LVMH'nin Başkanı Bernard Arnault'yu geride bırakarak "dünyanın en zengini" ünvanının yeniden sahibi oldu. Elon Musk, yeniden dünyanın en zengin isimi oldu.
2018 yılında dünyanın en büyük 500 şirketi içinde 28 şirket ile Fransa, ABD, Çin, Japonya ve Almanya'nın ardından Fortune Global 500 listesinde 5. sırada yer almıştır.
Birliğin vatandaşlarının yaşadığı toplam yüzölçümü yaklaşık dört milyon kilometrekare. Fransa birlikteki en büyük yüzölçümüne sahip ülke olurken 84,3 milyon vatandaşıyla Almanya AB'nin en büyük nüfusa sahip ülkesi.
IMF'ye göre Türkiye üst-orta gelirli, karma piyasalı, gelişmekte olan bir ekonomiye sahiptir. Ülke, dünyada en çok ziyaret edilen dördüncü destinasyondur ve hem çok uluslu hem de ulusal firmalar tarafından kurulan 1.500'den fazla Ar-Ge merkezine sahiptir.
Avrupa'nın en ucuz iki ülkesi Bulgaristan ve Romanya'nın Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün düzenlediği yolsuzluk algısı anketinde AB ülkeleri arasında "yolsuzluğa en fazla bulaşmış" iki ülke olarak öne çıkarken (Bulgaristan birinci, Romanya ikinci), Danimarka'nın AB'nin en temiz ülkesi olarak algılanıyor olması ise ...
Allianz'ın Küresel Varlık Raporu'na göre dünyanın en varlıklı ülkesi İsviçre'den tahtını geri alan ABD olurken Türkiye 53 ülke içinde 47. sırada yer aldı. Kişi başına düşen net finansal varlıkta dünya ortalaması 23 bin Euro'nun üzerinde olurken Türkiye 2 bin Euro'nun altında kaldı.
Avrupa'da tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke, İsviçre oldu. Türkiye İstatistik Kurumu 2022 yılına ilişkin “Satınalma Gücü Paritesi, Hanehalkı Nihai Tüketim Harcamaları" sonuçlarını açıkladı.
Böylelikle Musk, Arnault'yu geride bırakarak dünyanın en zenginleri listesinde yeniden ilk sıraya yerleşti. Amazon'un kurucusu ve dünyanın en zengin insanı ünvanını bir süre elinde tutan Jeff Bezos ise 151,9 milyar dolarlık servetiyle üçüncü sırada yer aldı.
LİSTENİN ÜNLÜLERİ
Jeff Bezos'un 114 milyar dolar ile üçüncü sırada yer aldığı en zenginler listesinde, 77 ülkeden 2 bin 640 milyarder bulunuyor. Geniş listede ünlü isimler de servetleriyle kendilerine yer buldu. Bu isimler, Steven Spielberg, Oprah Winfrey, Jay-Z, Kim Kardashian ve Rihanna olarak sıralandı.
189 ülkenin bulunduğu listede Kazakistan, 54. sırada yer alarak, Türkiye (63'üncü, 21.1 bin dolar), İran (70'inci, 18.1 bin dolar) ve Çin (81'inci, 15.4 bin dolar) gibi büyük ekonomiye sahip ülkeleri geçti.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 26 trilyon doları aşan GSYİH'siyle dünyanın en büyük ekonomisi olarak liderliğini sürdürüyor. ABD ekonomisi hizmet, üretim, finans ve teknoloji başta olmak üzere pek çok sektörde önemli bir dinamizme sahip.
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek 15 Eylül'de yaptığı açıklamada “Yuvarlamam gerekirse (bu yıl) yaklaşık 1,1 trilyon dolarlık bir ekonomi haline geleceğiz. Bu önemli. Bu program dönemi sonunda yani 2026'da, Türkiye, 2026'da Dünya Bankasının tanımıyla yüksek gelirli gelişmiş ülkeler kategorisine girmiş olacak.
157 ülkenin yer aldığı bu listede Türkiye, 2022'de sefaletin en yüksek olduğu 10'uncu ülke olarak sıralandı.
TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre Türkiye'nin en yoksul şehri Adana oldu. Yoksulluk oranının en yüksek olduğı şehirler ise %14.4 ile Adana, Mersin ve %13.7 ile Mardin, Batman, Şırnak, Ağrı, Kars, Siirt ve Ardahan oldu.
Dünya Sefalet Endeksi'nde Türkiye 2021 Aralık ayında 156 ülke içinde 21. sırada, Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer almıştı. Sefalet Endeksi bir ekonominin durumunu ve uygulanan ekonomik politikaların başarısını ölçmekte kullanılan bir endeks.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri