Metal madenciliğinde en çok çıkarılan madenler kurşun, demir, çinko ve altındır.
Altının ham maddesi de genellikle kuvarslı ya da şistli damarlardan ve altınlı kumlardan elde edilir. Altını saf bir şekilde elde etmek için ise mekanik veya kimyasal işlemler uygulanmaktadır. Bunun sonucunda altın elde edilmektedir.
Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez.
Geçmişten günümüze gerek süs eşyası ve gerekse para olarak kullanılan altın, kolay işlenebilmesi, aşınmaması, elektrik ve ısıyı kolay iletebilmesi gibi özellikleriyle günümüzde de pek çok alanda kullanılan önemli bir madendir.
Dünyada üretilen altının aşağı yukarı tümü, kuvarslı yada şistli damarlardan ve altınlı kumlardan çıkarılır. Altını ayırmak için mineraller mekanik yada kimyasal işlemler uygulanır. Mekanik yöntemde, mineral öğütülerek ince toz haline getirilir, sonra su ve yağlı bir madde karışımında yıkanır.
İlgili 40 soru bulundu
Altın, birçok kaya türünde karşımıza çıksa da en fazla kuvars kayalarda bulunur. Bu ne kadar önemli bir ipucu gibi görünse de kuvars kayalar o kadar fazladır ki daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulur. Bu yüzden de kirli ya da çürümüş olarak bilinen kuvarslara bakmak, altın bulma olasılığını artıracaktır.
Madenlerden altın çıkarma işlemi ise derin kazılar sonucunda gerçekleştiriliyor. Madenlerde altın çıkarılırken büyük kaya parçaları kepçelerle koparılıyor, mikserlerde öğütülüyor ve farklı maddelerin elenmesiyle altın ortaya çıkarılıyor.
Altın, dünya genelinde en değerli madenlerin başında geliyor. Hem teknoloji alanında hem de takı ve mücevher üretiminde kullanılan altın, küçük ve büyük yatırımcılar tarafından da güvenli bir liman olarak görülüyor.
Özbekistan'daki Muruntau madeni, üretim açısından dünyanın en büyük altın madeni. Bir yılda bu dev madenden 2 milyon onstan fazla altın üretiyor. Özbekistan'ın Kızılkum Çölü'nde yer alan tesis, dünyanın en büyük açık ocak madeni olma özelliğini de taşıyor.
Günümüzde hala değerli olan altının bulunuş tarihi günümüzden yaklaşık 7000 yıl öncedir. Altının ilk olarak yüzeyde bulunduğu tahmin edilmekle birlikte altının çıkış tarihi olarak M.Ö. 5000'li yıllar gösterilebilir. Mısırlılar, dünyanın bilinen en eski altın üreticileri olmalarıyla bilinir.
Yüksek enerjili ışınlara ait bir patlama sonucu ortaya çıktığı bilinen ve insanlık tarihinin başından beri önemli bir yere sahip olan altının dünyada oluşumu, tıpkı gümüş ve cıva gibi elementlerin ortaya çıkışı gibi, yoğun ve yüksek enerjili yıldızlardan olan iki nötron yıldızının birbiriyle çarpışması sonucu olmuştur.
Peki, altın madenleri nerede bulunur? Altın, başka maddelerin arasında yer aldığından dolayı ayrıştırma tekniği yöntemi sayesinde ortaya çıkarılmakta. Ayrıca madenlerde katman ve toprağın kazılması sonucunda altın yataklarının olduğu görülmekte.
Hayır kararmaz. Kullanıma bağlı olarak; kozmetikler, kimyasal ( çamaşır suyu vb.) ürünler altınlarda matlaşmaya neden olur.
Sürekli kendini yenileyen bir maden olan altının sonu yoktur. Altının oluşması için yüz binlerce yıl zaman geçmesi gerekmektedir.
Her nehir temas ettiği altınlı kuartz damarlarından bir miktar altın taşır. Bu nedenle Türkiye'Deki her nehir veya derede bir miktar altın bulabilirsiniz. Ancak çoğu yerde bu miktarlar uğraşmaya değmeyecek kadar azdır.
Sümerler, sabit tartıma getirme tekniğini binlerce yıl önce bulmuştu. İlk insanlar altını metal külçeler halinde tesadüfen bulurdu. Sümerler ve Mısırlılar altının bulunduğu arazilerde madenciliği başlattı. Altın içerdiği bilinen kayalar, kölelere kırdırılır ve ardından toz hale getirilirdi.
Dünyada saptanan 43 bin ton altın rezervinin 20 bin tonuna sahip olan Güney Afrika birinci sırada yer alırken, 6 bin 500 tonla Türkiye ikinci, 4 bin 770 tonla da ABD üçüncü sırada bulunuyor.
Dünya Altın Konseyi'nin son raporuna göre, yer altı rezervlerinde 53 bin ton altın kaldığı tahmin ediliyor. Yılda ortalama 3 bin ton civarındaki üretimin sürmesi halinde bilinen rezervler 18 yıl içinde tükenecek. Yani; 2040'ta yer altındaki altın madeninin tamamının bitmesi öngörülüyor.
Dünya Altın Konseyinin açıkladığı verilere göre Türkiye Cumhuriyeti 2022 yılında 148 ton altın alımı ile bu konuda Dünya merkez bankaları arasında birinci sırada yer aldı. Böylece Türkiye Merkez Bankasının altın rezervi 542 tona ulaştı.
Platin, kimyasal özellikleri ve nadir bulunması sebebiyle dünyadaki en pahalı ve değerli metaller arasında yer alır.
1.Antimatter- gramı 62.5 trilyon dolar
İşte dünyada yer alan en pahalı madde.
Platin altından daha kıymetlidir. Platin fiyatları, piyasadaki arz-talep dengesine göre değişmekle birlikte normalde altının iki mislidir. Dünya'da bilinen en değerli 2. maden olduğu bilinmektedir.
Türkiye'de altın çıkarılan yerler şu şekilde sıralanmaktadır: Artvin ilinin Hot ilçesi, Balıkesir ilinin Çoraklık, Kubaşlar, Kızıltepe ve İvrindi ilçeleri, Çanakkale ilinin Lapseki, Kirazlı, Küçükdere, Madendağ ve Akbaba ilçeleri, Eskişehir ilinin Kaymaz, Sivrihisar, Midi ve Mescitli ilçeleri, İzmir ilinin Ovacık, ...
Altın yaygın olarak, içinde pek çok mineral bulunan. kara kum toprak türünün olduğu bölgelerde ve kuvars. kayaların arasında bulunur. Altın madeni çoğu zaman.
Türkiye'de altın çıkaran ve işleyen Türk madencilik şirketi Koza Altın, Kaymaz'da 20 bin onsluk potansiyel altın kaynağı tespit ettiğini duyurmuştu. Potansiyel rezervin 1 yıl içerisinde çıkarılarak, Türkiye ekonomisine kazandırılması hedefleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri