Meryem ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmektedir ve Meryem ismini koymak caizdir.
Meryem ismi dinen önemli olan isimlerden bir tanesidir. Bu nedenle kız çocuklarına sıklık ile koyulan bir isimdir.
TDK'ya göre Meryem ismi, ibadetlerine düşkün olan insan, dindar kadın anlamına gelir. Meryem ismi, Türk Dil Kurumu'na göre "İsa Peygamber'in annesinin ismi" ve "ibadet eden kişi, dindar kadın" anlamlarına gelir.
Meryem sözlük anlamı ile Peygamber İsa'nın annesi, dindar kadın olarak açıklanmaktadır. Meryem Türk Dil Kurumu isim sözlüğünde de aynı şekilde açıklanmaktadır. Dindar kadın, ibadetlerine düşkün olan insan manası ile kullanılan isimlerdendir.
“Sevilen” anlamındaki Mısır kökenli meriden geldiği, “tanrı” mânasındaki Yah ile birleşerek “Tanrı'nın sevgilisi” anlamını taşıdığı da belirtilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Fâtıma "betûl, sâfiye" gibi Hz. Meryem'e atfedilen sıfatlarla anılmıştır. Neticede Hz. Fâtıma Hz.
Adı: Meyrem değil, Meryem.
Kur'an'da ve hadislerde en çok övülen kadınların başında gelen Hz. Meryem; iffet, ismet ve takvâ gibi özellikleri kendisinde toplamış bir şahsiyettir. Hz. Meryem bedenî ve ruhî saflığı, kendini Allah'a ibadete adaması, iffet ve namusunu koruması sebebiyle “Betûl” olarak adlandırılmıştır.
Türkiye'de Meryem ismini kullanan 309.834 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Meryem ismini kullanan 46.516 kişi bulunmaktadır. Ankara'da Meryem ismini kullanan 16.445 kişi bulunmaktadır. İzmir'de Meryem ismini kullanan 10.743 kişi bulunmaktadır.
Azra ismi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Arapça bir kelime olmasına rağmen ise Kur'an'da geçmeyen isimler arasında yer almaktadır.
Neticede Allah melek vasıtasıyla ruhu üfleyince Meryem hamile kaldı (krş. Enbiyâ 21/91; Tahrîm 66/12). Tefsirlerde hamilelikle ilgili olarak bir saat ile dokuz ay arasında farklı sürelerden söz edilmiş olmakla birlikte (Râzî, XXI, 202) çoğunluk sürenin dokuz ay olduğu kanısındadır (İbn Kesîr, V, 216).
Meryem'in mezarının da Bülbüldağı'nda olduğu düşünülür. Efes antik kentin üst kapısının yanından geçilerek çıkılan Meryem Ana ören yerinde, küçük bir Bizans kilisesi bulunmaktadır. Burada İsa'nın annesi Meryem'in yaşadığına ve öldüğüne inanılır.
Kur'an'a göre, Meryem, İmran'ın kızı (Al-i İmran 33-42) ve Harun'un kız kardeşidir (Meryem Suresi:28).
Bu insanlar içerisinde ismi doğrudan zikredilen tek hanım, Hazret-i Meryem'dir. Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz'in annesinin ismi bile Kur'ân-ı Kerîm'de yer almazken, Hazret-i Meryem'in isminin, hem de defalarca zikredilmesinin elbette pek çok hikmeti vardır. Kadınlardan peygamber gelmemiştir.
Ela ismi Arapça kökenli bir isimdir. Ancak isim Kur'an da yer almamaktadır. Ela isminin Kuran' da geçmemesi dinen yasak olduğu ve kullanılmayacağı anlamına gelmemektedir. Ela isminin kız çocuklarına konulmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
İsa 32(33) yaşında iken göğe kaldırıldı. Onun göğe kaldırılmasından sonra Hz. Meryem 6 yıl yaşadı. Buna göre, 56 yaşında iken vefat etmiştir.
Meryem'in kaç yıl yaşadığı ve nerede nasıl öldüğü, nereye defnedildiği konuları tartışmalıdır. Çarmıh hadisesinde kırk dokuz veya elli yaşında olduğu, bundan sonra on veya on üç yıl yaşadığı, altmış üç veya yetmiş iki yaşında öldüğü gibi çeşitli rivayetler vardır (Patsch, s. 218-219; Tümer, s. 78-79).
Meryem 14 yaşlarında iken bir gün hücresine Hz. Cebrail gelir ve kendisine Allah (c.c.) tarafından evlat verileceğini müjdeler. Bu hadise tüm ayrıntıları ile Kuran'da Meryem Suresinde anlatılmıştır.
Bunlar Firavun'un hanımı Asiye, İsa aleyhisselamın annesi Meryem, Efendimiz (asm)'in hanımı Hatice ile kızı Fatıma validelerimizdir. Şurasını unutmamak gerektir ki, Allah (cc) kimseye rastgele lütufta bulunmaz, sebepsiz ikramlar ihsan eylemez.
Meryem ile Efendimiz Hz. Muhammed'i nikahlayacak."
Antakya'nın Fransız işgali altında olduğu 1910 ile 1914 yılları arasında yaşanan Arap Alevisi Meryem ile Cemil'in hikayesini konu alan Meryem Meryemte filmi, Antakya Konak Sineması'nda ve Samandağ ilçesinin Yeni Çarşı Konferans Salonu'nda izleyicilerle buluştu. Arapça olan film Türkçe altyazılı.
Farsçadan Türkçeye Meryem ismi Marı olarak girmiş bir kelimedir. Rumeli Kayı Türkçesinde Marı ismi sıfat olarak da vardır ve "Marı, nereye?" şeklinde kullanılır. Türkçenin Müslümanlık öncesi Farsçadan en çok etkilendiği dönemde Türkçeye Meryem "Marı" olarak kız anlamında girmiştir.
Hz. Meryem M.Ö 18 yılında doğdu. Ölüm tarihi tam olarak bilinmese de öldüğünde 63 yaşında olduğu tahmin edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri