Sanayi toplumunda mavi yakalılar yani “makine işçisi” varken, 1980'lerde beyaz yakalılar, yani “masa başı işçileri” tanımı ortaya çıkmıştı. Günümüzde ise bilişim ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak bilgi çağının yeni işçileri olan “altın yakalı” tanımı kullanılmaya başlanmıştır.
Altın yaka terimi ise, genellikle yüksek eğitim ve beceriye sahip, teknoloji ve finans gibi sektörlerde çalışan kişileri ifade eder. Bu iki grup arasındaki farklar, genellikle eğitim, beceri ve gelir düzeyi gibi faktörlerle belirlenir.
Peki kimdir bu altın yakalılar? İyi eğitim görmüş, yüksek vasıflı üst düzey beyaz yakalılardır. Bu sınıfa dahil olanların en önemli özellikleri, mevcut olan yüksek teknoloji ürünü iletişim olanaklarını, bilgisayarları ve yüksek teknolojiyle çalışan her türlü araçları kullanabilmeleridir.
İş yaşamında, yüksek öğrenim görmüş, teknolojiyi yakından takip eden, problem çözme becerisine sahip, kreatif düşünebilen, bilgiyi üreten ve yayan, pek çok kabiliyete sahip bireyler günümüzde "sarı yaka" olarak adlandırılmaktadır.
Pembe yakalı işçi, bakım odaklı kariyer alanında ya da tarihsel olarak kadınların işi olduğu düşünülen alanlarda çalışan birini ifade eder. Bu, güzellik endüstrisindeki işleri, hemşireliği, sosyal çalışmayı, öğretimi, sekreterlik çalışmasını veya dadı gibi meslekleri içerebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Siyah Yaka: Madencilik veya petrol sondajı gibi işçiler ile yasadışı mesleklerde çalışanları tanımlıyor. Pembe Yaka: Pembe yakalı işçiler hizmet sektöründe çalışan işçi sınıfının üyesi.
Yeşil yakalı işçi, ekonominin çevre sektörlerinde çalışan bir işçidir. Çevresel yeşil yakalı işçiler (veya yeşil işler) yeşil kalkınma talebini karşılar. Genel olarak, koruma ve sürdürülebilirliği artırmak için çevreye duyarlı tasarım, politika ve teknoloji uygularlar.
Mor yakalı lori (Eos squamata), papağangiller familyasından bir papağan türüdür. Mor yakalı lori, Endonezya'ya özgü bir türdür.
Gri yakalı işçi, beyaz yakalı işçi veya mavi yakalı işçi olarak sınıflandırılmamış çalışanların dengesini ifade eder. Hem mavi hem de beyaz yakalı unsurların bazılarını içeren ve genellikle gelir elde etme yeteneği açısından iki kategori arasında yer alan meslekleri ifade etmek için kullanılır.
Beyaz yakalı işçiler genel olarak masa başında çalışıyor ve fiziksel emek göstermiyor. Ofis idaresi ve yönetiminde rol alan beyaz yakalılar vasıflı veya yüksek vasıflı personel kategorisine giriyor.
Bu suçlar, “mavi yaka” diye adlandırılan nispeten eğitimleri ve yaşayış tarzları daha alçak gönüllü kimselere göre daha üst düzey yaşayan “beyaz yaka” çalışanları tarafından işlenmektedir. Yani bugünkü haliyle üst düzey bir mali müşavir, CEO, müdür vs. gibi çalışanların bu suçları işlediği söylenebilir.
-Mavi yaka işçi sınıfı, beyaz yaka ise ofis çalışanı olarak biliniyor. -Beyaz ve mavi yaka arasındaki ilk ayrım iş gücü noktasında beliriyor. Mavi yaka zihinsel gücünün yanında ağırlıklı olarak beden gücünü de kullanıyor. Beyaz yakanın iş gücü kaynağı ise zihinsel gücü ve masa başı iş faaliyetleri.
Beyaz yakalı işçiler daha çok masa başı işi yapan, temiz giyimli ve patronlara yakınlıklarıyla tanınırlar.
Kırmızı yaka, hükümet çalışanları ve devlet işçileri olarak değerlendiriliyor. Sarı(Altın) yaka, beyaz yakalı personelin üstü olarak tanımlanır. Eğitim seviyesi ve deneyimi yüksek, üst düzey beyaz yaka olarak da konumlandırılabilir.
Beyaz yakalı işçi (İngilizce: white-collar worker) , toplumsal sınıf olarak profesyonel, yönetsel veya idari işler yapan kişidir. Beyaz yakalı işler bir ofiste veya başka bir idari ortamda yapılabilir.
Mavi yakalılar zihin gücünden daha çok bedensel güç harcayacak şekilde çalışırlar. Temizlik sektörü, güvenlik, bakım- onarım ve üretim tezgahı gibi iş gruplarında görev alan bu kişiler de mavi yaka olarak adlandırılırlar. Özellikle beyaz yaka ve mavi yaka arasındaki en önemli fark bu çalışma alanlarından çıkar.
Hakim ve savcılar, 'hakim yaka' yerine 'şal yaka' giyecek.
Örneğin; son yıllarda bürokrasiyle yakın ilişkisi olan hükümet çalışanları kırmızı yaka olarak tanımlanıyor. ABD'de görev yapan mahkumlar, giydikleri kıyafetlerden dolayı turuncu yakalı olarak bilinirken askeri çalışanlar üniformalarından dolayı kahverengi yakalı olarak biliniyor.
Beyaz Yakalılar: Her türlü işletmelerin ofis bölümlerinde çalışan müdür, şef, ofis görevlileridir. Bu gruba muhasebe, satış, pazarlama, çağrı merkezi gibi bölümlerde çalışan tüm personel dahildir ve genellikle beyaz gömleklerle ofislerde çalıştıklarından dolayı, bu personele “Beyaz Yakalı” denmiştir.
Turuncu Yaka: Mahkumlar tarafından giyilen turuncu renkten dolayı, hapishane işçilerini kapsar. Yeşil Yakalı: Çevre ve yenilenebilir enerjiye ilişkin çok çeşitli mesleklerde çalışanları kapsar. Scarlet Yaka: Seks endüstrisinde çalışanlar kapsar.
Ahmet Caferoğlu'nun Eski Uygur Türkçesi Sözlüğü'nde yaka'nın birinci anlamı “ücret, icar bedeli, kira karşılığı” ve ikinci anlamı “taraf, yan, civar” olarak verilmiştir. yakalamak için ise tanzim etmek, düzenlemek, düzene koymak anlamları kullanılmıştır (Caferoğlu, 1968, s.280).
Ortadirek veya orta direk; Türkçede toplumun küçük memur, emekli, küçük esnaf, küçük çiftçi gibi "düşük ve sabit gelirli" kişilerden oluşan kesimini tanımlamakta kullanılan bir kavram.
Yazılımcılar, sistem destek uzmanları, sosyal medya danışmanları, dijital grafik tasarımcıları vd. Beyaz yakalı ifadesi sektör bağımsızdır.
Kamu gözünde “İşçi” mavi yaka, “Memur” ise beyaz yaka diye tabir edilebilir. Yani mavi yaka, bedensel gücüyle maaş veya süreli ücret karşılığı çalışan işçilerden oluşuyor. Mavi yakalılar el emeğine dayanan işlerde çalışıyor. Beyaz yaka ise bedensel değil, daha çok zihinsel gücüyle, masa başı çalışıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri