Bilişim Teknolojileri Alanından mezun öğrencilerimiz bilgisayar firmalarında veya büyük işletmelerde teknisyen, web tasarımcı, müşteri temsilcisi gibi mesleklerde istihdam edilmektedir.
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri mezunları, teknoloji sektöründe, finans sektöründe, sağlık sektöründe ve diğer birçok sektörde çalışabilirler. Mezunlar, yazılım geliştirme, veritabanı yönetimi, ağ yönetimi, web tasarımı, veri analizi ve raporlama gibi konularda uzmanlaşabilirler.
Özel sektörde yazılım şirketlerinde, teknoloji firmalarında, finans sektöründe, sağlık kuruluşlarında, telekomünikasyon şirketlerinde ve daha birçok alanda istihdam edilebilirler. Ayrıca kamu sektöründe ve danışmanlık firmalarında da çalışma imkanları bulunmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Bilişim Sistemleri Mühendisliği, üniversitelerde Mühendislik Fakültesi kapsamında yer alan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm her mühendislik bölümünde olduğu gibi yalnızca Sayısal puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Ülkemizde Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarıyla Anadolu Öğretmen Lisesi, Spor Lisesi,ve İmam Hatip Lisesi mezunları adaylar ÖSYM'nin belirlediği 4 yıllık bir çok bölüme ek puan alarak yerleşir.
Bildiğiniz üzere dünyadaki gelişmiş ülkelerde endüstri yerini bilgi akışına bırakmaya başlamıştır. Bu durumda bilgi teknolojileri hızla gelişmeye doğru gitmektedir. Yönetim Bilişim Sistemleri zamanla sektörde duyulmaya ve önü açık bölümler arasına girmeye başlamıştır.
Cevap: Bilgi İşlem, Yazılım, Kamu ya da Özel kuruluşların Bilgi merkezleri vb. yerlerde staj yapabilirsiniz.
Bilişim Uzmanı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Bilişim Uzmanı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 36.600 TL civarındadır.
Bilişim uzmanı olmak için üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği gibi bölümlerden mezun olunması gerekir. Bazı kurum ve kuruluşlar akademik eğitim şartı yerine daha çok yeteneği dikkate alırlar.
Bilgisayar sorunlarını çözmekten sorumlu olan bilişim teknisyeni, yazılım ve ağ gibi iç sistemler üzerinde de yetkindir. Cihazların üretiminden kurulumuna ve onarımına kadar pek çok aşamada rol alır.
Oyun Tasarımcısı, Siber Güvenlik Uzmanı, Mobil Uygulama Tasarımcısı, Web Tasarımcısı, Yazılım Uzmanı, Dijital Programlama Uzmanı gibi unvanlar alabilirler. Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri mezunlarının kamuda iş olanakları da girecekleri sınav sonucunda atanmaları ile gerçekleşir.
Zor değil, çok da kolay değil, ama dersleri güzel .
Bilişim Teknolojileri alanı, bilgisayar sistemlerinin yazılım ve donanım kurulumu yanında alanın altında yer alan Ağ İşletmenliği, Bilgisayar Teknik Servisi, Veri tabanı Programcılığı ve Web Programcılığı dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
Öğrencilerimiz 11.sınıfın sonunda işyerlerinde bölümleriyle ilgili staj yaparak çalışma hayatını deneyimleme fırsatı yakalamaktadır. Bilişim Teknolojileri Alanından mezun öğrencilerimiz bilgisayar firmalarında veya büyük işletmelerde teknisyen, web tasarımcı, müşteri temsilcisi gibi mesleklerde istihdam edilmektedir.
Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü eşit ağırlık TM-1 alanında alım yapan bir lisans eğitim programıdır. Bilgisayar Mühendisliği ise sayısal MF-4 alanında alım yapan bir lisans eğitimidir.
Türkiye'de, yeni mezun bir bilişim sistemleri mühendisinin alabileceği ortalama başlangıç maaşı, ortalama 20.000-50.000 TL arasındadır. Ancak deneyimli bir bilişim sistemleri mühendisi aylık ortalama 100.000 TL ve üzerinde bir maaş alabilir.
Meslek lisesi mezunu aday öğrenciler bu fakültelerde sayısal, eşit ağırlık ve sözel alanda tercihlerde bulunabilirler. Özellikle sayısal alanda MTOK ibaresi olmayan mühendislik bölümlerinin başarı sıralamalarını kıyasladıklarında ciddi anlamda fark olduğunu göreceklerdir.
Cevap:Meslek Lisesi mezunları Mühendislik Fakülteleri veya Teknoloji Fakülteleri´nin mühendislik bölümlerinde lisans eğitimi alarak "Mühendis" olabilirler. Teknoloji Fakültelerinde sadece meslek lisesi mezunlarının tercih de bulunabileceği kontenjanlar ayrılmaktadır(M.T.O.K. ).
Meslek lisesi mezunlarının bir diğer merak ettiği konuysa sınavsız geçiş hakkıydı. ÖSYM'nin açıklamasına göre, sınavsız geçiş hakkı artık yok. 2017 yılından itibaren ön lisans programlarına sınavsız geçiş uygulaması kaldırıldı.
Meslek eğitimi meslek liselerinin Bilişim Teknolojileri alanı, Ağ İşletmenliği dalıprogramında verilecektir.
Bilgisayar öğretmeni olmak için, üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği bölümünden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri