Meslek etiği, bir meslekle ilgili neyin doğru, neyin yanlış olduğunu belirleyen, o meslekle ilgili birtakım davranış kuralları (etik kurallar) oluşturan ve mesleğe mensup kişilerin bu davranış kurallarına uymasını zorunlu kılan, uymayanları meslekten çıkaran, hizmet ideallerini koruyan ilkeler bütünüdür.
MESLEKİ ETİK İLKELERİ
Mesleki Etik: Belirli bir meslek grubunun oluşturup,koruduğu,meslek üyelerine emreden, onları belirli bir şekilde davranmaya zorlayan , kişisel eğilimleri sınırlayan, meslek içi rekabeti düzenleyen ve meslek ideallerini korumayı amaçlayan mesleki ilkeler bütünüdür.
Etik; insanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan araştıran bir felsefe dalıdır.. Ahlak; bir toplumun iyi ya da kötü olarak kabul edilen davranışları belirleyen yazısız kurallar bütünüdür.
Meslek, insan yaşamını sürdürebilmek için yaptığı ve genellikle yoğun bir eğitim, çalışmayı gerektiren sürecin sonunda kişilerin kazandığı unvanın adıdır. Genellikle her meslek o mesleğin değerlerini, gelişimini, lisanslanmasını ve diğer insanlar açısından tanınmasını sağlayan kuruluşlara sahiptir.
Etik, kişinin davranışlarına temel olan ahlak ilkelerinin tümüdür. Başka bir ifade ile etik, insanlara ''işlerin nasıl yapılması gerektiğini'' belirlemede yardımcı olan kılavuz değerler, ilkeler ve standartlardır. Etik davranış kuraları ile yasalar arasında ya- kın bir ilişki vardır.
İlgili 17 soru bulundu
Etik Tanımı:
Örneğin etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve sahtekarlıktan kaçınmak için makul yükümlülükleri getiren standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerine sahip olanları da içerir.
Etik türleri doğa etiği, toprak etiği ve meslek etiği olarak üçe ayrılmaktadır. Etik genel anlamda doğru ile yanlış, haklı ile haksızın ve iyi ile kötünün ayrıştırılmasıdır. Etik Türleri Nelerdir? Etik genellikle töre bilimi adıyla bilinmektedir.
Juusela'ya göre mesleki etik kuralları olarak belirlenen ve üyelerinin genel ve ortak olan davranış biçimlerini tanımlayan ilkelerin üç temel işlevi vardır (Altun, 1995): Yetersiz ve ilkesiz üyeleri ayırmak. Meslek içi rekabeti düzenlemek. Hizmet ideallerini korumak.
Meslek etiği, bir meslekle ilgili neyin doğru, neyin yanlış olduğunu belirleyen, o meslekle ilgili birtakım davranış kuralları (etik kurallar) oluşturan ve mesleğe mensup kişilerin bu davranış kurallarına uymasını zorunlu kılan, uymayanları meslekten çıkaran, hizmet ideallerini koruyan ilkeler bütünüdür.
Mesleki etik ilkeler önce meslek birlikleri tarafından ortaya konuldu, zamanla tartışılarak geliştirildi, gözden geçirildi ve benimsendi. Etik ilkeler teorilerden, değişik meslek gruplarından ve mesleki uygulamalardan etkilendi. Sonuçta ortaya çıkan mesleki etik ilkelerin doğru olduğu kabul edildi.
Etik evrensel değerleri konu edindiği için insanın bütün pratiklerini içerebilen yargılar ve doğrularla ilgilenir. İyi, kötü, doğru, yanlış, adalet, suç, değer, erdem, vicdan, gibi kavramları temel alan etik farklı alt dallara ayrılmaktadır.
Etiğin amacı, toplum için iyi olanın araştırılıp sorgulanarak istenilecek bir yaşamın oluşturulmasıdır. Etik doğru olan davranışların, toplumsal normlara dönüştürülebilmesinde kolektif paylaşım sağlayarak bireylerin ve toplumların davranışlarını etkiler.
Sözlük anlamı olarak etik, çeşitli meslek kolları arasında ta- rafların uyması veya kaçınması gereken davranışlar bütünüdür.
Deontoloji bir mesleğin uygulama aşamasında uyulması gereken ahlaki değer ve etik kuralları inceleyen ve bu kurallar çerçevesinde insanların sorumlu oldukları ahlak öğretilerini kendine temel alan bir bilim dalıdır.
Belirli bir meslek grubunun, meslek üyelerine emreden, onları belli kurallarla davranmaya zorlayan kişisel eğilimlerini sınırlayan, yetersiz ve ilkesiz üyeleri meslekten dışlayan, mesleki rekabeti düzenleyen ve hizmet ideallerini korumayı amaçlayan mesleki ilkelerdir.
Mesleki etik kuralların amacı, kapsamına giren personelin ve birimlerin performansı, hareket ve davranışları ile ilgili merkeze ve birime özgü standartları belirlemektir.
Kişiler yalandan uzak durarak üstlerine ve altlarına tam bir güven sağlamak zorundadır. İş hayatı içerisinde doğru davranış biçimlerini uygulamak, dürüst, adil, eşit ve tarafsız olmak, yalan söylememek meslek etiğinin temel ilkelerindendir. Bütün meslektaşlar çalışmalarının her cephesinde dürüstlük sergilemelidir.
Meslek ahlakı, verimliliğin artması ve kalitenin yükselmesinde önemli bir paya sahiptir. Toplumun gözünden düşmüş bir meslek, gelişme potansiyelini de kaybederek meslek üyelerine yarar sağlayamaz hâle gelir. Meslek ahlakı, mesleki bilgi ve uzmanlık nedeniyle meslek erbabına yüklenen ek bir sorumluluktur.
Etik kodlar, kurumların çalışanlarına, beraber iş yaptığı kişi ve diğer kurumlara ve kamuya sorumluluklarını özetleyen, temel değerlerini ve ilkelerini yansıtan, çalışanlara kabul edilebilir ve edilemez davranışlar konusunda yol gösteren bir kurallar bütünüdür (kpmg, 2014).
Meslek etiği ilkelerinin üç temel işlevi bulunur. Bunlardan ilki ilkesiz ve yetersiz olan meslek sahiplerini grup dışında bırakmaktır. İkincisi meslek içi rekabeti düzenlemektir. Sonuncusu ise hizmet ideallerinin korunmasıdır.
Etik, kişinin davranışlarına temel olan ahlak ilkelerinin tümüdür. Başka bir ifade ile etik, insanlara ''işlerin nasıl yapılması gerektiğini'' belirlemede yardımcı olan kılavuz (rehber) değerler, ilkeler ve standartlardır. Etik, aynı zamanda bir süreçtir.
İş etiği, bir kuruluştaki bireyin eylemlerini ve davranışlarını yöneten çağdaş organizasyon standartları, ilkeleri, değer kümeleri ve normlarını ifade eder. İş etiği, normatif iş etiği veya tanımlayıcı iş etiği olmak üzere iki boyuta sahiptir.
Etik konusunda genellikle iki teorik yaklaşım ön plana çıkmaktadır. Bunlar teleolojik ve deontolojik yaklaşımlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri