MK.m.17/П, kan hısımlığını ikiye ayırır: “Biri diğerinden gelen kişiler arasında üst soy alt soy hısımlığı; biri diğerinden gelmeyip de, ortak bir kökten gelen kişiler arasında yansoy hısımlığı vardır.” Birbirinin soyundan gelen kişiler arasındaki hısımlıktır.
Anne, baba üst soy iken, çocuk ve torun alt soydur. Evlenmeyle oluşan hısımlıktır. Eşin annesi, babası, kardeşi kayın hısmı sayılır.
Evlenme Yasağı: MK.m.129 uyarınca; “üstsoy ile altsoy arasında; kardeşler arasında; bir kimse ile amca, dayı, hala ve teyze arasında evlenme yasaktır.”
Maddenin ikinci fıkrasına göre kan hısımlığı üstsoy-altsoy ve yansoy hısımlığı olarak ikiye ayrılmıştır. Eğer hısımlar birbirinden gelmekte ise(büyükbaba, baba, çocuk, çocuğun çocuğu) üstsoy-altsoy, hısımlar ortak bir kökten gelmekte ise(kardeşler, dayı- yeğen) yansoy hısımlığı mevcuttur.
Hısımlık, kuruluş şekline göre üçe ayrılır: Kan hısımlığı, kayın hısımlığı, evlat edinmeden doğan hısımlık. Kan hısımlığı, kan bağından doğar. Buna soy hısımlığı da denir. Kan hısımlığı, iki kişi arasındaki ortak kan bağına dayanır.
İlgili 34 soru bulundu
MK.m.17/П, kan hısımlığını ikiye ayırır: “Biri diğerinden gelen kişiler arasında üst soy alt soy hısımlığı; biri diğerinden gelmeyip de, ortak bir kökten gelen kişiler arasında yansoy hısımlığı vardır.” Birbirinin soyundan gelen kişiler arasındaki hısımlıktır.
Hısımlık ve akrabalık Türk Hukukunda; kan hısımlığı, kayın hısımlığı ve yapay hısımlık(evlatlık ilişkisi) olarak üç şekilde kurulur. Kan hısımlığı; TMK madde 17 uyarınca kan hısımlığının derecesi, hısımları birbirine bağlayan doğum sayısı ile belli olur.
MK uyarınca altsoy ve üstsoy hısımlar arasında evlenme yasağı derece yönünden sınırsızdır. Yansoy hısımlar arasında ise evlenme yasağı üçüncü derece ile sınırlandırılmıştır (amca yeğeni ile evlenemez; fakat yeğeninin çocuğu ile evlenebilir). Kardeşler arasında evlenme yasağı, hem tam hem de yarım kan kardeşleri kapsar.
Yan soy hısımlığı Biri diğerinin soyundan gelmeyen fakat ortak soydan olan kişiler arasında kurulur. Kişinin kardeşi, halası, dayısı, kuzeni ve yeğenleri yan soyunu oluşturur.
Mirasçılık aslen kan hısımlığından gelen bir vasıftır. Ancak kan hısmı olmayıp da mirasçı olabilen kişiler evlatlık ve onun altsoyudur. Evlatlık ve altsoyu, evlat edinene kan hısmı yani onun gerçek evladıymış gibi mirasçı olurlar.
Evlatlarla ana baba arasındaki hısımlık gibi... Üvey ana veya üvey evlat ise, üst soy-alt soy kapsamına girmemektedir…”
“Medeni Kanunun 18. maddesinde “Eşlerden biri ile diğer eşin kan hısımları, aynı tür ve dereceden kayın hısımları olur.” denilmek suretiyle sıhri ( kayın ) hısımlığın tanımı yapılmış, bu tanımlama çerçevesinde eşleri birbirine karşı sihri hısım olarak nitelendirmek mümkün değildir.”
1. Üstsoy ile altsoy arasında; kardeşler arasında; amca, dayı, hala ve teyze ile yeğenleri arasında, 2. Kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile, eşlerden biri ile diğerinin üstsoyu veya altsoyu arasında, 3. Evlât edinen ile evlâtlığın veya bunlardan biri ile diğerinin altsoyu ve eşi arasında.
- Birinci derece akrabalar: Eş, anne, baba, çocuk. - İkinci derece akrabalar: Kardeş, dede, nine, torun. - Üçüncü derece akrabalar: Amca, hala, dayı, teyze, yeğen.
Altsoy: Ölen kişinin çocukları (evlatlık da dahil), torunları ve daha sonra gelen nesiller. Ana ve Baba: Ölen kişinin anne ve babası. Sağ Kalan Eş: Ölen kişinin sağ kalan eşi. Evlatlık: Ölen kişinin evlatlık olarak aldığı kişiler.
Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerine göre: Karı ve kocadan her birinin kan hısımları, öteki eşin, aynı derecede sıhrî hısmı olur. Evlenmenin sona ermesi ile sıhrî hısımlık sona ermez.
3. derece akraba: Kardeşlerimizin çocukları yani yeğenler, amca, hala, dayı, teyze üçüncü derece kan bağı olan akrabalarımızdır.
1. derece akrabalar çocuklar, anne ve babadan oluşmaktadır. 2. derece akrabalar dede, nine, torun ve kardeşten oluşmaktadır. 3. derece akrabalar yeğen, amca, dayı, hala ve teyzeden oluşmaktadır. 4. derece akrabalar kuzenlerden oluşmaktadır.
İkinci Derecede Kan Hısımları
- Kardeşleri [ve eşleri], - Torunları [ve eşleri], - Büyük annesi [ve eşleri], - Büyük babası [ve eşleri].
Türk Medeni Kanunu madde 125'e göre; “Ayırt etme gücüne sahip olmayanlar evlenemez.” Yine aynı kanun madde 133'e göre; “Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbî sakınca bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler.” Madde 133'ün başlığı “Evlenme Engelleri” şeklindedir.
Evlenemez raporu kimlere verilir konusu, evlenmeden önce yapılan tetkikler sonucu verilebilecek kararı ifade eder. Bu raporun hayati bir önemi vardır. Evlenmek isteyen bireylerin ve akabinde çocuk sahibi olmak isteyen bireylerin bu rapora sahip olması gerekir.
17 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını doldurmamış olup kanuni temsilcisinin evlenmesine izin vermediği kişiler evlenemez. Kısıtlılık altında olup kanuni temsilcisinin izin vermediği kişiler evlene. Annenin veya babanın kendi çocuğu veya torunları ile evlenmesi yasaktır.
Türkçe Sözlük'te akraba, kan bağıyla birbirine bağlı olan kimselere; hısım ise evlilik yoluyla aralarında bir ilişki, bir yakınlık doğan kimselere denir.
Bir kimsenin doğumunda karşı cinsten iki kişi amildir. Bundan dolayı kan bağı ana kolu ve baba kolu olmak üzere iki kolda görülür. Bir kimsenin ana ve anasının hısımlarına olan nispeti doğumu ile kendiliğinden olur.
Evlenme manileri arasında yer alan ve kelime anlamı itibariyle “eritmek, karıştırmak ve yaklaştırmak”6 manalarına gelen sıhriyyet, fıkıh literatüründe “Bir erkeğin kendisi, babası, oğlu veya mahrem akrabaları tarafından yapılan evlilikler vasıtasıyla oluşan hısımlık”7 anlamında kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri