Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 Şubat depremlerinden etkilenen şehirlerdeki afet konutlarının ve köy evlerinin yapımını sürdürüyor. Köy evlerinin hafif çelikten yapılacak olması, afetzede vatandaşları memnun etti.
Sektör temsilcileri, 6 ay içerisinde konutların tamamlanabileceğini ifade ederken, inşa edilecek konutların, dışında ve içindeki kaplama malzemelerinin içerisine en az 10 santimlik taş yün döşenecek. Taş yün ile bir yandan güvenlik sağlanırken, diğer taraftan da izolasyon ile enerjiden tasarruf edilecek.
Depreme dayanıklı 3+1 şeklinde tek kat, arazinin yapısına göre bazı mahallelerde ise 2 kat projelendirilen köy evleri, kasım sonundan itibaren afetzedeleri ağırlayamaya başlayacak.
Köy evleri mağdur hak sahibi vatandaşlara teslim edilmeye başlandı. Toplam 103 bin konutun yapılacağı Malatya'da yaklaşık 20 bin köy evi inşa edilecek. 120 metrekare büyüklüğündeki köy evleri içinde ev eşyaları ile birlikte teslim ediliyor.
Deprem bölgesine yapılan konutlara ilişkin TOKİ'nin ihalelerinde metrekare inşaat maliyetleri; birim maliyetinin 2 katından fazla yükseldi. İhalelerde maliyetler 18 bin TL'ye kadar çıkıyor” ifadelerini kullanan Akın, “105 metrekare büyüklüğündeki bir evin inşaat maliyeti 1 milyon 890 bin TL'yi buluyor.
İlgili 29 soru bulundu
Yeniden ihya ve inşa çalışmalarında yeni bir dönem başlıyor.” ifadelerini kullandı. 17 Temmuz'da hayata geçirilecek proje ile depremzedelere, konut ve işyerlerini Bakanlığın denetiminde yerinde yapmaları için hibe ve kredi desteği imkanı sunulacak. Konutlar için 500 bin TL, işyerleri için ise 250 bin TL hibe verilecek.
Zemin artı 3-4 katı geçmeyecek konutlar, balkonlar hariç 105 metrekare brüt, 85 metrekare net, 3 artı 1 olarak planlanıyor. Köylerde ikamet eden, evleri yıkılan veya acil yıkılacak durumda olan depremzedelere de yöresel mimariye uygun, verandalı, net 93 metrekare 3 artı 1 köy konutları yapılacak.
Depremzedelere 41 bin konut ve 4 bin 807 köy evi yıl sonuna kadar teslim edilecek.
Madde 3- Bu Yönetmelikte yer alan “Hak sahibi” deyimi, afetzedelerin, yıkılan veya ağır hasar gören binalarla olan mülkiyet ilişkilerini ve yeniden yapılacak binalardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabilme durumlarını ifade eder.
Bu konutlarımızı 2023'ün sonuna kadar düzenlenecek törenle hak sahiplerine teslim etmeyi planlıyoruz. En kısa zamanda şehirlerimizdeki hayatı normalleştirmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.
Depremzedeler için köy evleri inşa ediliyor: Osmaniye'nin Hasanbeyli ilçesinde güncel durum - YouTube.
Bunlardan da 1800'ü yıl sonuna kadar tamamlanarak vatandaşlarımıza dağıtılacak." Vali Ünlüer, diğer konutların ise Haziran 2024'e kadar tamamlanacağını kaydetti.
Vali Masatlı, gerçekleşecek kurayla Altınözü ilçesi Babatorun Mahallesi'nde 25, Hassa ilçesi Sapanözü Mahallesi'nde 12 köy tipi afet konutunun hak sahibinin belirleneceğini söyledi.
İnşaat yapılmasına uygun ise devletin de desteği ile yıkılan evin yerine 4- 5 katı geçmemek üzere yenisi yapılabilecek. Hiçbir şekilde bunun üzerinde bir yapılaşmaya izin verilmeyecek. Bu nedenle maliklerin aralarında anlaşması koşulu aranacak. Arsa müsaitse, yatay olarak bina genişletilecek.
Deprem bölgesinde konut inşa edecek şirketler şaşırtmadı: İşte aldıkları ihaleler | soL haber. Bakanlık ve TOKİ'nin birlikte hazırladığı deprem bölgesine inşa edilecek konutları hükümete yakın Kalyon, Kuzu Grup, Optimal gibi şirketler yapacak.
Bu kapsamda, 456 bin 770 kalıcı konut ve 143 bin 271 köy evi ile birlikte toplamda 600 bin 41 afet konutu yapılarak depremzede hak sahiplerine teslim edilecek. Deprem bölgesinde hayatın normale dönmesi için iş yeri yapımı da sürdürülüyor.
Afetzede Hak Sahipliği başvuruları, e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Açılan ekran sizi AFAD'ın sayfasına yönlendirecektir. AFAD'a kayıt yaptırdıktan sonra afetzede hak sahipliğinden faydalanabilirsiniz. e-Devlet uygulaması, AFAD'ın bina/inşaat kredisi sağlama hizmetine vatandaşları yönlendirmektedir.
Degerli Afetzede, Kozan ve Feke ilçeleri için 60 günlük hak sahipliği başvuru dönemi 2 Ekim 2023 tarihi itibariyle baslamış olup, 2 Aralık 2023 tarihi itibariyle son bulacaktır. Siz değerli afetzedelerimizin E-devlet üzerinden başvurularını yapmaları önem arz etmektedir.
Deprem afetinden dolayı konut, ahır veya işyeri yıkık, ağır veya orta hasar olarak tespit edilen afetzedelere yönelik hak sahipliği başvuru işlemleri ilçemizde 30.05.2023 tarihinde başlanmış olup, 28.07.2023 tarihi olan son müraacat günü 22.08.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, proje kapsamında ilk etapta 2 yıl içinde 250 bin konutun tamamlanacağını ve 2028'e kadar toplamda 500 bin konutun hak sahiplerine teslim edileceğini belirtti.
12. Kalkınma Planı kapsamında 2024'ten 2028'in sonuna kadar dar ve orta gelirlilere yönelik TOKİ tarafından 500 bine konut yapılması hedefleniyor.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Hatay'da, kırsal mahallelerdeki depremzedeler için yapılan 2 bin 242 konutun ilk etabı kasım ayı sonunda teslim edilecek.
Afetzedelerin talep etmeleri halinde, AFAD ağır hasarlı işyerleri ve ahırlar için de, hak sahibi olunması koşuluyla yeni işyerleri ve kırsalda ahırlar yapmaktadır.
Duman, depremzedelerin yaralarının devlet tarafından sarıldığını ifade ederek "Konutlar 6 ay içinde teslim edilecek, hükümetimize teşekkür ediyorum. Evler tek katlı, 120 metrekare. Bir dönüm üzerine kurulu köy tipi evler. Çok güzel evler inşa ediliyor.
KİMLER HAK SAHİBİ OLAMAZ
Kanuni sürede Talep ve Taahhütname vermeyen ve borçlandırma işlemini yapmayanlar. 2. O yerde kendisine veya eşine ait aynı cins ikinci hasarsız konut, işyeri ve ahırları olanlar. 3. Kiracı ve misafir durumunda olanlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri