TÜRKİYE BOKSİT REZERVİ ve ALÜMİNYUM ÜRETİMİ Ayrıca, Muğla-Milas, Tufanbeyli-Saimbeyli, Zonguldak-Kokaksu, Isparta-Yalvaç, İslahiye-Payas, Bolkardağı ve Alanya bölgelerinde boksit yatakları mevcuttur.
422 milyon ton boksit rezervi bulunur, bunun 63 milyon tonu işletilebilir rezerv durumundadır. En zengin boksit yataklarımızın yer aldığı Seydişehir (Konya) ve Akseki (Antalya) yöresinde işletilebilir rezerv yaklaşık 31 milyon tondur.
Alüminyum genellikle boksit cevherlerinden elde edilir. Ülkemizdeki en büyük boksit rezervi Konya Seydişehir ve Antalya Akseki yöresinde bulunur. Ayrıca, Muğla-Milas, Tufanbeyli-Saimbeyli, Zonguldak-Kokaksu, Isparta-Yalvaç, İslahiye-Payas, Bolkardağı ve Alanya bölgelerinde de boksit yatakları yer almaktadır.
Türkiye'de Boksit Yataklarının Durumu
En büyük boksit rezervi Konya Seydişehir ve Antalya Akseki yöresinde bulunur. Bu sahalarda toplam (gör+muh+müm) rezerv 36,5 milyon ton, işletilebilir rezerv 31 milyon ton'dur.
Türkiye'de boksit, Konya'nın Seydişehir ilçesi, Antalya'da Akseki, Gaziantep'de İslâhiye ve Muğla'nın Milas ilçesinde çıkarılıyor.
İlgili 42 soru bulundu
TÜRKİYE BOKSİT REZERVİ ve ALÜMİNYUM ÜRETİMİ
En büyük boksit rezervi Konya Seydişehir ve Antalya Akseki yöresinde bulunur. Bu sahalarda toplam (gör+muh+müm) rezerv 36,5 milyon ton, işletilebilir rezerv 31 milyon ton'dur.
Konya'nın Seydişehir ilçesi, Antalya'da Akseki, Gaziantep'de İslâhiye ve Muğla'nın Milas ilçesinde çıkarılan boksit madeni alüminyumun ham maddesidir.
Boksit sertliği 1-3, yoğunluğu 2,5-3,5 gr/cm3 arasında değişen alüminyum oksit ve hidroksitlerin bir karışımıdır. Dünyadaki metal alüminyum üretiminin % 90'ı bu cevherden temin edilmektedir. Bu bakımdan boksit cevheri dünya ticaretinde önemli bir yer tutmaktadır.
Boksit, oksit veya alümina olarak bilinen, alüminyumun ana kaynağı olan bir cevherdir.
Doğada genellikle boksit cevheri halinde bulunur ve oksidasyona karşı üstün direnci ile tanınır. Bu direncin temelinde pasivasyon özelliği yatar. Endüstrinin pek çok kolunda milyonlarca farklı ürünün yapımında kullanılmakta olup, dünya ekonomisi içinde çok önemli bir yeri vardır.
Aluminyum miktarının yüksek olduğu besinler içerisinde; işlenmiş peynirler, tahıl ürünleri, tahıllardan yapılan diğer besinler sayılablir. Bebek mamalarında bulunan soya yüksek oranda aluminyum içermektedir. Çay yetiştirildiği bölgeler itaberi ile yüksek oranda alüminyum içermektedir.
Alüminyum saf haliyle de endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu formda, aynalar, içecek ve yiyecek kutuları, mutfak eşyaları veya yaygın olarak bilinen alüminyum folyo gibi günlük kullanımdaki çeşitli nesnelerin üretimi için kullanılır.
Dünya toplam boksit rezervleri 2016 yılı itibarı ile 27,8 milyar tondur. Bu rezervlerin %27'si Gine'de %22'si Avustralya'da bulunmaktadır. Diğer ülkeler ise rezerv açısından %10'un altında kalmaktadır.
Alüminyum (Al), yerkabuğunda silisyum ve oksijenden sonra en bol bulunan üçüncü ve reaktif bir element elementtir. Dünyadaki Al ana kaynağı boksit yatakları olup, metalik alüminyumun %99'unu karşılamaktadır.
Türkiye'nin tek alüminyum fabrikası Seydişehir'de bulunmakta olup, il sınırları içerisinde alüminyum kaynağı olarak işletilen 8 boksit yatağı yer almaktadır. En önemlileri Seydişehir-Morçukur ve Doğankuzu sahaları olmak üzere halen toplam %50-69 Al2O3 tenörlü 38 milyon ton dolayında boksit rezervi bulunmaktadır.
Dünya boksit üretiminin % 90'ı alümina ve alüminyum üretiminde, geri kalanı kimya, refrakter, çimento ve aşındırıcı sanayinde kullanılır. Tüm dünyada üretilen boksitin yaklaşık 1/3'ü ile alüminanın (Al2O3) hemen hemen yarısı dünya ticaretine katılmaktadır.
Boksit ise hidratlaşmış bir alüminadır. Büyük oranda alüminyum, demir, oksit ve hidroksit karışımı malzemelerden oluşmaktadır. Doğada beyaz, gri, sarı ve kırmızı renklerde boksit görmeniz mümkündür.
Ülkemizde boksit madeninin başlıca çıkarıldığı yerler; Konya'nın Seydişehir ilçesi, Antalya'nın Akseki ilçesi, Gaziantep'in İslahiye ilçesi, Hatay'ın Payas ilçesi ve Muğla'nın Milas ilçesidir. Bunlara ek olarak Kahramanmaraş, Adana ve Zonguldak'ta da boksit madeni çıkarılmaktadır.
Türkiye'nin maden haritası illere ve bölgelere göre çıkarılabilir. Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır.
Batman'da en zengin maden rezervi 2,5 milyar varil ile petroldür. Bu rezervin büyük bölümü Raman Dağı eteklerinde bulunmaktadır. Batman ili şu ana kadar yapılan çalışmaların ışığı altında petrol haricinde diğer maden yatakları bakımından fakir bir ilimizdir.
Türkiye'nin modern ve tek alüminyum tesisi. Akdeniz Bölgesindeki Seydişehir ve Akseki boksit cevher yataklarının değerlendirilip, ham alüminyum üretmek amacı ile Konya ilinin batısında, Seydişehir ilçesinde alüminyum işletmeleri kuruldu.
Bilinen dünya boksit rezervleri yaklaşık 38 milyar tondur. Gine 8,6 milyar ton ile dünya rezervinin %23, Avustralya 7,9 milyar ton %21, Vietnam 5,4 milyar ton %14, Brezilya 5,4 milyar ton %7 ile en büyük rezervlerine sahiptir.
Bu doğrultuda öncelikle kazıma ve patlama işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra alan üzerinden sondaj işlemi ile beraber boksit dikkatli bir şekilde çıkarılır. Boksit çıkarıldıktan kaldıktan sonra özel makineler eşliğinde yıkanır ve kullanılacak alana bağlı olarak farklı yerlere gönderilir.
Geçen yılın rakamlarına göre, Türkiye'deki ham boksit cevherinin ocak başı satış fiyatı, ton başına 50 lira civarındayken, uç ürün olarak alüminyuma dönüştürülüp işlendiğinde ton başı satış fiyatı yaklaşık 2 bin dolar seviyesine kadar çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri