Alüminyum döküm alaşımları hafiftir ve karmaşık parça geometrileri ve ince duvarlar için yüksek boyutsal stabiliteye sahiptir. Alüminyum, yüksek korozyon direnci ve mekanik özelliklerin yanı sıra yüksek termal ve elektrik iletkenliğine karşı dayanıklıdır ve bu da onu döküm için iyi bir alaşım yapar.
Döküm tava sağlıklı mı sorusunun cevabı söz konusu ürünleri kullanmak isteyenler tarafından sıklıkla araştırılır. Demirin eritilmesiyle yapılan bu tavalar zararlı bileşenler barındırmadığı için gönül rahatlığıyla kullanılır.
Doğal granit taşından üretilen tencere ve tavalar kimyasal maddeler içermez. İnsan sağlığına uygun yapıdaki döküm granit tava ve tencerelerin gıdalarla temasında herhangi bir sakınca bulunmaz. Hızlı ve lezzetli pişirme imkânı sağlayan bu gereçler kolay çizilmediğinden kansere sebep olan maddeleri yiyeceklere geçirmez.
Alüminyum döküm yumuşak, hafif ve kolay şekil verilebilen bir malzemedir. Ama ısıl işleme girdiğinde demir veya çelik alaşımlı malzemeler kadar sert, dayanıklı ve kolay şekil değişimine izin vermez. Alüminyumda döküm parça ısıl işlem olurken ilk aşamada çözeltiye alma işlemi yapılır.
Evet, alüminyum döküm işlemi yapılarak alüminyum döküm parçalar üretilebilir. Alüminyum döküm, alüminyum alaşımlarının eritilmesi ve uygun kalıplara dökülmesi yoluyla gerçekleştirilir. Bu işlem, alüminyum parçaların seri üretimi için sıklıkla kullanılır ve farklı şekil, boyut ve kalınlıklarda parçalar elde edilebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Alüminyum döküm, yüksek mukavemete sahiptir ve yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır. Alüminyum döküm malzemelerin absorbe özelliği çok düşüktür. Demir ve çelik alaşımlı malzemelere oranla Alüminyum döküm, ısıyı daha hızlı ve etkili şekilde iletir.
Dayanıklı ve temizlemesi kolay bir ürün arıyorsanız, paslanmaz çelik veya dökme demir en iyi seçim olabilir. Isıyı iyi ileten bir malzeme istiyorsanız, bakır veya alüminyum en iyi seçim olabilir. Fırında güvenli ve temizlemesi kolay bir alternatif arıyorsanız, cam en iyi seçim olabilir.
Süt: Alüminyum eşyaları, süt ve su karışımı olan bir tencerenin içinde kaynatın. Kaynatma işleminden sonra temiz bir bezi sütlü su karışımına batırın. Alüminyum yüzeyleri bu bezle sildiğinizde, kir ve lekelerin yok olduğunu göreceksiniz.
Döküm alüminyum şanzıman gövdeleri ve pistonları, 1900'lerin başından beri otomobillerde ve kamyonlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Küçük ev aletlerinin parçaları, el aletleri, çim biçme makineleri ve diğer makineler binlerce farklı benzersiz alüminyum döküm şeklinden üretilir.
Alüminyum döküm ürünlerimizi ister ocakta ister kapaksız olarak fırında kullanabilirsiniz.
Prof. Dr. Canan Karatay, kitabında yemeklerin pişirirken cam, çelik veya emaye tencerelerde, tepsilerde pişirmeyi öneriyor ve alüminyum ve teflon tencerelerden uzak durmayı tavsiye ediyor.
Granit tava ile döküm tava arasında farklılıklar bulunmaktadır. Örneğin granit tavanın yanmaz ve yapışmaz özelliği bulunurken demir döküm tavalar yapışma özelliğine sahiptirler. Döküm tava, daha hassas kullanım talimatlarına sahiptir fakat granit tava kullanımı son derece kolay ve rahattır.
ThermoAd markası ürünlerinde yüksek ısıya karşı dayanıklı granit kaplama boyaları kullanır. PFOA yani teflonun zararlı maddelerini içermez. Uzmanlar sağlıklı yiyecek pişirmeniz için döküm olanları önerir.
İnorganik ve non-toxic olduğundan insan sağlığına zararlı değildir,en azından şu ana dek kanıtlanmış bir etki görülmemiştir.
Alüminyum ve Dökme Demir Arasındaki Temel Farklar
Alüminyum parlak gümüşi bir metaldir, oysa Dökme Demir gri ve beyaz renklerde gelir. Alüminyumun yoğunluğu Dökme Demire kıyasla daha hafiftir. Alüminyum, Dökme Demire kıyasla yer kabuğunda bol miktarda bulunur. Alüminyum, Dökme Demire kıyasla daha yavaş oksitlenir.
Granit tavalar, genellikle alüminyum veya dökme demir gibi malzemelerin üzerine nano partiküller halinde dağıtılan granit benzeri bir kaplama ile kaplanır. Bu kaplama, tavaya yapışmayı engelleyen ve yapışmaz özellik sağlayan bir yüzey oluşturur.
Alüminyum pek çok kullanım alanı, dayanıklı ve dirençli yapısı ve suda paslanmaya karşı dirençli olması ile tercih sebebidir. Alüminyum özellikleri ile kullanım alanlarını genişletmektedir. Soğuk şekil değiştirme alüminyumun korozyona karşı direncini düşürür.
Döküm tavalar, popüler ve sağlıklı bir pişirme yöntemi olarak kabul edilir. İki ana türü olan demir döküm ve emaye kaplamalı döküm tavalar, sağlıklıdır ve doğru kullanıldığında sağlıklı yemekler yapılmasını sağlar.
Alüminyum enjeksiyon döküm yönteminde; ergimiş sıvı haldeki alüminyum, enjeksiyon makineleri ile basınç uygulanarak kalıpların içine enjekte edilerek döküm işlemi yapılmış olur. ergimiş sıvı haldeki alüminyuma uygulanan yüksek basınç sayesinde fazla miktarda alüminyum, kalıba çok hızlı şekilde doldurulur.
Döküm tavalar bulaşık makinesinde yıkanmak için uygun değildir. Elde yıkamanız ve mümkünse sıvı sabunla -evet sıvı sabunla- yıkayıp güzelce durulamanız, ardından havlu peçete ile silmeniz paslanma tehlikesini ortadan kaldıracaktır.
Alüminyum elementi, doğal yapısı gereği paslanmaz, küflenmez ve dış mekan koşullarında kullanım ömrü kısalmaz. Yağmur, buzlanma, nem ve güneş ışınları gibi dış mekan koşullarına en dayanıklı metal malzeme alüminyumdur.
Alüminyum arıtılması en zor metallerden biridir. Bunun nedeni çok hızlı oksitlenmesi, oluşan bu oksit tabakasının çok kararlı oluşu ve demirdeki pasın aksine yüzeyden sıyrılmayışıdır.
Sağlık açısından problem içermez. İçeriğinde malzemesinde PFOA ait bir madde yoktur. Neoflam Fika ürünleri Güney Kore'de ileri teknoloji kullanılarak imal edilmiştir. Kaplaması sağlığa zararlı herhangi madde içermemektedir.
Bunlardan alüminyum tencere 100 cm boyutundaki ürünler genellikle set halinde karşınıza çıkar. Alüminyum tencere 50 cm ebatındaki ürünler salça ve sos yapımında aynı zamanda da kamplarda kullanılır.
Alüminyum tencere
Alüminyum tencereler süt kaynatırken; aşure hazırlarken en çok tercih edilen ürünlerdendir. Hafif olması ve temizliğinin kolay olmasından dolayı alüminyum tencere bulunmayan mutfak neredeyse hiç yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri