Eski Türkçe yakış- veya yaġuş- “(birbirine) yaklaşmak, yakın olmak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe yak- “yaklaşmak, bitişmek” fiilinden Eski Türkçe +Iş- ekiyle türetilmiştir.
Yakışıklı, Prototürkçe Yakšï kelimesi İyi ve Güzel anlamına gelir. Yakışıklı kelimesi bu köktendir. Kazak'lar Jaqsy, Altay'lar Yakshı, Kırım Tatar'ları Yahşı , Kumuklar Yaxşı, Başkurtlar Yaqšï, Tatar'lar Yaxşı, Azerbaycan Türkleri Yaxşı, Türk'ler Yahşi, Hakas Türkeri Caxsı der.
KÖKEN ----------------------------------------- Güzel kelimesinin kökeni Türkçe'dir. Orta Türkçe "hoş suret, güze... Instagram.
yalan - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yalġan “iftira, töhmet” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yalġa- veya yala- “1. yalamak, 2. iftira etmek, dil uzatmak” fiilinden Eski Türkçe +In ekiyle türetilmiştir.
yakın - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yākın “yakınca, yakından (zarf), yan (ad)” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yāk “yakın (sıfat)” fiilinden Eski Türkçe +(I)n ekiyle türetilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe aynı anlama gelen yağuk sözcüğünden evrilmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
Arkadaşlık, bir kişilerarası ilişkidir, birbirlerine karşı sevgi ve anlayış gösteren kimselerin kurduğu sosyal ve duygusal bağdır. Arkadaşlık, iletişim, sosyoloji, sosyal psikoloji, antropoloji ve felsefe gibi akademik alanlarda incelenmiştir.
Buna göre: 1.*Ya- kökünden doğrudan doğruya türemiş isimler: yal: “Parlak, mücella, sade, çiplak, alev, aydinlik, yalin, şule” (Kadri 1945: 768).
gönül - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe köŋül “göğüs, (mecazi) yürek” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kög “sada, avaz, şarkı” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice'nin, Ana Oğuzca denilen bir dilden evrilerek oluştuğu varsayılır.
güneş - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe küneş “güneş” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *küne- “gün ışımak, aydınlanmak” biçiminden Türkiye Türkçesi +Iş ekiyle türetilmiştir. Bu biçim Eski Türkçe kün “gün” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +(g)A- ekiyle türetilmiştir.
hoş - Nişanyan Sözlük. Farsça ve Orta Farsça χʷoş veya χoş خوش “güzel, sevimli, memnun edici” sözcüğünden alıntıdır.
çirkin - Nişanyan Sözlük. Farsça çirkīn چرکین “pis, kirli” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça çirk چرک “pislik, kir, irin” sözcüğünden +īn ekiyle türetilmiştir.
gülümse- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe külümsin- “hafifçe gülmek, güler görünmek” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe kül- fiilinden Eski Türkçe +ImsA- ekiyle türetilmiştir.
1990 yılından beri düzenli olarak belirlenen 'Dünyanın En Yakışıklı 100 Yüzü' açıklandı. Listede ilk sırada, geçtiğimiz yıl üç yıl hapis cezasına çarptırılan Myanmarlı model ve aktör Paing Takhon yer aldı. Yakışıklı oyuncu Chris Hemsworth listede ikinci, Güney Koreli ünlü şarkıcı Kim Tae-hyung ise üçüncü oldu.
Etimoloji. İtalyancada "külde pişmiş küçük hamur işi" anlamına gelen focaccia kelimesinden Türkçeye geçmiştir.
Yapılan oylamayla hazırlanan listede 28 yaşındaki Amerikalı-Fransız oyuncu Timothée Chalamet birinci oldu. Şurada Paylaş! TC Candler dünyanın en yakışıklı ünlülerini belirledi. Dune, Wonka gibi filmlerin oyuncusu 28 yaşındaki Timothée Chalamet yapılan oylamayla listede birinci oldu.
KÖK : Bir sözcüğün parçalanamayan, anlamlı, en küçük parçasına kök denir. Sözcüğün kökü bulunurken sondan başa doğru ekler çıkarılır ve sözcükle anlam bağlantısını kaybetmeyen en küçük parça kök olarak bulunur.
Telefon sözcüğü Eski Yunanca Telos “Uzak” ve Phone “Ses” sözcüklerinin birleşmesinden oluşmuştur. Türkçeye Fransızca telephone'den geçmiştir.
Arapça Adm kökünden gelen ādam آدم “1. insanların atası, Adem, 2. insanoğlu” sözcüğünden alıntıdır.
yürek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yürek “kalp” sözcüğünden evrilmiştir. Moğolca cirüke(n) (aynı anlamda) Türkçeden alıntıdır.
Anlam ilgisini göz önünde bulundurarak kelimenin aş- kökünden -ık isim yapma ekiyle aş-ık: aşıran, hareket ettiren) türetildiğini söylemek mümkündür.
Eski Türkçe χatun veya ḳatun “kraliçe” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Hotan Sakacası aynı anlama gelen χattuna veya Soğdca aynı anlama gelen χwatēn sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Soğdca χwatāw “kral, hükümdar” sözcüğünün dişilidir. Bu sözcük Soğdca χwa “kendi” ve Soğdca tāw “güç, güçlü” sözcüklerinin bileşiğidir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mükemmel kelimesi, ''tekmil'' sözcüğünden türetilmiştir. Tekmil, bir şeyi tamamlamak ve kemale erdirmek anlamına gelirken, mükemmel sözcüğü de hiçbir noktanı ve kusuru bulunmayan demektir. Bu kelimeden türetilmiş olan ekmel ise, en mükemmel manasına gelir.
uyku - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi uyu- fiilinden Türkiye Türkçesi +gU ekiyle türetilmiştir.
Aslında kelime "kokmak" anlamındaki "bur-" fiilinden, '-un+' fiil- den isim yapma ekiyle türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri