Alüminyum'un Eldesi : Birinci aşamada, Bayer metodu ile boksit cevherinden alümina elde edilir. İkinci aşamada ise, elektroliz ile alüminadan alüminyum elde edilir. Alümina tesisleri, genellikle boksit cevherlerinin yanına kurulur.
Alüminyum üretiminde kullanılan boksit cevheri genellikle %30-60 oranında alüminyum içerir ve işletilebilir değerde kabul edilir. Boksit madeni yatakları genellikle yüzeye yakın yerlerde oluştuğundan açık işletme ile işletilir.
Birincil alüminyum üretimi dediğimiz işlem boksit cevherlerinden Bayer işlemi ile metalurjik kalite alümina (Al2O3 ) ve bu alüminadan ergimiş tuz elektrolizi yöntemi ile metalik alüminyum üretim süreci sonunda elde edilen, metal saflığı % 99,0 ile % 99,8 arasında olan işlenmemiş ham alüminyumdur.
Dünya alüminyum üretiminin hemen hemen tamamı boksit cevherinden sağlanır. Alüminyumun elde edildiği cevher olan zengin içerikli bir boksit, yüzde 30-50 oranında alüminyum içerir. Metalik alüminyum elde etmek için boksit cevherinin yaklaşık yüzde 45 oranında alüminyum oksit içermesi gerekir.
Alüminyum Dökümde kullanılan ana alaşım elementleri silisyum, bakır ve magnezyumdur. Alaşımlarda çoğunlukla bakır %5'e kadar çıkabilir. Silisyum % 4- 13 arasında değişir.
İlgili 30 soru bulundu
Doğada genellikle boksit cevheri halinde bulunur ve oksidasyona karşı üstün direnci ile tanınır. Bu direncin temelinde pasivasyon özelliği yatar. Endüstrinin pek çok kolunda milyonlarca farklı ürünün yapımında kullanılmakta olup, dünya ekonomisi içinde çok önemli bir yeri vardır.
Alüminyum nedir ve nerelerde kullanılır ile birlikte özellikleri de merak edilmektedir. Alüminyumun başlıca özellikleri şöyle sıralanabilir: Alüminyum doğada boksit cevheri halinde yer alır.
Total Materia veritabanı tüm dünyadaki 30,000'den fazla alüminyum sınıflandırılmasını barındırmaktadır Kimyasal bileşenler, mekanik ve fiziksel özellikler, çapraz-referanslar ve daha fazla birçok özellik, tek tıklama ile temin edilebilmektedir.
Doğada Alüminyum Bulunuşu. Yerkabuğunda bol miktarda (%7,5-8,1) bulunmasına rağmen serbest halde çok nadir bulunur ve bu nedenle bir zamanlar altından bile daha kıymetli görülmüştür.
Alüminyum, doğada cevher şeklinde bulunan çeşitli mineral kayaçların bir parçasıdır. Saf alüminyum üretmek için çoğunlukla killi boksit cevherleri kullanılır. En sık olarak, sıcak bir iklimde alüminosilikat kayaların ayrışma yerlerinde ortaya çıkarlar ve ayrıca demir bileşikleri içerirler.
Bu metalin keşfi, çalışmaları Alman kimyager Friedrich Wöhler tarafından genişletilen Danimarkalı fizikçi Hans Christian Ørsted tarafından 1825'te duyuruldu. Alüminyumun rafine edilmesi zordu ve bu nedenle gerçek kullanımda nadirdi. Keşfedildikten kısa bir süre sonra, alüminyum fiyatı altının fiyatını aştı.
Kaynak bir eritme ve katılaşma işlemidir ve kendine özgü metalürjik bir yapı ile doğar.Yapı denilince akla ilk olarak alaşım oranı yani kimyasal bileşimi gelir. Dolayısı ile alüminyum ve alaşımları ile yapılan kaynağa da alüminyum kaynak denilir.
Alüminyum işleme, birçok farklı yöntem kullanılarak gerçekleştirilebilir. Bu yöntemler arasında döküm, haddeleme, ekstrüzyon, delme, kesme, bükme ve kaynak işlemleri yer alır. Bu yöntemlerin her biri, farklı şekillerde metalin özelleştirilmesine olanak tanır.
TÜRKİYE BOKSİT REZERVİ ve ALÜMİNYUM ÜRETİMİ
En büyük boksit rezervi Konya Seydişehir ve Antalya Akseki yöresinde bulunur. Bu sahalarda toplam (gör+muh+müm) rezerv 36,5 milyon ton, işletilebilir rezerv 31 milyon ton'dur.
Konya'nın Seydişehir ilçesi, Antalya'da Akseki, Gaziantep'de İslâhiye ve Muğla'nın Milas ilçesinde çıkarılan boksit madeni alüminyumun ham maddesidir.
Alüminyum, yumuşak ve hafif bir metal olup mat gümüşümsü renktedir. Bu renk, açık atmosferde üzerinde oluşan ince oksit tabakasından ileri gelmektedir. Alüminyum, ısıya ve yanmaya dirençlidir kıvılcım çıkarmaz, zehirleyici ve manyetik değildir. Yoğunluğu, çeliğin ve bakırın yaklaşık üçte biri kadardır.
Alüminyum tipik olarak paslanmaz çelikten daha ucuzdur. 5. İşlenebilirlik. Alüminyum oldukça yumuşaktır ve kesilmesi ve biçimlendirilmesi kolaydır.
Alüminyum genellikle boksit cevherlerinden elde edilir. Ülkemizdeki en büyük boksit rezervi Konya Seydişehir ve Antalya Akseki yöresinde bulunur. Ayrıca, Muğla-Milas, Tufanbeyli-Saimbeyli, Zonguldak-Kokaksu, Isparta-Yalvaç, İslahiye-Payas, Bolkardağı ve Alanya bölgelerinde de boksit yatakları yer almaktadır.
Malzeme, minerallerden oluşan bir cevher olmasına rağmen minerel olarak bilinir. Boksit, alüminyum kaynağı olarak kullanılmasına rağmen farklı metallerde içermekte ve kullanılmaktadır. Dünya ticaretinde güçlü bir yeri olan boksit, dünyanın alüminyum ihtiyacı da özellikle boksit cevrehinden karşılanmaktadır.
Aliminyum suya salınım yapmaz.Bir çok Su etrafı kullanım alanına sahiptir.
Alüminyum, hafif, sağlam ve korozyona dayanıklı olduğu için uçak üretiminde ideal bir metaldir. Alüminyum, çeliğin yaklaşık olarak üçte biri ağırlığında olması sebebiyle uçağın daha fazla ağırlık taşımasına veya yakıt bakımından daha verimli olmasına imkan tanır.
Boksit sertliği 1-3, yoğunluğu 2,5-3,5 gr/cm3 arasında değişen alüminyum oksit ve hidroksitlerin bir karışımıdır. Dünyadaki metal alüminyum üretiminin % 90'ı bu cevherden temin edilmektedir. Bu bakımdan boksit cevheri dünya ticaretinde önemli bir yer tutmaktadır.
Alüminyum sonsuz defalar geri dönüştürülebilir.
Bu nedenle alüminyum aslında geri dönüşüm için mükemmel bir malzemedir. Alüminyumu sıvılaştırarak eritmek sureti ile geri dönüştürmek ve sonra sıvı alüminyumu yeni nesnelere dökmek, yeniden şekil vermek ve üretime almak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri