Alüminyum için en popüler kaynak işlemlerinden biri, aksi halde tungsten atıl gaz (TIG) kaynağı olarak bilinen gaz tungsten ark kaynağıdır (GTAW).
Piyasada alüminyum çekirdekli yapıya sahip ve kaplamalı elektrotlar bulunduğu için bu metali kaynaklama konusundaki en ucuz yol invertör ile manuel ark kaynağı kabul edilmektedir. İyi bir bağlantı elde etmek için MIG ya da TIG modları ile kaliteli bir kaynak makinesi kullanılmalıdır.
1- DOĞRU AKIM (DC) – Çelik ve paslanmaz çelikler olmak üzere birçok metalin TIG kaynak işleminde tercih edilir. 2- ALTERNATİF AKIM (AC) – Alüminyum ve Yüzeyinde ısıya dayanıklı oksit tabakası bulunan metallerin TIG kaynak işleminde tercih edilir.
Metaller arası bileşik oluşumunu önlemek amacıyla çelik ve alüminyuma ark kaynağı yapılır. Birincisi, çelik üzerinde bir alüminyum kaplama kullanmaktır. Bu, çeliğin erimiş alüminyuma daldırılmasıyla (sıcak daldırma alüminyumlaştırma) elde edilebilir.
Alüminyum kaynak alüminyum parça kadar sağlam olur ancak, iki parçayı öylece eski yerine oturtup üstten doldurma kaynak yapacaklarına ustaya söylersin parçaları önce biraz taşlayarak kaynağın içerisine dolacağı "V" şeklinde bir kanal oluştursun (kaynak ağzı denir) o zaman daha sağlam olur.
İlgili 27 soru bulundu
Fakat, bunların içerisinden günümüzde, özellikle metallerin birleştirilmesinde en yaygın başvurulan yöntem kesinlikle Örtülü Elektrot Ark Kaynağı'dır. Bu kaynak türü, bütün kaynakların karşılaştırıldığı listelerin birçoğunda en güçlü kaynak tipi olarak seçilir.
Çelik, bakır, magnezyum veya titanyum gibi metallerin alüminyuma doğrudan ark kaynağı ile kaynaklanması, çok kırılgan ara metalik bileşikler üretir. Bunu önlemek için işlem sırasında diğer metali erimiş alüminyumdan izole etmeniz gerekir.
Bir alüminyum kaynak soğuduğunda ve katılaşma sırasında aşırı büzülme gerilmelerinin mevcut olması durumunda gerilme çatlaması meydana gelebilir. Bunun nedeni içbükey bir boncuk profili, çok yavaş bir hareket hızı, çok kısıtlanmış bir bağlantı veya kaynak ucundaki (krater çatlağı) çöküntüden kaynaklanıyor olabilir.
Alüminyum bileşenleri bir araya getirmenin en etkili yöntemi pasta ve lehim ile lehimlemektir.
Açık bir teknik kullanarak alüminyum boru bağlantılarını kaynak yapabilirsiniz, ancak çelikten daha zordur. Aluminyumun yüksek ısı iletkenliği, kaynak havuzunun çelikten daha büyük olduğu anlamına gelir.
Bu sayede AC, kondansatörden kolayca geçme özelliğine sahiptir. Bu insan vücudunun bir kapasitör görevi görmesi durumunda AC'nin DC'den daha tehlikeli olduğu anlamına gelir.
AC servo motorlar hem yüksek güç hem de düşük güç gerektiren projelerde kullanılabilirken DC servo motorlar yüksek güç gerektiren uygulamalarda kullanılmaktadır. Her iki ihtiyaca cevap verebilmesinden dolayı AC servo motorlar daha çok tercih edilmektedir.
AC ve DC arasındaki fark, elektronların aktığı yönle ilgilidir. Doğru akımda elektronlar, tek bir yönde (ileriye doğru) sabit bir şekilde akar. Alternatif akımda elektronlar, bazen ileri bazen geri giderek sürekli olarak yön değiştirir. Bu periyodik yön değiştirme alternatif akımın frekansını belirler.
Al-çelik intikal ara parçalarının en basit kullanılış şekli, parçayı Al ile çelik malzeme arasında dik tutup puntalamadan sonra önce Al tarafını MIG ile kaynatmaktır, bundan sonra çelik tarafı, pasolararası sıcaklığın 205°C'ı aşmamasına özen gösterilerek, kaynak edilir.
Kaynak bir eritme ve katılaşma işlemidir ve kendine özgü metalürjik bir yapı ile doğar.Yapı denilince akla ilk olarak alaşım oranı yani kimyasal bileşimi gelir. Dolayısı ile alüminyum ve alaşımları ile yapılan kaynağa da alüminyum kaynak denilir.
DIN M. No. Alüminyum-Silisyum (Al-Si) ve Alüminyum-Magnezyum-Silisyum döküm alaşımlarının kaynağı için özel örtülü elektrodtur. %12'ye kadar silisyum içeren alüminyum döküm alaşımlarının kaynağına uygundur. DC de elektrod pozitif (+) kutupta kaynak yapılabilir.
Pirinç malzemelerin kaynağında hem alternatif akım hem de doğru akım kullanılabilir. Ama doğru akımda kaynak yapmak pirinç için daha uygundur. Çünkü yüzeyde temizlenmesi gerekli bir oksit tabakası yoktur. Dar bir kaynak dikişi elde edilebilir ki bu durum gerilim ve çarpılmaları azaltır.
Çeliklerin ,paslanmaz çeliklerin dökme demirlerin , bakır ve bakır alaşımlarının , nikel ve bu metallerin birbiri ile olan kapiler sert lehimlerinde kullanılır.
Erime sıcaklığı: 650-800 °C. İşlem sıcaklığı: 710 °C. Kullanım yerleri: Bakır, kırmızı pirinç, pirinç ve bronz.
Bakır, pirinç, bronz, çelik ve paslanmaz çelik gibi metallerin ikisini veya daha fazlasını birleştirmek amacıyla eriyen pirinç elektrot kullanarak oksi-asetilen gazı altında yapılan birleştirme şeklidir.
Topraklama ucunu (şasi) mutlaka kaynak yaptığın noktaya yakın takmak. Kapalı ortamlarda çalışma sırasında ortamın kaynak dumanından temizlenmesini ve ortama taze hava gelmesini sağlamak.
ASA 5310 (ALSİ 12) ile kullanılabilen, alüminyum ve düşük alaşımlı alüminyum malzemelerin birleştirilmesinde ve de alüminyumun paslanmaz çelikle lehimlemesinde kullanılır.Çalışma sıcaklığı 520-660 0C arasıdır. Şalümo ve fırın sert-lehimlemesine uygundur.Saf suyla karıştırılmak suretiyle macun olarak da kullanılabilir.
Alüminyum ve Çelik Karşılaştırma
Alüminyum, çelik kadar güçlü bir madde değildir, fakat ağırlığının üçte biri kadar olması, uçak yapımında kullanılmasının ana sebebidir.
Alüminyum, paslanmaz çelikten çok daha iyi bir ısı iletkenine sahiptir, bu da otomobil radyatörleri ve klima üniteleri için kullanılmasını sağlar. Alüminyum, paslanmaz çeliğe kıyasla çok iyi bir elektrik iletkendir. Mukavemet açısından, Paslanmaz çelik, Alüminyumdan daha güçlüdür.
Döküm sektöründe, demir ve çelik gibi malzemelere göre alüminyum daha yaygın bir şekilde kullanılır. Buna karşın alüminyumun, demir ve çelik gibi malzemelere karşı zayıf bir noktası da vardır. Buda sıcaklık dayanımıdır. Alüminyum döküm sıcaklığı 600-800°C derecelerde seyreder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri