Kara lahana iyot seven bir bitkidir ve gıdalarla vücuda girdiğinde vücuttaki tüm iyodu toplar, tiroit bezine hormon üretmek için iyot kalmadığı için doku kendisini büyüterek sorunu çözmeye çalışır ve sonuçta tiroid bezi büyür yani guatr ortaya çıkar.
Tiroid hastalarının sakınması gereken ve torid hormonunun çalışmasını engelleyen yiyecekler ise; beyaz lahana, kara lahana, karnabahar, brokoli,şalgam brüksel lahanası, hardal, soya fasulyesi, yer fıstığı, turp , ıspanak, çilek, patates, darıdır.
Eskiden ülkemizde guatr sorumlusu olarak düşünülen kara lahana, turp, şalgam, kabak, karnabahar gibi sebzelerin tüketilmesinde guatr açısından sakınca olmadığı anlaşılmıştır.
Özellikle dağlık bölgelerde toprakta iyot az olduğundan guatr daha fazla görülür. Bilinenin aksine kara lahana yenmesiyle guatr oluşumu arasında bir ilişki yoktur.
İlgili 19 soru bulundu
Tüm dünyada guatrın en yaygın sebebi iyot eksikliğidir. Tiroit hormonu yapımında iyot çok etkilidir dolayısıyla iyot yokluğunda yeteri kadar tiroit hormonu yapılamaz ve beyin tiroit bezini sürekli hormon yapması için uyarır. Bu durum da tiroit bezinin büyümesine yol açar.
Guatrojenik besinlere dikkat!
Brokoli, karnabahar, lahana, brüksel lahanası, hardal, turp, şalgam, soya ürünleri, çilek, şeftali, ıspanak gibi guatrojenik besinler iyot emilimini engelleyerek tiroid fonksiyonunu baskılayabilir.
Bilhassa maden suyu, yoğurt suyu ve birkaç kaşık yoğurtla yapacağınız ayran, tiroid fonksiyonlarının dengelenmesine yardımcı olacaktır.
Halk arasında zehirli guatr olarak bilinen graves hastalığı, tiroit bezlerinden aşırı hormon salgılanmasıyla ortaya çıkan otoimmüm bir hastalıktır. Bir hipertiroidi çeşidi olan graves, vücudun genel düzeninin bozulmasına yol açtığından bedenin işleyişinde genel çaplı bozukluklara yol açabilir.
Günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyen bu hastalık her yaşta görülebilmekle birlikte genellikle kadınlarda ve 40 yaş altında daha sık görülür. Tedavi edilmediği takdirde ikincil olarak ortaya çıkabilen farklı hastalıklara yol açarak ölümcül olabilmektedir.
İyot eksikliğinin yol açtığı guatrı önlemek için ülkemizde, 1998 yılı Temmuz ayından itibaren Türk Gıda Kodeksi Yemeklik Tuz Tebliği'ne göre sofra tuzlarının iyotlanması zorunlu olmuştur. Guatr yoksa mutlaka, kullanım özelliklerine dikkat edilerek, iyotlu tuz kullanılmalıdır.
Tiroid Hastalıklarında Vitamin Kullanımı Tiroid bezi yetmezliğiniz varsa B2, B6, folik asit ve B12 vitamin desteği (B kompleks) alınabilir. Buna karşılık A ve E vitamini alınmamalıdır.
Tiroiddeki solid nodüllerde, günümüzde daha çok lazer, radyofrekans ve mikrodalga gibi yakma (termal ablasyon) yöntemleri tercih edilmektedir. Her üç yöntemde de, ultrasonla görerek nodül içine özel iğnelerle girilir ve doku ısıtılarak tahrip edilir. Tahrip olan nodül canlılığını kaybeder ve gittikçe küçülür.
Yeşil yapraklı sebzeler, renkli sebzeler ve meyveler, çok iyi birer mineral, vitamin, antioksidan ve lif kaynağıdırlar. Ancak lahana, ıspanak, brokoli, soya fasulyesi, turp, tatlı patates, şeftali, avokado gibi gıdalardan uzak durmak gerekli çünkü bunlar tiroid hormonlarını azaltırlar.
Bunun nedeni karalahananın iyot emilimi yapmasıdır. Oxalates maddesini içerir. Bu yüzden karalahanayı herkesin tüketmesi önerilmez. Özellikle safra kesesi, böbrek ve gut rahatsızlıkları gibi hastalıklara sahip olan kişiler karalahana kullanımından uzak durmalıdır.
Kara lahana iyot seven bir bitkidir ve gıdalarla vücuda girdiğinde vücuttaki tüm iyodu toplar, tiroit bezine hormon üretmek için iyot kalmadığı için doku kendisini büyüterek sorunu çözmeye çalışır ve sonuçta tiroid bezi büyür yani guatr ortaya çıkar.
Ayrıca guatr hastalarının kükürtlü gıdalardan uzak durması gereklidir. Brokoli, lahana, karnabahar ve soya gibi besinler yasaklı listede olacaktır.
Sonuç olarak tiroid ve guatr aynı şey değildir. Tiroid bezi organ, guatr ise tiroid bezinin çeşitli şekillerde ortaya çıkan bir hastalığıdır.
Kahve, çay ve az miktarda alkolün tiroid hastalıkları ile ilgisi bulunmuyor.
Bol miktarda iyot içeren bu alg türleri, guatr hastalarında vücut için gerekli olan iyot miktarını arttırmak için beslenme planına dahil edilmelidir. Vücutta çorba veya çay olarak alınabilen fiğ, bir kapsül şeklinde de sağlanabilir. Bununla birlikte, önerilen kullanım çorba veya çay şeklini almaktır.
İyot eksikliği varsa, yemeklere iyotlu sofra tuzu eklenmelidir. Balık, süt ve yumurta gibi iyot bakımından daha zengin besinler tüketilmelidir. – Antioksidanlar: Antioksidan bakımından zengin meyve ve sebzeler genel sağlığı iyileştirebilir ve tiroid bezinin yararına olabilir.
TSH, tiroid bezinden T3 ve T4 hormonlarının yapılmasından görevli olup hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur. THS yüksekliği tiroid bezinin az çalışması ve kanda yeterli T3 ve T4 hormonu olmaması sonucunda hipofiz bezinin tiroid bezini daha çok çalıştırmak için fazla miktarda TSH salgılaması sonucu oluşur.
Tiroit sintigrafisinde tiroit ya görülmez ya da silüet şeklinde görülür. Bu hastalık genellikle dört devreli bir seyir gösterir ve çoğunlukla kendiliğinden iyileşir.
Tiroit hastalığı olan kişiler de bol bol ceviz suyu tüketmelidir çünkü tiroide iyi gelir. Sinir sistemini düzenler. Böylece anti-stres özelliği yaratır denilebilir. Sinir sisteminizi işlemesi gerektiği yönde düzene sokarak sizi rahatlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri