Bir alüminyum kaynak soğuduğunda ve katılaşma sırasında aşırı büzülme gerilmelerinin mevcut olması durumunda gerilme çatlaması meydana gelebilir. Bunun nedeni içbükey bir boncuk profili, çok yavaş bir hareket hızı, çok kısıtlanmış bir bağlantı veya kaynak ucundaki (krater çatlağı) çöküntüden kaynaklanıyor olabilir.
2. Çatlama. Alüminyum alaşımlarında, yüksek ısıl genleşme (çeliğin iki katı) ve katılaşmadaki önemli büzülme nedeniyle kaynak boyunca oluşan yüksek gerilimler nedeniyle - tipik olarak eşdeğer çelik kaynaklardan% 5 daha fazla - çatlama meydana gelir.
Bir çatlağın ana nedeni, iç gerilmelerin kaynak metalinin, baz metalin veya her ikisinin gücünü aşmasıdır. Ve bir kez bu stresler için bir odak noktası – yani bir stres yükselticisi – gelişir ve birikir, bir çatlak yayılabilir.
Kaynak metalindeki bölgesel gerilmelerden dolayı meydana gelirler. Bu çatlaklar; enlemesine, boylamasına, krater, yıldız veya dağınık çatlaklar şeklinde olabilir. Çatlağı meydana getiren gerilmeler; kaynak metalinin kendini çekmesi ve bu çekmenin engellenmesi sebebiyle ortaya çıkar.
metal ve alaşımlarının kaynağında kullanılan argon ga- zının çok saf olması gerekir.
İlgili 42 soru bulundu
Alüminyum son derece reaktif bir yapıdadır. Bu sebeple de havaya maruz kalması durumunda bir oksit tabakası oluşturmaktadır. Bu oksit ise kaynak için engele sebep olmaktadır.
Alüminyum için en popüler kaynak işlemlerinden biri, aksi halde tungsten atıl gaz (TIG) kaynağı olarak bilinen gaz tungsten ark kaynağıdır (GTAW).
Ark kaynağında oluşan şiddetli ışık gözdeki retinaya zarar verirken, kızılötesi radyasyon gözdeki korneaya zarar verir ve bunun sonucunda gözde katarakt oluşur. Arktan yayılan görünmeyen ultraviyole ışınları (UV) bir dakikadan az bir süre bile etkidiği takdirde göz kamaşmasına (welder's flash veya arc eye) neden olur.
Özel olarak Hidrojen'in etkisinden bahsetmek gerekirse, H atomunun sıcaklığın artışıyla beraber sıvı çelik içerisinde çözünmesinin ardından kaynak metalinin katılaşması esnasında yapıdan kaçamamasından dolayı özellikle ITAB'da kalıntı şeklinde birikmesidir.
Soğuk kompresler uygulamak: Gözlerin üzerine temiz bir bez veya soğuk kompres uygulayarak şişlik ve rahatsızlık hissini azaltabilirsiniz. Göz damlaları kullanmak: Göz doktorunuzun önerdiği göz damlalarını kullanabilirsiniz.
Birçok üretici, düşük hidrojen içerikli örtülü elektrot ve özlü teller kullanıyor. Ferritik yapılı çeliklerin kaynağında bu tip ürünlerin kullanımı hidrojen çatlağı (soğuk çatlak) oluşumunu önlemede avantaj sağlıyor. Bu tip çatlaklar, kaynak metalinin soğumasından bir saat ila birkaç gün içerisinde ortaya çıkabiliyor.
Hızlı kilo alımı ile deri aniden genişler. Deri altı bağ dokusunun bu duruma uyum sağlayamaması ve bağ dokusunda kopmalar oluşması sonucu da çatlaklar meydana gelir. Kilo alımının en fazla olduğu karın, göğüs, kalça, bacak ve kolların üst kısmında belirgin çatlak oluşumları gelişebilir.
Kaynak köpürmesi sanayide kullanılan bir tabir olup, çok sayıda gözenek oluşumu anlamına gelmektedir. Kaynağın köpürmesi genellikle gaz korumasının doğru yapılmaması nedeniyle meydana gelir. Gaz debisinin istenenden çok veya az olması kaynak banyosu üzerinde gözeneklenmeye neden olur.
Kaynak bir eritme ve katılaşma işlemidir ve kendine özgü metalürjik bir yapı ile doğar.Yapı denilince akla ilk olarak alaşım oranı yani kimyasal bileşimi gelir. Dolayısı ile alüminyum ve alaşımları ile yapılan kaynağa da alüminyum kaynak denilir.
Normal sağlıklı insanlarda alüminyum böbrek yolu ile vücut dışına atılmaktadır. Kronik böbrek yetmezliği olan dializ hastalarında serum alüminyum seviyesi 30 µg/L seviyesine çıkabilmektedir. Alüminyumun çözünür mineral tuzları ve organik türevleri oldukça irritandır.
Uç krater çatlakları, genel olarak sıcak çatlamaya hassas malzemelerde görülür ve bundan kaçınmak için, uzatma levhaları (kaynak dikiş sonuna eklenen ve kaynağın üzerinde devam ettiği levhalar) kullanılması gibi uygun önlem- lerin alınması gerekir.
Ön ısıtma, kaynak dikişi çevresinde yükselen sıcaklık dağılımını yumuşatmak ve kaynak dikişinin soğuma hızını azaltmak suretiyle onun sertleşmesini, iç gerilme oluşumunu ve çarpılmayı bir ölçüde önler. Az karbonlu çelikler nadiren ön ısıtma yapılır.
OFNOL %0.1 steril oftalmik çözelti Göze damlatılarak uygulanır. Etkin madde: 1 mg/ml olopatadin'e eşdeğer bazda 1.11 mg/ml olopatadin hidroklorür • Yardımcı maddeler: Benzalkonyum klorür %50, disodyum hidrojen fosfat (susuz), sodyum klorür, sodyum hidroksit veya hidroklorik asit (pH ayarı için), enjeksiyonluk su.
Pozisyonda kaynak için boru ile zemin arasındaki mesafe en az 400 mm olacaktır (şek. 319). Tranşelerde kaynakçının rahat hareketine olanak sağlamaya yeterli genişlik bulunacaktır.
Gazaltı kaynağında koruyucu gaz olarak kullanılır. Baryum oksit içeren dumanın solunması sonucu solunum yollarında tahrişler ve zehirlenmeler görülür. Ayrıca baş dönmesi, solunum zorluğu, kusma, ishal, karın ağrısı, kalp rahatsızlıkları ile yüz ve boyun kaslarında kasılma görülebilir.
Alüminyum kaynak alüminyum parça kadar sağlam olur ancak, iki parçayı öylece eski yerine oturtup üstten doldurma kaynak yapacaklarına ustaya söylersin parçaları önce biraz taşlayarak kaynağın içerisine dolacağı "V" şeklinde bir kanal oluştursun (kaynak ağzı denir) o zaman daha sağlam olur.
1- DOĞRU AKIM (DC) – Çelik ve paslanmaz çelikler olmak üzere birçok metalin TIG kaynak işleminde tercih edilir. 2- ALTERNATİF AKIM (AC) – Alüminyum ve Yüzeyinde ısıya dayanıklı oksit tabakası bulunan metallerin TIG kaynak işleminde tercih edilir.
Çelik, bakır, magnezyum veya titanyum gibi metallerin alüminyuma doğrudan ark kaynağı ile kaynaklanması, çok kırılgan ara metalik bileşikler üretir. Bunu önlemek için işlem sırasında diğer metali erimiş alüminyumdan izole etmeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri