Alüminyum elementi, doğal yapısı gereği paslanmaz, küflenmez ve dış mekan koşullarında kullanım ömrü kısalmaz. Yağmur, buzlanma, nem ve güneş ışınları gibi dış mekan koşullarına en dayanıklı metal malzeme alüminyumdur.
Demir paslandıktan sonra kullanılamaz hale gelirken alüminyum uzun yıllar rahatça kullanılabilir. Alüminyum koku yapmaz, küflenmez ama demir küflendikten sonra koku yapar ve bu da sağlığa zarar verir.
Alüminyum ve Çelik Karşılaştırma
Paslanmaz çelik demir, krom, nikel, manganez ve bakırdan yapılmıştır ve korozyona karşı direnci fazladır fakat alüminyum, yüksek oksidasyon ve korozyon direncine sahip olduğu için aşırı asidik ve baz ortamlarda hızlı bir şekilde paslanma gösterebilir.
Alüminyum, havadaki oksijenle doğal olarak bir reaksiyona girer ve yüzeyinde koruyucu bir oksit tabakası oluşturur. Bu tabaka, son derece ince olmasına rağmen, alüminyumun alttaki kısımlarını daha fazla oksitlenme ve korozyondan korur.
İlgili 42 soru bulundu
Kararan bölgelere limon suyu ve tuz karışımını sürün, biraz ovalayın ve sonra iyice durulayın. Alaşım alüminyumun kararmasını gidermek için özel alüminyum temizleyici ürünler kullanabilirsiniz. Bu ürünleri kullanmadan önce talimatları dikkatlice okuyun ve güvenlik önlemlerini alın.
Sirkeli Su: Eğer temizleyeceğiniz eşyalar küçükse, geniş bir tencerenin içerisine alın. Üzerine sirke ve su ekleyerek kaynatın. Kaynatma işleminden sonra temiz bir bezle kurulayın. Eğer kaynatma imkanınız yoksa, su ve sirkeyi tencerede kaynatıp süngeri bu suya batırarak da temizleyebilirsiniz.
Hiçbir bozulma, erime veya ani çatlama riski olmaksızın donma sıcaklıklarından pişirme ve kızartma sıcaklıklarına kadar işleme ve paketleme sırasında karşılaşılan her türlü ısı değişimlerine dayanıklıdır. Ayrıca alüminyum folyonun ısıyı hızla yayma özelliği otoklavlama ve ısı geçirmezlik işlemleri açısından idealdir.
Alüminyum, yumuşak ve hafif bir metal olup mat gümüşümsü renktedir. Bu renk, havaya maruz kaldığında üzerinde oluşan ince oksit tabakasından ileri gelir. Alüminyum, zehirleyici ve manyetik değildir.
Ağırlık açısından kıyaslandığında, 7075 alüminyum, 6061 alüminyumdan daha yüksek mukavemet-ağırlık oranlarına sahiptir. Bu nedenle 7075 alüminyum, 6061 alüminyuma tercih edilir, çünkü üstün kullanım ve daha fazla savaş menzili için hafif çerçeveler oluşturabilirler.
Alüminyum kalitesini anlamak için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta profil et kalınlığıdır. Standart uygulamalarda kalınlığın 3 mm olması beklenir. Buna ek olarak alüminyum profilinin ve tekerlerin paslı ya da hurda olmamasına dikkat etmek gerekir.
Küfün oluşabileceği alanları özellikle dikkatlice temizleyin ve nemli bölgeleri kurutun. Unutmayın, küf oluşumuyla mücadele etmek için erken önlemler almak önemlidir. Nem kontrolü, iyi havalandırma, su sızıntılarının düzeltilmesi, düzenli temizlik ve rutin denetimler küf oluşumunu engellemek için etkili adımlardır.
İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. Bir ovma teli ile küflü bölgeyi ovalayın. Su ile duruladıktan sonra temizlenen küflü yere sirke sıkın ve bırakın.
Sirkeli suyun, bir fincan sirke ve bir bardak su kullanılarak kolaylıkla hazırlanabilmesi mümkündür. Daha sonra yapılması gereken; elde edilen karışımı küfün üzerinde dökmek, 10 dakika kadar beklemek ve nemli bir bez kullanarak küflü alanı silmektir.
Evin içindeki nem, zamanla küf oluşmasına sebep oluyor. Kimyasal reaksiyonlara sebep olan mantar şeklinde tanımlanan küf, nem ve ısının etkisi ile ortaya çıkıyor. Genellikle yeşil renkli olan küf, oluştuğu alanın kötü görünmesine sebep oluyor. Evde küf neden olur derseniz, sebebi rutubet.
Oksit, pas temizleme yöntemlerinde olduğu gibi tel fırçalar, zımparalar veya asitler gibi mekanik ve kimyasal yöntemler de oksitlenmiş metallerin yüzeylerini temizlemekte kullanılabilir.
Demir, çelik ve diğer maddeler zamanla havada ve suda bulunan oksijen atomu ile kimyasal tepkimeye girerek oksitlenir. Demir üzerinde oluşan oksitlenmeye pas, çelik üzerinde oluşan oksidasyona ise korozyon adı verilir. Bu oluşumlar meydana gelirken küflenme, yağlanma, ve benzeri tabakalarda oluşabilmektedir.
Evinizin herhangi bir köşesinde rutubet oluşmasını istemiyorsanız ya da rutubet oluşma ihtimali olduğunu düşündüğünüz yerler varsa hemen karbonattan destek alabilirsiniz.
Büyük marketlerden kolayca temin edebileceğiniz şeffaf renkli bir sirke olan beyaz sirkeyi küf olan tüm alanların üzerine dökün. Uzunca bir süre bekletip sirkenin bu alanların üzerinde kurumasını sağlayın.
Siyah küfü temizlerken doğru temizleyiciyi kullanmanız önemlidir. Küfü öldürmek için antifungal özellikli bir temizleyici kullanmalısınız. Eğer siyah küfünüz oldukça fazla ve yüzeylerde köklü bir şekilde yayılmışsa profesyonel bir temizlik hizmeti almanız gerekebilir.
Sıvı sabun kullanarak hassas kumaşlarda oluşan küf lekesini temizleyebilirsiniz. Bunun için yüzeye bir miktar sıvı sabun döküp nemli bezle silmeniz yeterli olacak. Kalıp sabun ise daha sert kumaş ve dokularda iş görecektir. Halı, kaban, koltuk gibi zeminlerde kalıp sabun kullanarak küf lekesini giderebilirsiniz.
Rutubete Kesin Çözüm Yolları
Özellikle banyo ve mutfak gibi nemin yoğun olduğu alanlarda pencere açılarak veya havalandırma fanları kullanılarak havanın dolaşımı sağlanmalıdır. Bazı durumlarda profesyonel yardım almak ve uzman bir tesisatçı veya nem uzmanıyla çalışmak etkili sonuçlar sağlayabilir.
Nem ve küf, solunum yollarına ciddi şekilde zarar verebilir ve bu hasar astım krizine yol açabilir. Tüm bu hastalıkların yanı sıra romatizma ve eklem ağrısı özellikle yaşlı insanlarda yaygındır. Aynı zamanda küf kokusu ve yüksek nem de uyku bozukluklarına neden olabilir.
Normal sağlıklı insanlarda alüminyum böbrek yolu ile vücut dışına atılmaktadır. Kronik böbrek yetmezliği olan dializ hastalarında serum alüminyum seviyesi 30 µg/L seviyesine çıkabilmektedir. Alüminyumun çözünür mineral tuzları ve organik türevleri oldukça irritandır.
Başlıca Alüminyum oksitlenmesi sorunlarına yol açan genel kanı dikkatsizlik tir. Asit veya kostik buharı veya uygun olmayan temizlik ürünü kullanımının sonucunda oluşur. Aleminyum oksitlenmesi olan yüzeylerde dikkatsiz kullanım genel sorundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri