Sözlük anlamı “cem' olunmuş, toplanmış, bir araya getirilmiş şey” (Devellioğlu, 2000: 596) olan mecmua, seçme şiirlerin ya da muhtelif konularda kaleme alınmış yazıların bir araya getirildiği eserlerin genel adıdır.
“Bir araya getirilmiş, derlenmiş, toplanmış” anlamlarında Arapça kökenli bir kelime olan mecmua, Osmanlı dönemi Türk edebiyatın- da, çoğunlukla bireysel beğeniler ışığında oluşturulmuş her konudan seçkinin genel adıdır.
Mecmua-i Sâz ü Söz, 17. yüzyıl ortalarında Ali Ufkî Bey tarafından telif edilmiş olan Türk musikisine ait nota ve güfte mecmuasıdır. Müellif eserinde, içinde kendi bestelerinin de yer aldığı, döneminin musiki çevrelerinde icra edilen yüzlerce eserin notasını kaydetmiştir.
Mecmualar, genelde bir veya daha fazla yazar yahut şaire ait çeşitli şekil ve hacimlerdeki dinî, din dışı nesir ya da şiirlerden oluşan derleme kitaplardır: Mecmûatü'l-ehâdîs, mecmûa-i fetâvâ, mecmûa-i ed'iye, mecmûatü'r-resâil, mecmûa-i eş'âr, mecmûa-i tevârîh, mecmûa-i fevâid gibi.
Şekli bakımından “sığır dili, dana dili” gibi adlar da verilen cönk, genel olarak halk / saz şairlerinin şiirlerinin bir araya toplandığı uzunlamasına açılan mecmualar olarak bilinse de aslında bu tarif bütün cönkleri kapsamaz. Zira pek çok cönkte Divan şairlerinin şiirleri de yer almaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Cönk, Türk halk edebiyatında saz şairlerinin, kendilerinin veya başkalarının şiirlerini derledikleri, (alttan yukarıya) uzunlamasına açılan, çoğunlukla deri kaplı defter. Antolojiye benzeyen bu defterlere halk dilinde sığır dili, ya da dana dili de denmektedir.
İçinde folklor ürünlerini, kişiye özel bilgileri, özellikle de halk şairlerinin şiirlerini barındıran, uzunlamasına açılan deri kaplı defterlere “cönk” denmektedir.
Dergi kelimesi ile eş anlamlı olan kelime mecmuadır. Dergi ve mecmuanın anlamları aynı olduğu için bunlara eş anlamlı kelimeler denir.
Mecmualar, genelde bir veya daha fazla yazar yahut şaire ait çeşitli şekil ve hacimlerdeki dinî, din dışı nesir ya da şiirlerden oluşan derleme kitaplardır: Mecmûatü'l-ehâdîs, mecmûa-i fetâvâ, mecmûa-i ed'iye, mecmûatü'r-resâil, mecmûa-i eş'âr, mecmûa-i tevârîh, mecmûa-i fevâid gibi.
“Toplanmış, bir araya getirilmiş” anlamına gelir.
Hüseyin Hüsnî Efendi hakkında kaynaklarda sınırlı bilgiler bulunmaktadır. Şairin Mecmûa-i Edebiyye isimli eseri 1892 yılında İstanbul'da Mahmud Bey matbaasında basılmıştır. Eserde gazel, tahmis, müseddes, kıta ve rubâî gibi farklı nazım şekillerinden şiirler yer almaktadır.
Öz: Çalışmamıza konu olan şiir mecmuası, Millî Kütüphane Yazmalar Koleksiyonu 106 numarada kayıtlıdır. Mecmua, XIX. asır divan şairlerinden Sa‟deddîn El-Mar‟aşî‟ye ait olup 21 varaktan oluşmaktadır. Nesih hattıyla yazılmış olan mecmua, çoğunlukla divan şairlerinin şiirlerini ihtiva etmektedir.
Mecmua-i Fünûn (Türkçe: Bilimler Dergisi), 19. yüzyılın ikinci yarısında İstanbul'da yayımlanan aylık Türkçe bilim dergisi. Türkiye'de Osmanlı döneminde çıkartılan ilk Türkçe bilim dergisidir; Osmanlı basın tarihinde "Vekayi-i Tıbbiye"'den sonra ikinci dergidir.
[Halk Bilgisi Mecmuası, Halk Bilgisi Derneği tarafından 1928 yılında çıkarılmış tek sayılık bir dergidir. 1927 yılında Ziyaeddin Fahri (Fındıkoğlu) ve Mehmet Halit'in (Bayrı) öncülüğünde bir grup aydın tarafından kurulan dernek, bu mecmua ile yapacağı folklor araştırmalarının kapsam ve yöntemini açıklamayı ...
Fars ve Türk edebiyatında münşeat, mektubat karşılığı olarak da yer almaktadır. Mecmua ise, kelime anlamı olarak toplanıp biriktirilmiş biraraya getirilmiş, seçilmiş yazıların, şiirlerin toplandığı yazma kitap, dergi anlamına gelmektedir.
Dergi (Journal)
Belirli aralıklarla çıkartılan, hangi konuları kapsadığı belirlenmiş bir süreli yayın türüdür.
Mehmet ismi Muhammed ismi'nin kısaltılmış halidir. Mehmet isminin anlamı yerde ve gökte övülen demektir ve anlamı Muhammed ismiyle aynıdır.
Bu doğrultuda pek çok kişinin merak ettiği asker kelimesine eş anlamlı karşılık olarak, özellikle Mehmetçik ve er sözcükleri yaygın şekilde değerlendirilmektedir. Yazılı pek çok eser de ise çeri ile süer kelimeleri de yeni asker sözüne karşılık olarak anlaşılır.
Zor kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından ele alınan eş anlamlı sözcük 'güçlük' ya da 'sıkıntı' şeklinde geçmektedir. Okunuşları ve yazılışları farklı olan bu kelimeleri aynı anlam üzerinden amaca uygun kullanabilirsiniz.
Tapşırma, halk şiiri geleneğine ait bir terimdir ve "şiirin son dörtlüğünde ozanın mahlasını söylemesi" olarak tanımlanabilir. Şairin ad veya mahlas kullanması sadece halk edebiyatına mahsus bir gelenek değildir.
Şairnâme, âşıkların kendilerinden önce yaşamış ya da kendi dönemlerinde yaşayan meslektaşlarından bahseden âşık tarzı şiirin bir çeşidi olarak tanımlanabilir.
Cönklere geçen şiirler sözlü yoldan gelmedir. Bu yönüyle cönk1er, anonim eserler olarak da kabul edilmektedir (Dizdaroğlu 1978a: 8213; İslam Ansiklopedisi 1993: 74; Yıldırım 2003: 150-151). "Cönkler; ı.Yalnız halk şairlerinin şiirlerini ve destanlarını bir araya getiren toplamalardan ibaret değildir.
Bunun yanında toplumda karşılaştıkları aksaklıklar ve sorunlar da şiirlerinde yer bulmuştur. Âşıkların bu şekilde bir kimseyi yermek ya da toplumun bozuk yönlerini eleştirmek amacıyla yazdığı şiirlere taşlama denir (Dilçin 2016: 339).
Abdulkadir Karahan, yaptığı çalışmalar uluslararası alanda kabul görmüş biri olarak anılıyor. İstanbul Üniversitesi Halk Edebiyatı Kürsüsü'nün kurucusu, klasik Türk edebiyatının öncü yazarlarından, akademisyen Prof. Dr. Abdulkadir Karahan, yaptığı çalışmalar uluslararası alanda kabul görmüş biri olarak anılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri