Alüminyum ve diğer pek çok metaller temas ettiği besine geçebilir. Bu özellik besinin nötr, alkali veya asit oluşu ile artar yada azalır. Örneğin: sütün alüminyum tencerede kaynatılması sonucu tencerede kararma olması alüminyumun süte geçtiğini gösterir.
Aliminyum,emaye tencere kullanılması durumunda gevşek yapıda bir yoğurt elde edilir.Bunun nedeni aliminyum ve emaye malzemenin ısı iletim katsayısının çok yüksek olması süt serum protenlerinin aşırı ve kısa sürede yapı değiştirmesine neden olur ki bu yoğurtta gevşek yapıya neden olur.
ALÜMİNYUM TENCERELER RAFLARDAN KALDIRILMALI
Alüminyum kaplarda veya alüminyum folyo kullanılarak pişirilen yiyeceklere yüksek miktarda alüminyum geçer. Asitli besinlerle temasta geçiş daha fazla olur ve bu durum vücutta alüminyum birikmesine, Alzheimer gibi nörolojik bozukluklara neden olur.
Bakır Tencerelerde ilk kullanımda tencerenin yüzeyini kapatacak şekilde (2-3 cm) süt koyup Kısık Ateşte kaynayana kadar ısıtmanızı tavsiye ederiz.Daha sonra süt tencerede soğuduktan sonra sütün tencerenin her yerine ovalayarak sürülmesi sağlanır.Daha sonra deterjanlı su ile Tencere yıkanmalıdır.
Sütün arsenik, kadmiyum, bakır, demir, cıva, nikel, kurşun ve çinko gibi ağır metallerle teması sakıncalıdır” diye konuştu.
İlgili 17 soru bulundu
Bakır hem sağlıklı hem şık
Çünkü kalaylanmamış ve bakımı düzenli olarak yapılmamış olan bakır tencereler kurşun ve civa gibi zararlı kimyasalların açığa çıkmasına yol açarak zehirlenmelere neden olabilir.
Çiğ sütü satın aldıktan sonra tüketmek için kaynatma işleminden geçirmek gereklidir. Kaynayan sütteki zararlı mikroplar kırılır ve tüketime uygun hale gelir.
Süt yağlı bir malzeme olduğu için de çabuk yanabiliyor ve tencerenin dibinin tutulmasına neden olabiliyor. Sütünüzün dibinin tutmaması için ise kalın tabanlı, yanmaz yapışmaz tencereler kullanmanızı öneririz. Bunun dışında sütünüzü dibini sürekli tahta kaşık yardımıyla kazır gibi yaparak kaynatın deriz.
2- Sütü Kaynatmak
Emaye tencere veya toprak çömlekleri yoğurt yapımında kullanmanız için tavsiye ederim. Bir kilo sütü önce yüksek ateşte kabarmaya başlayana kadar kaynatın. Sonra orta ateşe alıp köpürmesi iyice sönene kadar tahta kaşıkla karıştırın. Süt sakinleyecek ve koyulaşacak.
Bunlardan alüminyum tencere 100 cm boyutundaki ürünler genellikle set halinde karşınıza çıkar. Alüminyum tencere 50 cm ebatındaki ürünler salça ve sos yapımında aynı zamanda da kamplarda kullanılır.
Paslanmaz çelik, dökme demir veya seramikten yapılmış tencere ve tavaları tercih edin. Bu malzemeler çok daha güvenlidir ve gıdalarınıza kimyasal madde bulaştırmaz.
Pişirme esnasında oluşan buhar, alüminyumun çözünmesine sebep olur ve çözünen alüminyum yiyeceklere nüfuz eder. Bunun sonucunda ise vücutta ağır metal birikimi yaşanır.Asitli ve yüksek ısıda pişirilen yiyeceklerde kesinlikle kullanmamalıyız.
Alüminyum, yer kabuğunda en bol metaldir. Ortamda oksijen, silikon ve flor gibi diğer elementlerle birlikte bulunur. Alüminyuma maruz kalmak genellikle zararlı değildir, ancak yüksek seviyelere maruz kalmak ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Demirin eritilmesi ve tava hâline getirilmesi ile elde edilen bu ürünlerde herhangi bir zararlı bileşen bulunmaz. Söz konusu tava, ısıyı yüzeyine eşit olarak yaydığı için pişmesi zor yemeklerde dahi işlerinizi kolaylaştırır. Bunu yaparken sağlığınızı da koruduğu için mutfağınızın âdeta vazgeçilmez parçası olur.
Cam ve plastik kaplar süt ısısını düşürdüğünden dolayı tercih edilmemesi gerekir. Yoğurdunuzu mayalamak için çelik, emaye ya da toprak kapları tercih etmeniz yoğurdunuzun daha iyi bir şekilde mayalanmasını sağlayacak. Bu kaplar ısıyı iyi tuttuğundan dolayı yoğurdunuz iyi bir şekilde mayalanacak.
Yoğurt mayalamakta kullanacağınız kabın yapısı da son derece büyük öneme sahiptir. Plastik ve cam kaplar tercih etmemelisiniz çünkü bu kaplar ısı seviyesini koruyamayacağından dolayı yoğurdunuzun kıvamında problemlere neden olabilir. Emaye ya da çelik kaplar kullanmak, yoğurt mayalama için ideal bir seçim olacaktır.
Alüminyum tencere ve alüminyum folyo
Yükseltilmiş alüminyum seviyeleri Alzheimer ve ALS dahil olmak üzere birçok merkezi sinir sistemi hastalığına neden olabilir. Alüminyum tencere genellikle kaplı olsa da, kaplama aşınmaya eğilimlidir ve bu nedenle zehirli metali yiyecekinize bırakır.
*Yoğurdunuz mayalandığı anda üstünü açmanız gerekiyor. Aynı şekilde bıraktığınızda yoğurdunuz mayalanmaya devam edeceğinden ekşir. *Yoğurdunuzda kaymağı seviyorsanız mayalarken kaymağı dağıtmamaya dikkat edin. Sütünüz soğuduğunda üstünde bir tabaka oluşur.
Ilınınca iki yemek kaşığı yoğurtu süte ekleyin. Daha sonra 100 derecede 5 dakika ısınan fırına, sütü ağzı açık bir kaba koyup kapağını kapatın. 5 saat bekledikten sonra taş gibi yoğurt elde etmiş olacaksınız.
Çiğ süt 90 santigrat derecede en az 10-15 dakika kaynatılmalıdır. Süt, yoğurt veya peynir gibi süt ürünleri yapımında kullanılacaksa, kaynatma süresi değişkenlik gösterir.
Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır. Ayrıca çok fazla ısınan sütün yanması da sütün tadını değiştirip zararlı hale getirebilir.
Sütü geniş ve temiz bir çelik tencereye koyun. Kullanacağınız çelik tencerenin içini bir miktar su ile çalkalayın. Böylece süt kaynarken altının tutmasını önlemiş olursunuz. Sütü kaynatırken tencerenin iç kısmının kenarlarını bir miktar tereyağı sürerseniz sütün taşmasını önleyebilirsiniz.
Yeni alınmış alüminyum tava ve tencereleri kullanmadan önce sodalı su ile iyice yıkadıktan sonra ısıtılmış tuz ile çalkalayınız. Bu suretle yemeklerin tadı bozulmaz. Kullanılmış tavaların içinde ise arada bir gazete kağıdı yakarsanız yemeklerdeki acılık kaybolur.
Bilindiği üzere çelik tencere tava, alt kısmında alüminyuma sahip. Bu durum, tencere ya da tavanın telle temizlenmemesini gerektiriyor. Çünkü tel, tabanda yer alan alüminyum katmanına ulaşılmasına neden olabilir. Bu durum ise sağlık açısından çok zararlı.
Teflon tencerede süt kaynatılır mı? - Teflon tencere veya tavanın üzerinde bir miktar süt kaynatmanız teflonun zehrinin arındırılmasına fayda sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri