Özellikle 65 yaş ve üstü, Alzheimer hastalığının en büyük risk grupları içinde yer alır.
Hastalık günlük işleri yapamama, tarihleri ve bilinen yolları hatırlayamama, kişileri tanıyamama, sık kullanılan eşyaları yanlış yere koyma, sözcük bulmada zorluk, karar vermede güçlük çekme, ruh hali ve davranış değişiklikleri gibi belirtilerle seyretmektedir.
B Grubu Vitaminlerin Alzheimer Hastalığındaki Rolü
Folik asit, piridoksin, B12 vitamini eksikliği ile birlikte homosistein yüksekliğinin Alzheimer hastalığının oluşmasında önemli bir etken olduğu bilinmektedir.
Hareketsiz yaşam ve fastfood tarzı beslenmenin bu artışın en büyük nedeni olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı kilo artışı ve hareketsizlikle birlikte beyin kan akımının azaldığına, bunun da Alzheimer hastalığı açısından risk oluşturduğuna ve hasta sayısının artmasının toplumun ekonomik yükünün de artmasına neden ...
İlgili 39 soru bulundu
Anket verilerine bakıldığında hastaların %71,7'sinin Alzheimer tanısı almadan önce depresyon veya derin üzüntü yaşadığı görülmüştür. Alzheimer hastalarının %70'inin ikinci derece yakınlarında da AH olduğu belirlenmiş; hastalığın genetik yatkınlıktan etkilendiği düşünülmüştür.
Bundan dolayı bu risk faktörlerine karşı önerilen diyetler Alzheimer hastalığı için de önerilmeye başlanmıştır. Bunların başında da Akdeniz Diyeti gelmektedir. Bu diyet zeytinyağı, tahıllar, ceviz, fındık, meyve, sebze, balık ve kırmızı etin kısıtlanması üzerine kurulmuş bir diyettir” dedi.
Özellikle folik asit, B12 vitamini ve D vitamini eksiklikleri unutkanlığa neden olan önemli sebeplerden olduğu için takviye kullanmak gerekebilir. B12 vitamini takviyeleri tablet ve kapsül formunda olduğu gibi sprey ve damla gibi sıvı formlarda da bulunabilir.
B12 vitamini ve folik asit eksikliği durumlarında hafıza sorunları yaşanarak geçici unutkanlıklar görülebilir. Önemli olan bu vitamin eksikliğini bilerek doğru takviye almak olacaktır. Unutkanlık bir hastalık olarak değerlendirilememelidir.
Tanı konulduktan sonra ortalama yaşam süresi 4-10 yıldır. Bazen bu 1-20 yıl da olabilir. Bu hastalar genelde aspirasyon pnömonisi veya araya giren enfeksiyonlarla kaybedilir. Bu hastalığın kesin nedeni henüz bilinmediğinden hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur.
Alzheimer hastalığı kendisi bir ölüm nedeni olmamakla beraber, kişisel hijyenin bozulması, giderek yatağa bağlanma, yutma güçlükleri hastaların enfeksiyona ya da kalp damar hastalıklarına daha açık hale gelmesine neden olur. Alzheimer hastalarının ölüm nedeni genellikle, hastalığa bağlı komplikasyonlardır.
Alzheimer hastası ailesi, işi ve yarım kalmış işler için, artık bunlar onun sorumluluğunda olmasa da üzülür ve yaklaşan bir olay ya da yakın gelecekte olacak bir şey için aşırı derecede korkar. Anksieteli hasta kendini çaresiz, yetersiz huzursuz hisseder ve uyku bozulur.
Hastalığın en önemli ve ilk bulgusu unutkanlıktır. Alzheimer hastası yakın geçmişteki bilgi, kişi ve olayları unutur. Hastalık ilerledikçe kişi daha sık unutmaya başlar ve bu bilgileri hatırlayamaz. Unutkanlık, hastalığın ilk dönemlerinde basit unutkanlıklar olarak başlar.
Erken Evre: Tani konmasından 20 yıl hatta daha uzun bir süre önce beyinde nörodejenerasyon başlamış olabilir. Orta Evre: Genelde 2-10 yıl sürer. İleri Evre: 1-5 yıl sürebilir.
Nörolojik hastalıkların tanısında öne çıkıyor
3 Tesla MR, birçok rahatsızlığın yanı sıra nörolojik hastalıkların teşhisinde de kullanılıyor. Bu grupta yer alan Alzheimer'a ne kadar erken tanı konursa, bu hastalıkla mücadelede başarı şansı o denli yüksek oluyor.
Unutkanlık sebepleri arasında stres, kaygı bozuklukları, bazı sinir sistemi hastalıkları ve çeşitli hormonal değişiklikler sayılabileceği gibi özellikle bazı vitamin veya minerallerin vücutta yeterli miktarda bulunmaması da önemli yer tutar. Bu vitaminler arasında bu anlamda en önemlisi B12 vitaminidir.
B vitamini büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra hafıza ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kansızlığı engeller. B vitamini hayvansal gıdalar, erik, patates, brokoli, bezelye, kuşkonmaz, muz ve avokadoda bulunur.
"Alzaymır hastalığına yakalanmamak için öncelikle sağlık durumumuzu gözden geçirerek diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol gibi damarsal hastalıklarımızı tedavi ettirerek B12 vitamin eksikliğimiz varsa bunu gidermeliyiz. Sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durarak iyi beslenip, iyi uyarak stresten kaçınmalıyız.
Kök Hücre tedavisi ile Alzheimer hastalığının ilerlemesi yavaşlatılabilir, gerilemesi sağlanabilir ve hatta tamamen durdurulabilir. Tedavinin başarı oranı hastanın yaşı, hastalığın süresi ve hastanın durumu ile orantılıdır. Hastalık çok ilerlemiş ise birden fazla kez tedavinin tekrarlanması gerekebilir.
Alzheimer çoğunlukla yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan nörodejeneratif bir hastalıktır. Beyin dokusunda incelme sonucunda bellek, konuşma ve motor becerilerde bozukluklar olarak belirtiler gösterir. Bu hastalıkta davranış ve düşünme becerileri etkilenir ve hastalığın evreleri süresince giderek geriler.
Her bir bant, üç tabakadan oluşan ince, içiçe yapıda ciltten salıveren bir banttır. EXELON, kolinesteraz inhibitörleri isimli bir madde sınıfına aittir. Alzheimer hastalığı veya Parkinson hastalığı bulunan hastalardaki hafif ve orta şiddetteki bellek bozukluklarının tedavisi için kullanılır.
Alzheimer Hastalığı için ilaç tedavisi: Donepezil, Rivastigmin, Galantamin ve Memantin. Hiçbir ilaç tedavisi Alzheimer hastalığı için kesin çare olmaz. Ancak ilaç tedavisi, bazı insanlarda ilerleyici belirtileri geçici olarak yavaşlatmak için geliştirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri