Yalnızlık Alzheimer ve demansta risk Dr. Sultan Tarlacı, bu durumun bazı hastalık grupları açısından risklerine dikkat çekerek “Alzheimer ve demans olan 65 yaş üzeri hastalar açısından eve kapanma, evde yalnız kalma durumu ciddi sıkıntılar yaratabiliyor.
Alzheimer hastaları yalnız kalabilir mi? alzheimer hastalarının 5 dakika bile yalnız bırakılmaması gerekiyor. Dışarı çıkarken mutlaka yanında birisinin bulunması lazım. Ayrıca bu hastaların kaldığı yerlerin pencere ve balkonlarına da korkuluklar yapılması önemli.
Alzheimer Hastası Evde Mi Bakılmalı, Bakımevinde Mi? Alzheimer bakım evleri 7/24 sağlık hizmetleri, uygun bakım koşulları ve doğru sosyal ortam, etkinlik ve tedavilere sahip olması nedeniyle bu rahatsızlıklara sahip olan kişiler için çok daha faydalıdır.
Çok ciddi bakım gereken ve yıpratıcı olan bu süreçte sağlıklı kişiler (bakım verenler) mutlaka hasta kişilerden öncelikli olmalıdır. Alzheimer hastasına bakmak için aileler dağılmamalıdır. Gelecek nesiller için ailenin birlikteliği çok önemlidir, çocuklar bakımsız kalmamalıdır.
Tanı konulduktan sonra ortalama yaşam süresi 4-10 yıldır. Bazen bu 1-20 yıl da olabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Nöbetler, hastalığın sıklıkla bildirilen bir semptomu olmasa da Alzheimer'lı bazı kişilerin başına gelebilir. Nöbetler ani, anormal beyin elektriksel aktivite patlamalarıdır. Konvülsiyonlar, kas seğirmesi, bilinç kaybı ve davranış veya bilişteki değişiklikler, üretebilecekleri semptomlardan sadece birkaçıdır.
Son evrede beyinde meydana gelen ciddi fonksiyon kaybıyla birlikte dehidrasyon, yetersiz beslenme ve enfeksiyonlar meydana gelebilir. Yaşanan bu komplikasyonlar Alzheimer hastalarını ölüme götürebilir.
Özellikle erken yaşlarda (40-60 yaş) başlayan Alzheimer hastalığı olguları arasında kalıtsallığın daha büyük bir etken olduğu bilinmektedir. Ancak bu demek değildir ki her erken yaşta hastalık teşhisi konulan bireyin ailesinde Alzheimer geçmişi olacak ya da sonraki nesillere bu hastalık aktarılacak.
Halk tarafından “alzheimer son evre ölüm belirtileri” olarak adlandırılan şiddetli belirtiler görüldüğünde ise endişe sonucu hastaneye yatırılabilir. Ayrıca hastalarının yaşadıkları bilinç bulanıklığı nedeniyle düşme, yaralanma veya kırık gibi sağlık sorunları olursa o zaman hastanede yatarak tedavi yapılabilir.
Banyonun ya da duşun su sıcaklığını kontrol edin. Su çok sıcak olmamalıdır. Banyonun kapısının kilitlerini çıkartın ya da dışardan açılabilecek kilitlerle değiştirin. Kişi kendini içeriye kilitleyebilir ve panikleyebilir ya da yıkanmak için banyoya girip nerede olduğunu unutabilir.
Alzheimer hastasını mümkün olduğunca fiziksel aktiviteye teşvik edin. Kısa yürüyüşler ve diğer fiziksel aktiviteler geceleri daha iyi uykuya geçmesine yardımcı olabilir. Eğer Alzheimer hastası gündüzleri uyuyor ise gündüz uykusunu mümkün olduğunca sınırlayın.
Evde bakım parası alabilmek için engelli bireyin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Politiklar Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne veya varsa Aile ve Sosyal Politiklar Bakanlığı İlçe Müdürlükleri'ne başvurulması gerekmektedir.
Alzheimer hastalığı zihinsel fonksiyonları etkilemenin yanı sıra fiziksel rahatsızlıklara da yol açar. Denge problemlerine bağlı olarak ileriki evrelerde düşmeye bağlı yaralanmalar meydana gelir. Ağrılarını sözlü olarak ifade edemeyen hastalar bağırma davranışına yönelir.
Hastalığın en önemli ve ilk bulgusu unutkanlıktır. Alzheimer hastası yakın geçmişteki bilgi, kişi ve olayları unutur. Hastalık ilerledikçe kişi daha sık unutmaya başlar ve bu bilgileri hatırlayamaz. Unutkanlık, hastalığın ilk dönemlerinde basit unutkanlıklar olarak başlar.
Kronik stres ve depresyon Alzheimer geliştirme riski ile ilişkilendirilmiştir. Kanada'da yürütülen bir araştırma, Alzheimer riskinin hafif, orta veya şiddetli anksiyetesi olanlar arasında sırasıyla %33, %78 ve %135 oranında arttığını bulmuştur.
Uygun olmayan ışık, fiziksel aktivite azlığı, gürültülü ortam, gündüzleri uyumak gibi uyku hijyenini bozan çevresel faktörler de eklendiğinde uyku sorunu artar. Hastanın uykuda nefesinin kesilmesine neden olan uyku apne sendromu da sık görülebilir ve hem ruh halini hem de bilişsel işlevleri olumsuz etkiler.
Alzheimer her hastada farklı bir yol alır. Bazı kişilerde belirtiler birkaç yıl içinde ciddi hafıza kaybı ve karışıklığa yol açarak hızla kötüleşebilir. Bazı kişilerde ise 20 yıl içerisinde hastalık kademe kademe ilerler.
Özellikle hastalığın orta evresinden itibaren birey bilincini yavaş yavaş kaybeder. Alzheimer evrelerinden ilk evre (erken evre) 20 yıl gibi uzun bir süre devam etmektedir.
Orta Evre: Genelde 2-10 yıl sürer. İleri Evre: 1-5 yıl sürebilir. United Nations Population Division and Population Reference Bureau, 1993.. TANELİ, B.; Alzheimer Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Alzheimer Derneği Bursa Şubesi Başkanı.
Genellikle 60 yaşından sonra görülen Alzheimer hastalığının belirtileri, yavaş yavaş ortaya çıkar ve zaman içinde kişiyi günlük işlerini kendi başına yapamayacak derecede olumsuz etkiler.
Buna benzer şekilde, hizmetlerinin sorumlu olduğu Alzheimer hastalığı olan gaziler için derecelendirmeler tipik olarak %10 ila %70 arasında değişir.
Alzheimer hastalığının görülme sıklığı yaşla birlikte artmaktadır. 65 yaş üzerinde yüzde 6-10 iken; her 5,5 yılda bir sıklık ikiye katlanır. 85 yaş üzerinde yüzde 30-47'dir. Yani 85 yaşından sonra her iki veya üç yaşlıdan birinde Alzheimer bulunmaktadır.
Hastalığın ilerlemesi ve kişisel becerileri kaybetme korkusu, hastalarda yoğun strese neden olur. Günlük aktivitelerini gerçekleştirmekte zorluk yaşayan hastalar kendilerine karşı güvensizlik hisseder. Bilinçaltında bulunan geçmiş zamanlara dair travmatik anılar, bireylerde korku hissine neden olabilir.
Eğer kişi bazı yiyecekleri yemeyi reddediyorsa bir doktora danışma danışabilirsiniz. Doktor uygun alternatif yiyecekleri önerebilir veya vitamin ve diğer ekleri reçete edebilir. Demansın ileri evreleri boyunca bazı kişiler belirli yiyecekler için bir tat alma duyusu geliştirir.
Alzheimer olan kişi ile sözlü iletişim hastalığın evreleri ilerledikçe bozulur. Kişinin konuşması bozulurken sizi anlaması da gittikçe zorlaşır. Bu noktada bir gülümseme, elini tutma, omuza bir dokunuş veya kucaklama onu önemsediğinizi ve sevdiğinizi anlatabilir. Çoğu hasta elinizi tutmak, sarılmak ve sizi öpmek ister.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri