Çok ciddi bakım gereken ve yıpratıcı olan bu süreçte sağlıklı kişiler (bakım verenler) mutlaka hasta kişilerden öncelikli olmalıdır. Alzheimer hastasına bakmak için aileler dağılmamalıdır. Gelecek nesiller için ailenin birlikteliği çok önemlidir, çocuklar bakımsız kalmamalıdır.
Alzheimer'ın ilk evrelerinde hastaların bakımı evde çok iyi bir şekilde karşılanmaktadır. Fakat hastalık ilerledikçe en sevgi dolu, uzlaşmacı aile bile yakınının bakımını evde karşılamada yeterli olmayabilir. Bu sebeple böyle bir duruma gelindiğinde uzman yardımı almak gerekmektedir.
Alzheimer hastasının bakımı oldukça zor ve yorucu olduğundan bu durumu diğer aile bireylerinizle ve yakınlarınızla paylaşabilirsiniz. Hastanızla ilgilenirken mümkün olduğu kadar her gün kendinize birkaç saat ayırmayı ihmal etmeyin. Günlük aktivitelerinizden ve sosyal yaşantınızdan fazla kopmamaya çalışın.
Alzheimer tanısı konmuş bir kişinin benimseyebileceği en önemli tutum, onun tanıdığı eşyaları korumaktır. " Evi, içinde dolaşılması güvenli ve kolay bir yer haline getirin , eşya kalabalığından kaçının. " Evde gereksiz değişiklikler yapmayın. " Aydınlatmaya son derece önem verin.
İlgili 20 soru bulundu
Tanı konulduktan sonra ortalama yaşam süresi 4-10 yıldır. Bazen bu 1-20 yıl da olabilir.
Alzheimer çoğunlukla yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan nörodejeneratif bir hastalıktır. Beyin dokusunda incelme sonucunda bellek, konuşma ve motor becerilerde bozukluklar olarak belirtiler gösterir. Bu hastalıkta davranış ve düşünme becerileri etkilenir ve hastalığın evreleri süresince giderek geriler.
Alzheimer hastaları, hastalığın erken evrelerinde evde kısa süreli olarak yalnız bırakılabilirler. Fakat o sırada kendilerine zarar verme ihtimallerinin mümkün olduğu kadar kontrol altında olması gerekir.
Alzheimer Hastalığından Korunma Yöntemleri
Alzheimer hastalığının engellenmesi mümkün değildir ancak yavaşlatmak da elimizdedir. Özellikle beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, Akdeniz tipi beslenme, balık tüketimi, sebze ve meyve tüketimiyle bu hastalığın başlaması ve ilerlemesi yavaşlatılmaktadır.
Mesane elastikiyetini yitirdiğinden dolayı genişleme kapasitesi azalmıştır ve idrar normalden az bir miktarda bile biriktiğinde idrar yapma isteği doğurur. Bazen bu istek o kadar ani olur ki kişi tuvalete yetişemez ve idrarını kaçırabilir.
Hastalığın en önemli ve ilk bulgusu unutkanlıktır. Alzheimer hastası yakın geçmişteki bilgi, kişi ve olayları unutur. Hastalık ilerledikçe kişi daha sık unutmaya başlar ve bu bilgileri hatırlayamaz.
Günlük yaşam aktivitelerini yerine getiremez. Diğer engellilerde olduğu gibi, engelli sayılmaları ve engellilere yönelik sunulan imkanlardan faydalanmaları için Alzheimer hastaları içinde tam teşekküllü bir devlet hastanesinde engel derecesi en az yüzde kırk olan engelli sağlık kurulu raporu çıkarılması gerekir.
Türkiye'de Alzheimer hastalarının ve bakım verenlerinin yararlanabildiği yaşlı aylığı veya evde bakım yardımı dışında yerel yönetimlerin de bazı hizmetleri bulunmaktadır. Özellikle belediyelerin sosyal hizmet birimleri muhtaç durumdaki yaşlı bireylerin evlerini ücretsiz temizleme hizmeti vermektedir.
Alzheimer Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur? Alzheimer hastalığının kendi seyrine bırakılması durumunda hastada beyin hücrelerinin yıkımı hızlanır. Dolayısıyla hastanın yaşam kalitesi kısalır. Alzheimer hastalığında yaşam kaybı sıklıkla, akciğer enfeksiyonlarına bağlı olarak oluşur.
Anket verilerine bakıldığında hastaların %71,7'sinin Alzheimer tanısı almadan önce depresyon veya derin üzüntü yaşadığı görülmüştür. Alzheimer hastalarının %70'inin ikinci derece yakınlarında da AH olduğu belirlenmiş; hastalığın genetik yatkınlıktan etkilendiği düşünülmüştür.
Genel olarak Alzheimer hastalarının yaşam süresi 3 ila 11 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Hastalığın son evresi ise vücudun en çok zarar gördüğü dönemdir. Genel olarak son evrede kişiler 1 ila 3 yıl arasında yaşar.
Alzheimer, yaygın görülen bir demans türü olup beyin hücrelerinin yok olmasına neden olan ilerleyici bir nörolojik hastalıktır. Düşünce, hafıza ve davranış fonksiyonlarında azalmaya neden olan bu hastalıkta belirtiler yaşla birlikte yavaş yavaş ortaya çıkar. Hastalığın ileri evrelere gelmesi yıllar sürebilir.
Alzheimer olgularının %40 kadarında genetik yatkınlık görülüyor. Anne ve babasından iki nüsha miras kalanlarda daha da yüksek risk vardır, ancak kesinlik yoktur. APOE-e4, riski artırmaya ek olarak, yakınmaların normalden daha genç yaşta ortaya çıkmasına neden olabilir.
B Grubu Vitaminlerin Alzheimer Hastalığındaki Rolü
Folik asit, piridoksin, B12 vitamini eksikliği ile birlikte homosistein yüksekliğinin Alzheimer hastalığının oluşmasında önemli bir etken olduğu bilinmektedir.
Tayfun Uzbay, “Alzheimer'in güncel tedavisinde en çok kullanılan Takrin, Donepezil, Rivastigmin ve Galantamin gibi ilaçlar, asetilkolini parçalayan enzimi baskı altına alarak asetilkolinin beyinde miktarını ve etkinliğini artırmayı amaçlar.
Uygun olmayan ışık, fiziksel aktivite azlığı, gürültülü ortam, gündüzleri uyumak gibi uyku hijyenini bozan çevresel faktörler de eklendiğinde uyku sorunu artar. Hastanın uykuda nefesinin kesilmesine neden olan uyku apne sendromu da sık görülebilir ve hem ruh halini hem de bilişsel işlevleri olumsuz etkiler.
Alzheimer hastalığının yanı sıra başka hastalıkları (kalp hastalığı, diyabet vb.) da varsa ve tedavi gerektiriyorsa o zaman hastanede yatmaları gerekebilir. Halk tarafından “alzheimer son evre ölüm belirtileri” olarak adlandırılan şiddetli belirtiler görüldüğünde ise endişe sonucu hastaneye yatırılabilir.
Alzheimer hastalığı olan, hafif evredeki hastaların %25'inde, orta evredeki hastaların ise yaklaşık yarısında uyku bozuklukları görülüyor. Hastalık ilerledikçe uyku bozuklukları da artıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri