Ayurveda gibi geleneksel tıp formlarını uygulayan birçok kişi, sağlık ve esenliği desteklemek için hala başınız doğuya ya da güneye bakacak şekilde uyumanızı tavsiye ediyor. Bununla birlikte, uyumak için en iyi pozisyon, nihayetinde kişisel bir tercih meselesidir. Her birey için en rahat ve huzurlu olan pozisyondur.
En sağlıklı uyku pozisyonu 'sağ yana yatış' pozisyonudur. Sol yanda yatıldığı zaman kalp altta kaldığı için fonksiyonlar bozulur. Sağ tarafta yattığınızda bu meydana gelmez, organların etkilenmesi söz konusu değil.
Sola doğru yatmak kalbe yararlıdır. Sağımıza doğru yattığınızda, mide asidi yemek borunuza kadar ulaşır ve bu nedenle geceleri mideniz yanar. Zaten sindirim sorunları yaşayan biriyseniz, solunuza doğru yatın. Araştırmada, sola doğru yatmanın lenf drenajına iyi geldiği belirtildi.
Kuzeyi gösteren baş
Bu pozisyon uykusuzluktan muzdarip insanlar ve özellikle yaşlılar için idealdir. Sakinliği, maneviyatı yoğunlaştırmasına ve kan basıncını düşürmesine rağmen, bu pozisyonun dezavantajı, yaratıcı enerji ve canlılık eksikliğidir.
Sağ Tarafa Yatmak
Uyku esnasında kan dolaşımı, en iyi bu pozisyonda gerçekleşir. Reflüyü kısmen azaltan bu uyku pozisyonu, horlamanın ve uyku felcinin de kısmen önüne geçmektedir. Bu pozisyonda uyurken, dizlerin hafif karın kısmına çekilmesi yani cenin pozisyonu alınması tavsiye edilir.
İlgili 24 soru bulundu
Muhammed (sav) çeşitli hadis kaynaklarında da belirtildiği üzere sağ tarafı üzerine yatarak dinlenirdi.
Dr. Sena Tolu, 'Yüzüstü yatmak omurgayı olumsuz etkiliyor. Bu pozisyonda uyumak boyun, sırt ve bel etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, boyun ve bel kıvrımında artışa neden olur. Ayrıca omurgadan sinirlere gereksiz baskı oluşturarak fıtığın oluşmasına neden olabilir.
Dünyanın manyetik alanından dolayı sürekli kuzeyi gösterir. Aslında pusula mıknatıslaşmış bir iğnedir. Bundan dolayı ise sürekli kuzeyi gösterir . Aslında her zaman aynı konumu göstermez çünkü dünyanın manyetik alanı sabit değildir.
yattığımız taraftaki organlar daha az kanlanır vucudun basıncından dolayı... az kanlanan organlar uyuşur ve ya daha çabuk yorulur... rahat edebilmek için başka tarafa döneriz bu dönme işi yazın daha fazla olur çünkü metabolizma hızı kış aylarından daha fazladır...
Uykuda Sıçrama (Hipnik Pislik) Nedir? Hipnik pislik (uykuda sıçrama), rüyada düşme hâli olarak da tabir edilebilir. Uykuda sıçrama, bir kişinin uykuda aniden uyanma hissi yaşamasıdır. Bu durum, beyinde anormal bir aktivite olduğunda ortaya çıkar.
Yatmadan önce abdest alıp dua etmeli, uyanınca da Allah'a hamd etmeli ve dua etmelidir. Yatarken sağ tarafa dönüp yatmalı, sağ eli sağ yanak üzerine koymalıdır. (Daha sonra dönülse de bu sünnet yerine gelmiş olur.) Yüzü koyun yatmamalıdır.
Bilindiği üzere Peygamberimizin sünnetlerine baktığımızda hayırlı her işe sağ taraftan başladığını görürüz. Uyku esnasında da sağ tarafına yatmayı tercih etmiştir.
Değerli kardeşimiz, Gerek yatarken, gerekse uyanıkken kıbleye karşı ayakları uzatmak mekruhtur, İslam adabına uygun düşmez. Bilhassa yatarken mümkün oldukça kıbleye karşı ayak uzatmamak lazımdır.
Müminler sağ tarafları üzerine ve kıbleye doğru uyurlar, padişahlar ve onların çocukları sol tarafları üzerinde uyurlar böylelikle yedikleri sindirilmiş olur. Şeytan ve onun kardeşleri, deli ve hasta yüzüstü uyur. İmam Sadık (a.s) şöyle buyurur: “Bera b. Marur-i Ensari Medine'de Peygamber Ekrem'de (s.a.a) Mekke'deydi.
Feng shui yatak odası dekorasyonunda yatağın konumu
Feng shui uzmanı dekoratör Johndennis Govert, feng shui yatak yönü yerleşiminin de önemli olduğunu söylüyor ve yatak başının kuzeye gelecek şekilde yerleştirilmesini öneriyor. Öncelikle yatak karyolasının bir pencere önüne konulmaması gerekiyor.
1- Yatarken ve otururken, kıbleye karşı ayak uzatmak mekruhtur. 2- Mushaf'a karşı ayak uzatmak mekruhtur. Mushaf yüksekteyse mekruh olmaz. 3- Tuvalette kıbleyi öne veya arkaya getirmek mekruhtur.
Sonuç olarak, hastaların yataktan düşmesini sağlayan hayali hareketler aktif olarak gerçekleştirilir. BBC de bu sorunun yanıtını bir uzmana sormuş ve şu yanıtı almış: Uyuduğumuzda vücudumuzda çok şey oluyor. Nefes almaya devam ederiz ve büyüme hormonu salınır. Bunların olması için uyanık olmamıza gerek yoktur.
Sol tarafa yatmak, kronik bel ve sırf ağrısı çeken kişilere de tavsiye edilmektedir. Bu pozisyon omurga üzerindeki yükü hafifletir ve uykunuzda daha rahat olmanızı sağlar. Sol tarafa yatmak, kan dolaşımını rahat sağladığı için kalbimiz üzerindeki baskıyı hafifletir. Bu da vücudumuz için oldukça faydalıdır.
Uyku sırasında kalp ve damar sistemimiz gereken dinlenmeyi alır, bedenimiz onarılır, iştahımızı kontrol eden hormonlar salgılanır, bir gün önce edindiğimiz bilgiler depolanır ve beynimizin atıkları daha etkili şekilde temizlenir.
En güvenilir yön bulma yöntemi pusuladır. Düz bir yere konulan pusulanın renkli ucu daima kuzeyi gösterir.
Dünyanın manyetikliği, pusula iğnesinin manyetik kuzeye (manyetik alanın kuzey kutbuna) doğru dönmesine neden olur.
O yüzden pusula çok büyük bir öneme sahiptir ve her zaman da önemli olmaya devam edecek. Bu doğrultuda pusulanın kuzey ucu büyük bir öneme sahiptir. 'N' harfi ile bilinen Kuzey İngilizce üzerinde, North olarak bilinir. Dünyanın manyetik alanı nedeniyle pusulanın ibresi sürekli olarak kuzeyi gösterir.
KALBİN DAHA SAĞLIKLI ÇALIŞMASINI SAĞLAR
Doktorlar uzun zamandır özellikle hamile kadınlara sol tarafa yatmayı önerir çünkü bu sağlıklı kan dolaşımını sağlar. Elbette bu yalnızca hamile kadınlar için geçerli değildir; sol tarafa yatmak kalbimiz üzerindeki baskıyı hafiflettiği için sağlığımız için oldukça faydalıdır.
Sabah namazından sonra kerahat vakti olması sebebiyle yine uyumazmış – keza ikindi ile akşam arası da öyle-.
Yüz ve göğüs insanın en kıymetli iki uzvu olup, Allah'a secde hali dışında onları yere koymak ve üzerine kapanmak iyi bir davranış olarak kabul edilmez. Yine bu tarz yatış, insanın mide ve kalp gibi organlarına da zararlıdır. Bir rivayette de “cehennemliklerin yatış tarzı” olarak nitelendirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri