Anterior omuz çıkıklarında sinir lezyonu yaklaşık %45 oranında görülmektedir. Bunların çoğu miks brakial pleksus yaralanmaları şeklindedir. Daha çok aksiler sinir ve radial sinirin köken aldığı posterior kord etki- lenmektedir. Sinir lezyonları bir mekanik basıya veya traksiyon injurisine bağlı oluşmaktadır.
Çoğunlukla omuzun ön ve alt tarafına doğru çıkık olur. Çıkık oluşurken omuzun ön ve alt tarafında, eklemi oluşturan kol ve kürek kemiğini bir arada tutan bağlar ve labrum denilen özel bir doku yırtılır.
Omuz Çıkığı Neden Olur? Omuz ekleminde çok güçlü kas ve yumuşak dokularla çevrelenmiş olmasına rağmen sıklıkla düşme, çarpma gibi yaralanmaya bağlı olarak çıkık oluşuyor. Zorlanma sırasında bağlar ve dokular yırtılıyor ve eklem yuvasından çıkıyor. Omuz çıkığında çok ciddi bir şekil bozukluğu ve şiddetli ağrı oluşur.
En sık rastlanan çıkık kolun ve omzun yana açık ve dışa dönük olarak zorlanması sonucu oluşan öne çıkıklardır. Bu çıkıklar sırasında omzu yerinde tutan yapılar zarar görür, zarar gören yapılar, çıkığın ilk kez oluştuğu yaş, hastanın esnekliği gibi faktörler bu çıkıkların tekrarlama riskini arttırır.
Omuz çıkığı, üst kol kemiği yani humerusun tepesindeki top şeklindeki yuvarlak çıkıntının, kürek kemiği yani skapulada yer alan girintiden ayrılmasıyla meydana gelir. Düşme veya omuza alınan bir darbe nedeniyle oluşabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Çıkan omuz yerine yerleştirildikten sonra iyileşme süresi yaklaşık olarak 12-16 hafta aralığındadır. En yaygın olarak görülen omuz çıkması sebebi, omzun yana doğru açılmış ve dışarıya dönük olarak zorlanmasıdır. İleri yaşta, kemik ve eklem hastalığı olan bireylerde çıkıkların iyileşmesi oldukça uzun sürebilir.
İlk muayenenin ardından görüntüleme cihazlarının (MR, röntgen) yardımıyla söz konusu eklemin çıkıp çıkmadığına bakılır. Şüpheler doğrulandıktan sonra ise tedavi aşamasına geçilir. Çıkıkların tedavisinde kullanılan yöntemler değişkenlik gösterir.
Omuz çıkığının ameliyatsız tedavisini, eğer çıkık uygun ise, belli manevralar ile yerine oturtma oluşturur. Omuz çıktığının yönü belirlendikten sonra belli manevralarla yerine yerleştirilebilir. Bu işleme “omuz çıkığı redüksiyonu” denir.
İlgili kolu hareket ettirememe, omuz bölgesinde aşırı ağrı tipiktir. Sonrasında ödem ve morluk, kolda uyuşma ve karıncalanma hissi olabilir. Omuz çıkığı problemi yaşayan kişilerin acil olarak doktora başvurması gerekmektedir. İlk çıkıklar genellikle ciddi bir travma ile olur.
Tıbbi olanakların uygun olduğu ortamlarda yani sağlık kuruluşlarında çıkığın yerine oturtulma işlemi hafif bir anestezi altında uygulanmalıdır. Çıkığın anestezi altında yerine oturtulması hasta için daha konforludur ve fazla zorlama gerekmediği için yerine oturtma işlemi esnasında dokular daha az zarar görür.
Çıkıklar çok ağrılı olabilir ve etkilenen eklem bölgesinin dengesiz veya hareketsiz olmasına neden olabilir. Çıkıklar ayrıca çevredeki kasları, sinirleri ve tendonları (eklemdeki kemikleri birbirine bağlayan dokular) zorlayabilir veya yırtabilirler. Bir çıkık için daima tıbbi tedavi alınması gerekir.
Çıkık Röntgende Belli Olur Mu? Çıkık Belirtileri arasında yoğun ağrı, şişlik ve fonksiyon kaybı bulunmaktadır. Ancak çıkık ile kırığı ayırt etmek bazen bir doktor için bile zor olabilmektedir. Dolayısıyla mutlaka bir röntgen çekilmesi gerekir.
Bunun için hastanelerin Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (fizik tedavi) bölümüne/doktoruna başvurmanız gerekir.
Omuz çıkığının belirtileri nelerdir? Omzunuzun yerinden çıkacağı endişesinin duyulması, kolun yukarıya doğru hareket ettirilmeye çalışılmasıyla ağrı duyulması, omuzda hareket esnasında takılma ve sürtünme hissi, omuz ekleminde şekil bozukluğu meydana gelmesi ve omuzda güçsüzlük omuz çıkığı belirtileridir.
Çıkık Ne Kadar Sürede İyileşir? Çıkığın iyileşme süreci yaklaşık olarak 12-16 hafta aralığındadır. İleri yaşta, eklem ve kemik hastalığı olan kişilerde çıkıkların iyileşme süresi daha uzun olabilir.
Profesyonel ortopedi cerrahları, çıkık eklemleri teşhis etmek için çeşitli görüntüleme teknikleri kullanır. Ek olarak, eklemde oluşan şişlik, ağrı, sınırlı hareket, eklem bozuklukları veya buna bağlı eklem fonksiyon kaybı, çıkığın belirtileridir.
Omuz Kırığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Omuz kırıklarının tedavisi, kırığın tipine, yerine ve şiddetine bağlı olarak değişir. Kırık stabil ise, atel veya alçı kullanılabilir. Ancak bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.
Omuz sürekli çıkıyorsa bunun tedavisi cerrahi yolla yapılmalıdır. Cerrahide artroskopik yöntem kullanılır. Kapalı ameliyat yöntemi olan omuz artroskopisi ile yaklaşık 0,5 cm'lik deliklerden kamera ve yardımcı tedavi araçlarıyla girilerek kemikten ayrılan kapsül tekrar yerine dikilir.
Omuz Çıkığı Tekrarlar Mı? Omuz çıkığının tekrarlama olasılığı, hastanın yaşına bağlı olarak değişir. 20 yaşının altında travma ile (düşme, spor yaralaması, kaza vs.) olan çıkıklarda büyük oranda (%90 ve üzeri) tekrar çıkık oluşur.
Eğer kısmen yerinden oynamışsa, bu duruma kısmi çıkık (süblüksasyon) adı verilir. Bu tür zedelenmelerde labrum yırtığı ya da kapsül gerilmesi, hatta her iki durum birden meydana gelebilir.
Omuz eklemi hareketliliğini kaybetmemesi için tedaviden hemen sonra hafif egzersizler ile çalıştırılmaya başlanır.
Çıkık; eklemlerin kalıcı olarak ayrılmasıdır ve kendiliğinden bir düzelme meydana gelmez. Çıkığın en önemli belirtisi aşırı bir ağrı, şişkinlik ve hareket edememedir.
Kolunuzu hareket ettirmeye çalıştığınızda şiddetli ağrı, Kolunuzda ya da elinizde kötüleşen şişlik, ağrı ya da her ikisi, Kolda morarma ve kızarıklık, Hareket ettirememe en belirgin çıkık semptomlarıdır.
MR ile vücuttaki bütün organları incelemek mümkün olmakla beraber, özellikle beyin, omurilik, sinirler, eklemler, meme, kalp ve damarlar, karın içi organlar için MR yapılır. Özellikle yumuşak dokuların incelenmesi için en uygun tanı yöntemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri