Çalışan annenin çocuğunu emanet etmesi için güvenebileceği kişiler, eğer özel bir bakıcı düşünülmüyorsa genellikle büyükanneler oluyor. Zorunlu şartlar gereği anne çocuğuna bakamıyorsa, bakacak kişinin aile içinden biri olması, dışarıdan bir bakıcının görevlendirilmesinden daha iyi kabul ediliyor…
Bakıcıya ihtiyaçları vardır. Günümüzde annelerin iş hayatında yoğunlukla bulunmalarından dolayı özellikle şehirlerde beyaz yakalıların daha çok kullandığı, kullanmak zorunda kaldığı bir bakıcılık sistemi gelişmiştir. Anne çalışıyorsa veya annelik etmesine engel bir şey varsa devreye dadılar-bakıcılar girer.
Çocuklar, bebeklikten itibaren annenin duygularını hissediyor. Çalışan kadın iş ile birlikte annelik davranışına duygusal olarak hazırlanabilir ve annelik davranışını öğrenebilirse, yeterli aile, çevre, eş desteğini aldığında, hem işinde kendisini daha iyi hissediyor hem de suçluluk duyguları azalıyor.
Çocuklara kreş yaşına kadar kesinlikle anneleri bakmalı. Gerçekten ilgiye ve şefkate ihtiyaç duydukları bu dönemde annenin alternatifi bir aile büyüğü olabilir ancak.
Çalışan anneler ve çocukları üzerinde yapılan araştırma bulguları genellikle, annenin çalışmasının çocuğu olumsuz şekilde etkilemediği yönündedir. Araştırmalar her gün işe giden annelerin çocuklarının gelişiminin yavaş olmadığını ve zarar görmediklerini gösterir.
İlgili 26 soru bulundu
İşçilerin gebelik sürecinde periyodik kontrolleri için, doğum öncesi ve doğum sonrası süreler için ücretli izin hakkı, emzirme izni, babalık izni, ücretsiz doğum izni, kısmi çalışma, yarım çalışma gibi çeşitli izin uygulamaları da İş Hukukunda yer almaktadır.
Çalışma hayatına dönen anne bu durumu çocuğuna onu büyük bir insan gibi kabul ederek anlatmalıdır. Her şeyi açık ve çocuğun anlayabileceği bir dille ifade etmeli ve bu durumun kendisinden kaynaklanmadığını özellikle belirtmelidir.
Bu çağda çocuğa bakmak, maddî ihtiyaçlarını yerine getirmek yanında dinî, ahlakî terbiye vermek, ilim öğretmek / okula göndermek anne-babanın görevidir. Yörelere / örfe göre babanın görevi, annenin görevi farklılık arz edebilir. Ancak, ayrılan eşlerden annenin -çocuğa bakma- hakkı önceliklidir.
Bazı anneler 3 aylık, bazıları 6 aylık bazıları ise bebeği 1 yaşına geldikten sonra işe dönüş yapabilirler. Burada önemli olan nokta bebeğin ilk 6 ay anne sütü ile beslenmesinin sağlıklı ve gerekli olması açısından herhangi bir zorunluluk yoksa en az 6 aya kadar beklenmesidir.
Okul öncesi dönem çocukları evde yalnız kalamaz. Olağan şartlarda 8-10 yaş arası çocukların da gündüz bir buçuk saatten fazla evde yalnız kalmaları önerilmez. İdeal yaş sınırı 12'dir.
Bakıcı sürekli aynı kişi olur ve çocukla sağlıklı bir iletişim kurabilirse böyle bir sorun yaşanmaz. Her şeye rağmen en ideali ilk 4 yıl anne ile bebeğinin birlikte olmasıdır. Annenin çocuk okul çağına geldikten sonra çalışmaya başlaması daha uygundur.
Çalışan anneye kreş desteğinden; geliri brüt asgari ücretin iki katını geçmeyen, 0-60 ay aralığında çocuğunu MEB'e bağlı kreş, gündüz bakımevi, anaokuluna düzenli gönderen anneler yararlanabiliyor. Hak kazanan anneler 24 ay boyunca 1510 lira kreş desteği alabiliyor.
Ana ve baba ergin olmayan çocuklarına bakmakla yükümlüdürler. Kural olarak, bu bakım yükümlülüğü çocuk ergin olana kadar devam eder. Ana babanın ergin olmayan çocuklarına bakma yükümlülüğü herhangi bir koşula bağlı değildir.
Bebekler ayrılma kaygısı belirtilerini 6, 7 aylıkken göstermeye başlayabilirler ancak çoğu bebek için kriz dönemi 12-18 aylar arasında yaşanır. Dolayısıyla bakıcınızın 5. aydan itibaren ya da 11. aydan itibaren size zaman zaman ziyarete gelmesi bakıcıyla bebeğiniz arasındaki bağlanma sürecini de kolaylaştıracaktır.
1.Doğumdan hemen sonraki muayene:
Bebek doğduktan birkaç dakika sonra doğumhaneye gelen çocuk doktoru onu, muayene eder. İlk muayeneyi yapar ve raporunu hazırlar.
4 aylık bebek gelişimi
4 aylık bir bebek; Anne ve babasını tanır ve diğer insanlardan ayırt eder. Uzaktaki bir oyuncağa ulaşmak için tüm vücuduyla çabalar.
2023 yılı ücretli bir çalışanın alacağı doğum rapor parasını hesaplayalım. 2023 yılı için brüt ücreti 15.000 TL olan ücretlimizin geriye dönük 12 aylık toplam brüt ücreti de 180.000 TL olsun. Doğum izin parası 56.000 TL' nın 2/3'ü alınır, 56.000 / 3 x 2= 37.333,3 TL doğum parası alır.
Bu tutar çalışan annenin son üç aylık brüt ücretine göre hesaplanıp ödeniyor. Günlük brüt ücret ve bunun üçte ikisi anneye ödeniyor. Buna göre Temmuz ayıyla birlikte 2022 yılında 5.500 asgari ücretli annenin alacağı en düşük doğum parası, 13 bin 689 lira oldu.
Bu sürenin sonunda sağlık ve güvenlik açısından sakıncalı olduğunun sağlık raporu ile belirlendiği dönem boyunca gece çalıştırılmaz. MADDE 9 – (1) Gebe veya emziren çalışan günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.
"Artık eşler, ev işi ve çocuk bakımı konusunda ortak sorumluluk sahibidir. Hele ki her iki eş de dışarıda çalışıyorsa; kadın ya da erkek, çocuk bakımı ve ev işlerinden birlikte sorumludur.
Erkek bunu zorunluluk olarak değil, sorumluluk bilinci ve yardımlaşma düşüncesiyle yapmalıdır. Çünkü İslam'da asıl evin geçimi ve yükümlülüğü erkeğe aittir. (bk. Bakara, 2/233) Ama ev dışında çalışan kadın bu konuda kocasının yükünün bir kısmını üstleniyor demektir.
Dinimiz, kadın çocuğuna bakmakta mecburi değildir, diyor. O zaman çocuğunu doğurup sokağa atanlar günaha girmiyor mu veya çocuğunun hiçbir ihtiyacını umursamayan bencil anneler de mi günaha girmiyor? Kaldı ki, başka bakıcısı olmayan çocuğa anne bakmak zorundadır. (bk. el-Fıkhu'l-İslamî, VV/721).
Yapılan çalışmalar, kavgaya şahit olan çocukların zihinsel ve sosyal becerilerinin olumsuz yönde etkilendiğini, aynı zamanda bu durumun yetişkinlik hayatlarında da devam ettiğini gösteriyor. Kavganın sürekli hale geldiği evlerdeki çocukların ders başarılarında bir düşüş olduğu görülüyor.
Çocuğunuzla Birlikte Bir Şeyler Yapın!
Mesela; yemek yapın, birlikte masayı hazırlayın. Dışarı çıkın, beraber oyun oynayın, bisiklete binin, kitap okuyun, film izleyin… Emin olun; sizinle bir şeyler yapmak çocuğunuza inanılmaz derecede keyif verecektir. Onun sizin tarafınızdan sevildiğini hissetmesini sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri