1- Amalgam Dolgu ile MR Çekilir mi? Amalgam dolgu ile MR çekimi gerçekleştirilebilmektedir.
Amalgam dolgular, metal diş telleri, metal içeren porselen dişler ve bazı takma dişler MR cihazının taramasını engelleyecek ferromanyetik malzemeler içerebilir.
Hospitadent Yönetim Kurulu Üyesi Diş Hekimi Recep Eşkar, amalgam dolguların bakır, kalay, gümüş ve civanın karışımıyla elde edilen güçlü restoratif dolgular olduğunu belirterek, "Amalgam dolgunuz varsa söktürmeyin." uyarısında bulundu.
Amalgam diğer adıyla gümüş olarak da bilinen dolgular; cıvanın herhangi bir başka metal ile birleşimidir. Hemen hemen demir haricindeki tüm metaller cıva ile birleşerek amalgamı oluşturabilirler.
Amalgam dolgunun hazırlanma yöntemine göre dolgu yapısının %40-50'si civadan oluşuyor.
İlgili 25 soru bulundu
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Kalp ve damar sistemini olumsuz etkiler. Böbrek fonksiyonlarını bozar. Sedef gibi otoimmün hastalıkların gelişme riskini arrtırır. Alzheimer hastalığının da içinde olduğu nörodejeneratif hastalıkların oluşmasında rol oynar.
Dünyada Durum Nedir? Çoğu Avrupa ülkesinde amalgam dolgu uygulamasında kısıtlama yoktur. Daha az riskli alternatiflerin mevcut olmasından ötürü iki ülkede, Norveç ve İsveç'te, amalgam dolguların uygulanması sona ermiştir ve yasaklanmıştır.
Amalgam ve mesleki nedenlerle civa buharı şeklinde alınan civa akciğerler yoluyla kana karışır ve hem idrar hem de dışkı yoluyla atılır.
Amalgam dolgu kullanımını dünyadaki birçok sağlık kuruluşu onaylamaktadır. Çünkü yeterli dozda cıva kullanılırsa hem sağlığınızı olumsuz etkilemeyecektir hem de normal dolgulara göre daha dayanıklı dolgunuz olacaktır.
Yeni Zelanda'da yapılan bir araştırmada, amalgam dolgular ile halk arasında kısaca MS olarak bilinen hastalık arasında bağlantı olduğu ortaya çıktı. Tayvan'da yapılan başka bir araştırma ise amalgam dolgusu olan kişilerde Alzheimer riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi.
Amalgam dolgular hekim tarafından iyi yapıldığı ve hasta tarafından iyi bakıldığı müddetçe ağız kokusu yapmaz.
Yine diş olarak kullanılan materyaller arasında da demir bulmak mümkün değildir. Aksine porselen ya da zirkonyum gibi materyallerin en popüler implant seçenekleri olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Bu doğrultuda da MR çektirirken implant sorun olur mu sorusu tamamıyla rafa kaldırılabiliyor.
Mr çekimi öncesi takı, mücevher, kemer, toka, metal fermuar, protez diş ve işitme cihazları gibi eşyalar çıkarılmalıdır. Hastanın metal içerikli eşyaları üzerinde bulundurması halinde çekim işlemi gerçekleşmez ve tekrarı yapılır.
Amalgam dolguyu çıkarmak, hassasiyet gerektiren bir işlemdir. Dolgu içindeki cıva hasta ve hekime zarar verebilir. Özellikle söküm sırasında çıkan parçalara ve gaz yayılımına dikkat edilmelidir. Dolayısıyla işlem öncesi bazı önlemler alınmalıdır.
Amalgam Dolgu Yutulursa? Yutulan amalgam dolgular genellikle kırılan dolgunun küçük bir parçasıdır ve çoğu zaman kişiye zarar vermeden dışkıyla atılırlar. Genellikle endişelenecek bir durum ortaya çıkmaz.
Amalgam dolgusu uygulandıktan sonra hasta 2 saat boyunca çiğneme fonksiyonu yerine getirmemeli ve uygulamayı takip eden 24 saat içinde de dikkat ederek sert şeyleri ( çerez, fındık fıstık gibi sert gıdalar) o bölgede çiğnememelidir.
Amalgam dolgu, yemek yenebilecek sertliğe 2 saatte ulaşır. Genel olarak tam sertliğe ise 24 saatte ulaşmaktadır. Bundan dolayı da amalgam dolgu söz konusu ise hasta 2 saat herhangi bir şey tüketmemelidir.
Kırılmış ve çürük oluşmuş amalgam dolgular sökülebilir. İçerdiği çivadan ötürü bu tip aşınmalara rağmen ağızda kalmaya devam etmesi özellikle ağzında çok sayıda amalgam dolgusu olan hastalarda, bazı sistemik hastalıklara sebebiyet verebilmektedir.
Küçük kavitelerde kompozit dolgu kullanılması avantajlı , çünkü; dişin doğal yapısından çok az madde kaybetmisine neden olur. Derin çürüklerde amalgam dolgu tercih edilmeli, çünkü;uygulama sırasında asit gibi tahriş edici madde kullanılmadığı ve sertleşirken ısı açığa çıkarmadığı için daha avantajlıdır.
Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür.
Dişlere uygulanan dolgu tedavisi ile amaçlanan dişin ağızda kalması ve görevini yerine getirmeye devam etmesidir.Dolgunun yapılmış olması bir dişin tekrar çürümeyeceği anlamına gelmez. Gerekli ağız hijyeni sağlanmaz ise dişler tekrar çürüyebilir.
Sağlam bir alaşım olan amalgam dolgu, ortalama 10-15 yıl dayanabilir. Tabii dayanıklılığın korunmasında ağız ve diş bakımının doğru yapılması, ağız hijyeninin sağlanması ve amalgam dolgunun yer aldığı diş bölgesi önemli rol oynar. Örneğin aşınmanın yüksek olduğu azı dişlerinde amalgam dolgunun ömrü kısalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri