Endüstriyel hammadde bakımından ildeki en önemli madenler başta kuvars kumu ve
Amasra kömür madeni, Türkiye'nin Bartın iline bağlı Amasra ilçesinde bulunan bir kömür madenidir. Devlete ait Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı Amasra Müessese Müdürlüğü tarafından işletilmektedir.
HATTAT ENERJİ VE MADEN A.Ş'nin enerji sektöründe birçok yatırımı mevcuttur. Bunlardan en önemlisi şu anda Türkiye'de ve Avrupa'da devam etmekte olan en büyük kömür madeni projesi olan Amasra Taşkömürü Projesi'dir.
"Metan patlamasının tetiklemesi ile art arda gerçekleştiği düşünülen kömür tozu patlamasının ve patlama şiddetinin ocağı yatay ve dikey yönde geniş bir alanda etkilemesinin nedeni, başarılı bir tozla mücadele yapılamaması ve su/toz barajlarının yetersiz olması ve doğru konumlandırılmamış olmasıdır.
14 Ekim 2022'de Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'nde meydana gelen patlamada 43 madenci hayatını kaybetti, 10 işçi de yaralandı.
İlgili 36 soru bulundu
2014'te 301 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan Soma faciasının grizu patlaması ve karbonmonoksit gazı zehirlenmesinden kaynaklandığı açıklanmıştı.
Bartın'ın Amasra ilçesinde 14 Ekim 2022'de meydana gelen maden kazasında 41 işçi hayatını kaybetti. 11 işçi ise yaralandı. Madende yaşanan patlamanın ardından işletme sahibinin Mehmet Hattat'ın sahibi olduğu Hattat Enerji ve Maden AŞ (HEMA) olduğu çeşitli basın kurumlarında yer aldı.
Endüstriyel hammadde bakımından ildeki en önemli madenler başta kuvars kumu ve kuvarsit olmak üzere şiferton ve dolomittir. Şiferton yatakları Amasra ilçesinde yer alırken, Kurucaşile ilçesi kuvars kumu, kuvarsit ve dolomit bakımından önem arz etmektedir.
Taşkömürünün Zonguldak Havzasında, Ereğli ilçesi Kestaneci Köyünden Uzun Mehmet tarafından bulunduğu kabul edilir.
Tablo 1. 1900 Yılında Amasra ve Çevresinde Maden Ocağı İşleten İşletmeciler. Kaynak: Zaman, 2004: 48. faaliyete başlamıştır. Halen üretim çalışmalarının yapıldığı ocaklarda ilk galerinin sürülmesine 1964 yılında başlanmıştır.
6592 sayılı Maden Kanunu'na göre "Madenler Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, içinde bulundukları arzın mülkiyetine tabi değildir.
Müesseselerin dördü (Armutçuk, Kozlu, Karadon ve Üzülmez) Zonguldak ili, biri (Amasra ) ise Bartın ili sınırları içindedir.
Grizu, metanla havanın karışımını ifade etmektedir. Metan (grizu) patlaması, maden havasında % 4 – 15 metan bulunduğu durumlarda gerçekleşebilir; en güçlü patlama ise % 9,5 metan ihtivası ile meydana gelir. % 15'in üzerinde metan ihtiva eden ortamlar ise, yanıcı ve parlayıcı özellik taşımaktadır.
Amasra TTK Kömür İşletmeleri Maden Ocağı'nda 14 Ekim'de meydana gelen ve 42 işçinin hayatını kaybettiği patlamaya dair emniyet fezlekesi soruşturma dosyasına girdi. BBC Türkçe'nin ulaştığı emniyet fezlekesinde, patlamaya sebep olan çok sayıda "yönetimsel zafiyet ve ihmalden" söz edildi.
El ele tutuşa tutuşa gittik, arkadaşlarımıza ulaştık." ifadelerini kullandı. Cumartesi sabah saatlerinde açıklama yapan İçişleri Bakanı Soylu şu bilgileri paylaştı: "110 vardiya çalışanımızdan 26 madenci kardeşimiz şehit oldu. Allah rahmet eylesin.
Grizu patlaması önceden önlenebilir mi? Bağımsız Maden İş Sendikası'ndan Başaran Aksu'ya göre evet önlenebilir. Aksu, sürekli olarak madende ölcümler ve yeraltı sondajları yapılarak durumun tehlikeli düzeye ulaşıp ulaşmadığının anlaşılabileceğini söylüyor.
Olayın gerçekleştiği gün, Bartın Valiliği tarafından kazanın grizu patlaması nedeniyle gerçekleştiği açıklandı.
Bartın'da maden ocağında patlama: 22 kişi öldü, yer altında mahsur kalanlar var. Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında patlama meydana geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, patlamada 22 kişinin öldüğünü açıkladı.
Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi; 3346 sayılı Kanun ile 6085 sayılı Sayıştay Kanunu ve 233 sayılı KHK gereğince Sayıştay'ın mali, idari, hukuki ve teknik olarak sürekli denetimine tabi olup, 233 sayılı KHK'de saklı tutulan hususlar dışında özel hukuk hükümlerine göre faaliyette bulunmaktadır.
Bartın'ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessesesi'ne ait maden ocağında 14 Ekim Cuma günü saat 18.15 sıralarında meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetmiş, 10 işçi yaralanmıştı. Bir işçi sevk edildiği hastanede 4 Kasım 2022'de, bir işçi de patlamadan 173 gün sonra 5 Nisan'da yaşamını yitirmişti.
Grizu patlaması, belli oranlardaki metan gazıyla havanın karışarak oluşturduğu patlamadır. Patlamanın gerçekleşebilmesi için asgari %12 oranında oksijen gerekmektedir. Havada %5-6 oranında bulunan metan gazı ancak bir sıcaklık etkisiyle yanarken, metan oranının %5-16 olması durumunda patlayıcı özellik kazanır.
Grizu patlaması kimyasal bir olay olarak ifade edilmektedir. Çeşitli gazların havada bulunan başka gazlarla tepkimesi sonucu ortaya çıkan bir patlama olarak belirtilmektedir.
Bartın'ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022'de saat 18.15 sıralarında meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetmiş, 11 işçi yaralanmıştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri