Örneğin kanal tedavisi yapılırken iltihap sonuçlarından dolayı ölen bütün sinirler alınıp yerlerinden çıkarılmaktadır. Ancak dolgu tedavisinde ise diş sinirleri yerlerinde bırakılıp dokunulmamaktadır. Ayrıca kanal tedavisine göre dolgu tedavi yöntemi daha kısa sürmekle beraber daha uygun bütçeler karşılığındadır.
Dolgu tedavisi, dişlerde kanal tedavisi yapıldıktan sonra kalan boşluğun doldurulması işlemidir.
Kanal dolgusu ve diş dolgusu arasındaki fark nedir? Kanal dolgusu, kök sinirin temizlenmesi sonrasında doldurulması işlemi olup endodonti bölümünde tedavi edilirken dolgu işlemi ise dişin ağız içinde görünen kısmındaki zarara göre restore edilmesi durumudur ve restoratif diş tedavisi bölümünce incelenir.
İlk başta şunu söyleyelim, kanal tedavi sonrası ya dolgu yaptırırsınız ya da kaplama, tercih tamamen size bağlı tabi özel durumlarda doktorunuz sizi yönlendirecektir.
1-Kanal tedavisi zor ve kompleks bir tedavidir.
Kök kanalı denilen bu boşluk içinde dişin gelişiminden, beslenmesinden ve savunmasından sorumlu dişe canlılık veren pulpa adı verilen bir bağ dokusu bulunuyor.
İlgili 30 soru bulundu
DOĞRUSU: İyi yapılan bir kanal tedavisi ve üst yapı sayesinde diş ömrü kısalmaz. Dişin canlılığını sağlayan pulpa dokusunun çıkartılmasına bağlı olarak tedavi edilen diş kırılmaya karşı daha hassas hale gelebilir.
Zirkonyum kaplama dişler, materyal olarak doğal dişlerin sağlamlığına ve dayanıklılığına daha yakındır. Bu sayede doğal çiğneme kuvvetlerini rahatlıkla karşılar.
Ağrıyan veya çürüyen her dişe kanal tedavisi yapılmaz.
Çiğneme veya baskı uygulama durumunda şiddetli diş ağrısı Sıcak veya soğuğa hassasiyet (ağrı) Diş renginin kararması Yakındaki diş etlerinde şişme ve hassasiyet.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
1 Kanal tedavisi kaç dakika sürer sorusunun yanıtı ise ortalama olarak bir seans 30 - 60 dakika arasında sürebilir şeklindedir. Ancak kanal tedavi yapılacak dişin birden fazla kökü varsa bu işlem 2 saate kadar uzayabilir. Karmaşık durumlar veya ek tedaviler gerektiren durumlarda da tedavi süreleri daha uzun olabilir.
Gümüş amalgam diş dolgu fiyatları 400 TL ile 450 TL, Kompozit reçine diş dolgu fiyatları 500 TL ile 600 TL arasında iken, porselen diş dolgusu fiyatları ise 1000 TL ile 1200 TL arasındadır. Fiyatlar bilgilendirme niteliğinde olup, kişiye ve tedaviye göre değişebilmektedir.
Tedavi, hastanın dişi uyuşturularak gerçekleşir. Bu nedenle ağrılı bir işlem değildir. Günümüzde uygulanan teknikler sayesinde hastanın tedavi sürecinde herhangi bir ağrı duyması söz konusu değildir. Kanal tedavisi, tahmin edildiği üzere zor bir süreçtir ve sabır gerektirir.
Dişin kök yapısının sağlıklı olması, kistik durumlar bulunmaması ve dişin kurtarılabilecek olması halinde her dişe kanal tedavisi uygulanması mümkündür. Pulpada kalıcı hasarın ya da enfeksiyonun olması halinde kanal tedavisi yapılması gerekliliği ortaya çıkabilir.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Harabiyetin dişin büyük bir kısmını kapsadığı durumlarda, kendiliğinden başlayan bir ağrı mevcutsa yani öncelikli olarak kanal tedavisi gerekiyorsa ya da bunların dışında hekimin gerekli gördüğü başka sebepler var ise dolgu tedavisi uygulanamayabilir.
Kanal tedavi fiyatları 2023 yılı için diş kök sayısına göre değişiklik göstermektedir. Kanal Tedavisi Fiyatları 1600 TL - 3300 TL arasında değişiklik göstermektedir. Kanal Tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Dentadent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimiz ile telefon ya da WhatsApp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Dişlerin uzun süre çürük kalmasına bağlı olarak bazen iltihaplanmaya sebep olabilir. İltihap çok ileri boyutta değilse kanal tedavisi uygulayıp iltihaplı alanlar temizlenip dişin çevresindeki dokular iyileştikten sonra kanal dolgusu tamamlanabilir. Ancak bu tedavi iltihap çok ileri seviyede ise başarılı olmayabilir.
Dolgulu dişlerde çürüme görüldüğünde, diş hekimi çürük bölgenin temizlenmesi için dolgu malzemesinin çıkarılması gerekebilir.
Hastalarımıza dolgu yaptıktan sonra bir daha çürümemesinin garantisini veremiyoruz. Çünkü bir çürüğün olduğu bölgeyle daha sonra farklı yerde oluşması tekrar meydana gelebiliyor.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Eğer kanal tedavisi gereken dişe kanal tedavisi yapılmazsa diş çürümeye devam eder ve bir süre sonra çekilmesi gerekir. Çekilen diş yerine de implant tedavisi yaptırabilirsiniz. Bu sayede çekilen dişin yeri dolar ve estetik bir görüntü oluşur.
Dolayısıyla kanal tedavisi gören diş mutlaka bir ikinci tedaviyi daha gerektirir: Kron tedavisi (Kaplama). Böylece tedavi esnasında dişin içinde deforme olan dokuları sert bir kaplama ile koruma altına alır, dişin yapısal bütünlüğünü korur ve kırılmasını engellersiniz.
Etkin, yeterli dozda yapılan bir anestezi mevcut iken dişinizin kanal tedavisi sırasında ağrıması ya da canınızın acıması söz konusu değildir. Kanal tedavisi sonrasında aynı gün veya takip eden birkaç gün içerisinde dişte basınç ağrısı ya da yemek yerken üzerinde hassasiyet oluşabilir.
TDB'nin 2022 yılında belirlemiş olduğu 2023 yılı fiyat tarifesine göre zirkonyum diş tedavi ücretleri şu şekildedir: Zirkonyum destekli porselen diş kaplaması: 2880TL. Monolitik full zirkonyum diş: 2880TL. Zirkonyum gülüş tasarımı (20 diş): 57600TL.
Bazı ünlüler tamamen bir zirkonyum diş kaplama tedavisi tercih ederken, bazıları ise küçük dokunuşlar ile o ışıltılarını tekrar yansıtmaya çalışmaktadır. Bazı ünlüler doğallığından ödün vermek istemez, bunda ısrarcıda olabilir.
Diş minesi, kemikten daha serttir. Aslında, vücudunuzdaki en sert maddedir. Bununla birlikte, kemiklerin aksine, diş minesi herhangi bir canlı doku içermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri