kaba ete yapılan enjeksiyon kasın altındaki vücudumuzun en kalın siniri olan “siyatik siniri” etkiler. Hasta bunu enjeksiyon yapıldığı andaki müthiş bir ağrı ve elektrik çarpma hissi, sonrasında da ayağın üzerine basamayacak kadar ağrı ve hareket kısıtlılığı olarak tarif eder.
Enjeksiyon sonrası siyatik sinir zedelenmesi belirtileri diğer siyatik sinir belirtileri ile benzerdir. Tüm bacağa yayılan ağrı uyuşma şikayetleri ile birlikte sinirde motor fonksiyon kaybına yol açmışsa ayak bileğinde hareket kaybı/felç durumları da görülebilir.
Siyatik sinir yaralanmaları genellikle şiddetli bir bel ağrısı ile başlar ve bacakta, ayakta veya parmaklarda uyuşma, karıncalanma veya güçsüzlük hissi ile devam edebilir. Ayrıca yürüme, oturma ve ayakta durma zorluğu da yaşanabilir.
Özellikle zayıf vücut yapılı hastalarda kalçadan yapılan enjeksiyonlarda bir komplikasyon olarak siyatik sinir zedelenmesi olabilir. Yapılacak tedavi zedelenmeyi onarıcı, dolaşımı canlandırıcı, ağrıları azaltıcı nitelikte olmalıdır.
Belirti ve Tedavisi. Hemen hemen her insan hayatının bir bölümünde bel ve bacak ağrıları yaşar. Söz konusu ağrılar genellikle çok önemsenmez ve çoğunlukla kendiliğinden geçer.
İlgili 25 soru bulundu
Akut siyatik genellikle tedavi olmaksızın iyileşse de ilerleyen ve tedavi edilmeyen siyatik, kalıcı sinir hasarına neden olabilir. Etkilenen bacakta kuvvet ve his kaybı görülebilir. Eğer bel fıtığına bağlı ciddi omurilik basısı ile birlikte siyatik ağrısı varsa ve tedavi edilmezse idrar ve gayta kaçırma gelişebilir.
Ağrı kesici veya antienflamatuar ilaçlar siyatik tedavisinde bazı hastalarda yeterli olabilirken, ilerleyen siyatik hastalığı için epidural steroid enjeksiyonu gerekli görülebilir. Siyatik hastalığında fizik tedavi de tercih edilen tedavi yöntemleri arasındadır.
Kalçadan iğne ile ilaç uygulaması sırasında yanlışlıkla siyatik sinirde kimyasal tahribat olmasına bağlı olarak gözlenen bir tablodur. Özellikle uygun olmayan bölgeye veya uygun olmayan miktarlarda yapılan enjeksiyonlar sonrasında karşılaşılır.
Enjektöre kan gelirse iğneyi bir parça geri çekip başka bir istikamete doğru yeniden batırılmalıdır. Bundan sonra yavaş yavaş ilaç vücuda enjekte edilmelidir. Verilecek ilacın miktarı çok ise piston ara sıra geri çekilerek ağrı azaltılabilir.
Apse drenajı nedir? Apse drenajı, apsenin lokal anestezi yapıldıktan sonra küçük bir insizyon yaparak apse içerisindeki iltihabın boşaltılması işlemidir. Apse drenajı yapıldıktan sonra iltihabı boşaltıldığı kavite yıkanarak temizlenmeli ve antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.
Siyatik ağrısına yürüyüş iyi gelir mi diye de merak edilmektedir. Bu tip ağrılara yürüyüş, hafif egzersizler ve fizyoterapistlerin önerdiği hareketler iyi gelir. Siyatik ağrısına masaj iyi gelir mi sorusunun cevabı da evettir. Yumuşak ve dairesel hareketlerle masaj yapılması ağrı olan bölgeyi rahatlatabilir.
Konservatif tedaviler arasında fiziksel aktivite, ilaç tedavisi, fizik tedavi ve enjeksiyon tedavileri bulunur. Konservatif tedavilerle akut siyatik ağrısı genellikle bir iki hafta içerisinde azalmaya başlar. 6 haftaya kadar alt sırt ağrısını hafifletmek için ilaç tedavisi uygulanabilir.
Sinir Sıkışması Kendiliğinden Geçer mi? Sinir sıkışmaları, ağrı ve uyuşukluk ile kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Bu nedenle kendiliğinden geçmesi mümkün olmadığı için zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Sağaltımında dinlenme, sıcak ve fizik sağaltımı yapılır; ağrı kesici ilaçlarla birlikte özellikle B vitamini ve kortizonlu ilaçlar verilir.
Siyatik, bel fıtığına (L 4-5 arasından) bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi, belde, kalça , kasları arasında ve diz arkasında seyrederken sıkışmaya uğrayabilir. Siyatik sinir hangi bölgede sıkışmış ise o bölgede belirti vermesi sık karşılaşılan bir durumdur.
Kas İçi Enjeksiyon Ağrısının Niteliği
Kas içi enjeksiyon ağrısı insidansı enjekte edilen maddelerle ilgili faktörlere bağlıdır. Örneğin; Hepatit B aşısına bağlı ağrı, kızarıklık, sertlik gibi lokal reaksiyonların 1-3 gün süreli olduğu bildirilmiştir (Mitchell&Whitney 2001).
Vücutta en uygun yerler, bilek içleri ve kollarda dirseklerin ön yüzündeki toplardamarlardır. Dakikadaki damla sayısının gözlemlenmesi gerekmektedir. Cilt Altı (İntradermal / İD) Enjeksiyon: Yapılacak olan ilaçlar derinin dermis tabakasına uygulanır. Kolların üst ve iç kısımlarına yapılır.
İğne yapılacak şahsın kuyruk sokumundan sağ veya sol tarafa doğru ve omurgasına dik olarak bir çizgi çizilir. Bu çizginin ortasından dikine bir çizgi-baha çizilir. Kalçanın bir tarafı bu suretle dört kısma ayrılmış olur İğneyi bu kısımlardan üst ve dıştakine yapmalıdır.
Bu dikdörtgen, birbirine paralel ve eşit aralıklarda olan, iki yatay ve iki dikey çizgi ile, dokuz eşit dikdörtgene bölünür. Bacağın dış yanında kalan ortadaki dikdörtgenin alanı enjeksiyon için uygun bölgedir. Küçük çocuklarda ise üst sınır büyük trokanter, alt sınır diz kabul edilerek bölme işlemi uygulanır.
Enjeksiyon (iğne) yerinde ağrı, şişlik ve kızarıklık gelişmesi, tüm aşılardan sonra değişen oranlarda (%5-60) gözlenebilir. Özellikle tetanoz aşısının tekrarlayan dozlarında bu reaksiyon daha sık gözlenmektedir. Bulgular genellikle 24-48 saat içinde kendiliğinden düzelmektedir.
Kalça ağrısı her zaman ciddi bir sorunu işaret etmez. Bazı durumlarda uzun süre boyunca sabit şekilde oturmaya veya yapılan ters bir harekete bağlı olarak da kalça kemiği ağrısı ortaya çıkabilir. Bu nedenle ağrıların birçoğu herhangi bir tedavi gerektirmeksizin birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir.
İğne doku içindeyken enjektör kıpırdatmadan sabit tutulur. Enjektörü tutan el sabit kalarak, deri ve derialtı tabakalarını gerdiğiniz el serbest kalarak enjektörün pistonu geri çekilerek kan gelip gelmediği kontrol edilir. Eğer kan gelirse iğne geriye çekilir ve enjektör ile ilaç yeniden değiştirilir.
Hastanın yaşı, yaralanma tipi sigara kullanımı vb. faktörlere bağlı olmakla birlikte genellikle sinir tüpleri içinden fibriller günde ortalama 1 mm ilerler. Bu nedenle duysal iyileşmenin sağlanması yaralanmanın hedefe olan uzaklığına bağlı 1-2 ay ile 6-8 ay gibi süreler alabilir.
Bacakta ağrı hissi, güç ve his kaybıyla karakterize olan siyatik, tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Çünkü söz konusu rahatsızlık beyin ile ilgili bir yapı olarak ön plana çıkar. Ele alınacak teşhis ve tanı ile beraber gerekli tedavi yöntemleri Uzman Doktor kontrolünde gerçekleşir. Sinir Sıkışmasına Hangi Bölüm Bakar? Sinir sıkışması için gidilecek olan bölüm beyin ve cerrahi polikliniğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri