Amasra kömür madeni, Türkiye'nin Bartın iline bağlı Amasra ilçesinde bulunan bir kömür madenidir. Devlete ait Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı Amasra Müessese Müdürlüğü tarafından işletilmektedir.
HATTAT ENERJİ VE MADEN A.Ş'nin enerji sektöründe birçok yatırımı mevcuttur. Bunlardan en önemlisi şu anda Türkiye'de ve Avrupa'da devam etmekte olan en büyük kömür madeni projesi olan Amasra Taşkömürü Projesi'dir.
233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine tabi bir kamu iktisadi teşebbüsüdür.
Amasra TTK Kömür İşletmeleri Maden Ocağı'nda 14 Ekim'de meydana gelen ve 42 işçinin hayatını kaybettiği patlamaya dair emniyet fezlekesi soruşturma dosyasına girdi. BBC Türkçe'nin ulaştığı emniyet fezlekesinde, patlamaya sebep olan çok sayıda "yönetimsel zafiyet ve ihmalden" söz edildi.
14 Ekim 2022 günü Bartın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait maden ocağında 16.00-24.00 vardiyasında meydana gelen maden faciasında 42 işçi hayatını kaybetti. Olayda 10 işçi de yaralandı. Amasra Cumhuriyet Savcılığınca yürütülen soruşturmada 23 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
İlgili 16 soru bulundu
Hattat Enerji ve Maden A.Ş.
Amasra kömür madeni, Türkiye'nin Bartın iline bağlı Amasra ilçesinde bulunan bir kömür madenidir. Devlete ait Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı Amasra Müessese Müdürlüğü tarafından işletilmektedir.
Çeşitli derinliklerdeki taşkömürü yatakları ile Karadeniz Ereğli havzası Türkiye'nin en önemli taş kömürü havzasıdır. Taşkömürü rezervi ise toplam 0,5 milyar tondur. Ayrıca her ne kadar kalori değeri düşük olsa da, elektrik enerjisi alanında Türkiye'nin en büyük linyit rezervi Afşin-Elbistan bölgesinde bulunmaktadır.
1 TON KÖMÜR FİYATI 2022
1 ton kömür fiyatı 5.600 TL'dir.
Amasra Taş Kömürü Müessese Müdürü Ejder ERBAY tarafındanAmasra Mesleki ve Teknik Anadolu Uygulama Otelindeİftar öncesi Vali Nusret DİRİM ve beraberindeki heyete müessesenin kuruluşu, yapısı ve çalışmaları hakkında brifing verildi.
Tablo 1. 1900 Yılında Amasra ve Çevresinde Maden Ocağı İşleten İşletmeciler. Kaynak: Zaman, 2004: 48. faaliyete başlamıştır. Halen üretim çalışmalarının yapıldığı ocaklarda ilk galerinin sürülmesine 1964 yılında başlanmıştır.
Haziran 2019 sonu itibariyle TTK'nda çalışan toplam kişi sayısı 8.930'dur. Bu sayının kırılımına bakıldığında, bir sayılı cetvelde yer alan memur sayısı 137, iki sayılı cetvelde yer alan sözleşmeli sayısı 1.225 olmak üzere, toplam memur sayısı 1.362'dir.
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı olarak 1957 yılında kurulmuş iktisadi devlet teşekkülüdür.
6592 sayılı Maden Kanunu'na göre "Madenler Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, içinde bulundukları arzın mülkiyetine tabi değildir.
1957 yılına kadar Etibank 'a bağlı olan bu kuruluş bu tarihte 6974 sayılı yasa ile kurulan T.K. İ 'ye bağlanmıştır.
Taş Kömürü: En kaliteli kömürler arasında, kalorifik kapsamında ilk sırada. Taş kömürde kömürleşme çok daha ileri safhadadır. Yüksek kalorili bir kömür olduğunu bilmelisiniz. Taş kömüründen elde edilen enerji linyite göre daha fazla olacaktır.
Türkiye'de oldukça geniş bir alanda taş kömürü yatağı olduğunu söylemek mümkün. Özellikle başta Zonguldak - Ereğli ve Kastamonu'daki İnebolu öne çıkmaktadır. Aynı zamanda yine Amasra ve Merzifon'da çıkarıldığını ifade etmek mümkündür.
Dünya antrasit ve bitümlü kömür rezervlerinin en büyük kısmı %29,1'lik payla (218,94 milyar ton) ABD'de yer almaktadır. ABD'yi; %17,9 payla Çin (135,07 milyar ton), %14,1'le Hindistan (105,98 milyar ton), %9,8'le Avustralya (73,72 milyar ton), %9,5'le Rusya (71,72 milyar ton) izlemektedir.
1991 yılından sonraki hükümetler döneminde Devlet Bakanlığı ilgili kuruluşu olan TTK, 58. Hükümetin kurulmasından -22 Ocak 2003 tarihinden- sonra tekrar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bağlı kuruluşu haline getirildi.
Endüstriyel hammadde bakımından ildeki en önemli madenler başta kuvars kumu ve kuvarsit olmak üzere şiferton ve dolomittir. Şiferton yatakları Amasra ilçesinde yer alırken, Kurucaşile ilçesi kuvars kumu, kuvarsit ve dolomit bakımından önem arz etmektedir.
Bartın'ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessesesi'ne ait maden ocağında 14 Ekim Cuma günü saat 18.15 sıralarında meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetmiş, 10 işçi yaralanmıştı. Bir işçi sevk edildiği hastanede 4 Kasım 2022'de, bir işçi de patlamadan 173 gün sonra 5 Nisan'da yaşamını yitirmişti.
Amasra maden kazası ya da Amasra maden faciası, 14 Ekim 2022 tarihinde Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında gerçekleşen ve yeraltındaki 110 işçiden 42'sinin ölmesiyle sonuçlanan olaydır.
Bakan Soylu: Riskli bölgede 49 işçi vardı Patlamanın ardından Bartın'a giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "Hakikaten üzüntü duyduğumuz ve söyleyeceklerimizi de paylaşmaktan üzüntü duyduğumuz bir tabloyla karşı karşıyayız. 110 kardeşimiz çalışıyordu.
Grizu patlamaları Türkiye'de en fazla can kaybına sebep olan maden kazası türü. 2014'te 301 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan Soma faciasının grizu patlaması ve karbonmonoksit gazı zehirlenmesinden kaynaklandığı açıklanmıştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri