Ders çalışırken motivasyonu artırmak, zihinsel performansı yükseltmek için; süt ve türevleri, et, yumurta, kuru baklagiller, sebze ve meyvelerle tahıl tüketmeye önem verin. Sınava bir hafta kala, haftada 3-4 gün mutlaka balık eti tüketin.
Ders çalışırken, şeker ve şekerli besinler, cips, kuruyemiş, gazlı içecekler gibi abur cuburlar yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, kepekli ekmek arası peynir, A ve C vitamininden zengin taze sıkılmış meyve suları, taze meyve ve sebzeler veya kuru meyveler tercih edilmelidir.
Öz, “Çocuk, uzun süren eğitim hayatı boyunca ders çalışırken yemek yeme davranışına devam ediyor. Oturarak çalışmanın getirdiği hareketsizlikle, ders çalışırken yenilen atıştırmalıklardan gelen fazla kalori sonucunda obezite riski artıyor” dedi.
İlgili 40 soru bulundu
Ders çalışırken kahve yerine hem enerji verecek hem de sağlık deposu içecekler tüketmenin önemine değinen Diyetisyen Özden Örkçü, Meyan kökü çayı, kekik yağı, pancar suyu öneriyor. Ayrıca bol su tüketmeyi de hatırlatıyor.
Okul yemekhanesinde yemiyorsanız, sandviç, tost, simit, döner dürüm, salata, ızgara çeşitlerini, miktarını hesaplayarak rahatça tüketebilirsiniz. Pizza, patates kızartması, hamburger, mantı, makarna, pide, gözleme gibi karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek yiyecekleri haftada bir defadan fazla tüketmemeye çalışın.
Ders Çalışırken Neden Acıkırız
Ders çalışırken nöronlarımızı çalıştırırız. Nöronlarımızı besleyen bileşen ise glukozdur. Bu yüzden çalışmamız ve beynimizi yormamız glukoz ve insülin değerlerinde dalgalanmalara sebep olur. Bu dalgalanmalar yüzünden de beyine açlık sinyalleri gönderilir.
Düzenli beslenme konsantrasyonu artırır ve enerji seviyesini düzenler. C vitamini içeren çilek, kivi, portakal gibi meyveler ve E vitamini içeriği yüksek badem, ceviz, fındık gibi besinler, enerji vererek zihni açarlar. Enerji değeri yüksek besinler yerine besin değeri yüksek besinler tercih edilmelidir.
Başlangıçta ders çalışma saatleri hem kurs hem de okula gidenler için 4 saatle sınırlandırılabilir. Ders çalışma süresi 40 dakikayı geçmemelidir. Bu süre sonunda en az 20 dakikalık molalar verilmelidir.
Konunun uzmanlarının bildirdiklerine göre kortizon gibi uyanıklık veren hormonların en fazla salgılandığı dönem sabah 08.00-11.00 arasıdır. Bu saatlerin; planlama, düzenleme ve ileriye dönük yapıcı fikir üretimi için en verimli saatler olduğu görüşünde birleşiyor.
Haşlanmış yumurta veya omlet, peynir, bal veya pekmez, tam buğday unu ekmek, mevsimine uygun taze sebze, zeytin, taze sıkılmış meyve suyundan oluşan bir kahvaltı ya da süt, yulaf gevreği, kuru meyvelerden oluşan bir kahvaltı hazırlanabilir” açıklamasında bulunuyor.
Açken veya aşırı tokken çalışma yapmayın!
Yemek konusunda aşırıya kaçtıysanız hemen ders çalışmayın. Çünkü üzerinde büyük bir ağırlık hissedersiniz. Bu durumda istediğiniz verimi alamazsınız.
Koltuğunuz, ayaklarınızın tam olarak yere basmasına izin vermeli. Bacaklara giden kan akımının bozulmaması için bacakların pozisyonları sık sık değiştirilmelidir. Çalışma masasının yüksekliğiyle koltuğun yüksekliği uyumlu olmalı, diz ve dirsek eklemleri çalışırken dik açı yapacak şekilde yerleştirilmeli.
Gece uzunsa, bol yeşillik ve çiğ sebzeler iyi alternatif olabilir. Su oranı yüksek ve kalorisi düşük, kereviz sapı, marul, salatalık ve havuç dilimleri kurtarıcınız olabilir. İnce bir dilim ekmeğinizi veya çiğ sebzelerinizi yağsız krem peynir veya süzme yoğurt ile yaptığınız sosunuzla deneyebilirsiniz.
Mola vermek odaklanmak için oldukça önemlidir. Uzun ders çalışma sürelerinde konsantreyi sağlamak daha zor olduğu için kısa kısa molalar vermek gerekmektedir. Ders masasında çalışmak, etkili ders çalışma yöntemleri arasındadır. Bu yüzden yatak, kanepe gibi rahat yerlerde değil, masada çalışmak gerekmektedir.
Konsantrasyon Teknikleri (Odaklanma Teknikleri)
3. Düzenli ve tam uyku uyumak konsantrasyon gücü sağlar; konsantrasyon bozukluğu faktörlerini azaltır. 4. Düzenli beyin egzersizleri yapmak, bulmaca çözmek ve zeka oyunları oynamak çok güçlü bir şekilde konsantrasyon artırıcı etkiye sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri