"Amed" ismi, Diyarbakır'ın en eski isimlerinden biridir ve şehrin Kürtçe adıdır. Bu isim, şehrin tarihinde derin kökleri olan ve zamanla bölgenin yerel halkı tarafından sıklıkla kullanılan bir terimdir.
Roma ve Bizans kaynaklarında ise şehrin adının Amid, O'mid, Emit ve Amide şeklinde geçtiği görülmektedir. 11. yüzyılda yöreye gelen Türkmenler de, şehirdeki yapılarda kullanılan siyah renkli taşlardan dolayı şehre "Kara Amid" demişlerdir.
AMED'İN ANLAMI , AMED NE DEMEK
Farsça'da geçmiş zaman fiili olan Amed kelimesi, gelmek, geliş, varis ve sütunlar anlamlarına gelmektedir. Güneşin en berrak doğduğu yer olarak da kullanılmaktadır. Amed, Kürtçe'de Diyarbakır şehri için kullanılan isimdir.
Amida (Yunanca: Ἄμιδα, Kürtçe: Amed) Günümüzde Modern Diyarbakır'ın bulunduğu Mezopotamya antik şehri. Romalı yazarlar Ammianus Marcellinus ve Procopius, Roma eyaleti Mezopotamya'nın bir şehri olarak kabul ederler. Şehir, Dicle'nin sağ kenarında yer alır.
Bölgenin yerli halklarından olan Süryaniler ise şehri 'Amid', 'Omid', 'Emit' ve Amida diye anmaktadırlar. İslami dönemde şehir için kullanılan 'Kara Amid','Kara Hamid', 'Diyar-ı Bekir' isimleri Cum¬huriyetle birlikte 'Diyarbekir' son olarak da 'Diyarbakır' şeklinde değiştirilmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
amed kürtçe değildir. bizansın diyarbakır şehrine verdiği isim olan amida'dan gelmektedir. diyarbakır ise diyar-ı bekr'den türemiştir. buraya yerleşen arap kabilesi bekrler sebebiyle doğu halkları bu şehre diyarbekir derler.
Diyarbakır, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir şehirdir. Bu tarihi ve kültürel zenginliklere sahip olan şehrin Türkçe adı "Diyarbakır" iken, aynı zamanda Kürtçe bir isme de sahiptir. Şehrin Kürtçe adı "Amed" olarak bilinir.
Amed ya da tam adıyla Amed Sportif Faaliyetler Kulübü, Diyarbakır merkezli Türk spor kulübü. Takım, günümüzde Kadınlar Süper Ligi'nde mücadele etmektedir.
Amida Aetius (/eɪˈiːʃəs/; Latince: Aëtius Amidenus 5. yüzyılın ortalarından 6. yüzyılın ortalarına kadar) Bizanslı bir Yunan doktor ve tıp yazarıydı, özellikle tıp bilgisi ile öne çıkan biridir.
Diyarbakır, 100 yaşına ulaşmamışken Diyarbekir, bin yıla ilavetten yüzlerce yıl öncesinin adıdır. Kimileri, bu ismi kullanmayı Osmanlı Ruhu'na bağlar. Bu yanlıştır. “Osmanlı” yok iken “Diyarbekir” vardı.
Rudaw gazetesine göre, çoğu Diyarbakır'da olmak üzere, Türkiye'de adı Amed olan bin 400 çocuk var. Çoğu Diyarbakır'da olmak üzere, Türkiye'de adı Amed olan bin 400 çoçuk var. "Amed"den sonra en popüler isim ise Dersim.
Bekir, Arapça kökenli bir isim olup, "ilk doğan", "erken", "sabahleyin olan" veya "ilk" anlamlarına gelir. Genellikle ailenin ilk çocuğuna veya erken doğmuş çocuklara konulan bir isimdir.
Diyarbakır, Türkiye'nin en büyük Kürt nüfusuna sahip şehridir. 2023 yılı nüfus sayımına göre, Diyarbakır'ın toplam nüfusu 1.2 milyondur ve bu nüfusun %85'i Kürttür. Kürtlerin yanı sıra, Diyarbakır'da Türk, Arap, Ermeni ve diğer azınlık gruplarından insanlar da yaşamaktadır.
'Diyarbekir', 983 yılından itibaren yaklaşık bir asır süre ile Silvan merkezli Mervani hanedanı tarafından yönetildi. Osmanlı hâkimiyetinin kurulduğu 1515 senesine kadar da Selçuklular, İnaloğulları, Eyyubiler, Artuklular, Moğollar ve Akkoyunlular'ın idaresinde kaldı.
Diyarbakır, Türkiye'nin bir ilidir. Merkezi Diyarbakır olan ilin yüzölçümü 15.168 km2'dir. Adıyaman, Batman, Bingöl, Elazığ, Mardin, Muş, Malatya ve Şanlıurfa illeri ile komşudur.
Amida (İbranice: תפילת העמידה, Tefilat HaAmidah, "Ayakta Dua"), aynı zamanda Şemone Esre (שמנה עשרה) olarak da adlandırılır, Yahudi ayini için temel duadır. Bu dua, diğerleri arasında, geleneksel Yahudi dua kitabı olan sidurda bulunur. Öneminden dolayı, Rabbinik literatürde sadece hatefila (התפילה, "dua") denir.
Diyarbakır, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ünlü bir şehir. Yaklaşık 10.000 yıl öncesine dayanan tarihiyle Anadolu'nun kadim şehir merkezlerinden biri olmuştur. Bünyesinde birçok ırktan insanın barındığı şehir, etimolojik olarak kültür mozaiği gibi farklı renk ve unsurun bir arada yaşamasına imkan sunmaktadır.
1968 yılında Mardin'e bağlı Qesrê köyünde doğdu. Îrfan Amîda, Dicle Üniversitesi Tarih Bölümü'nden mezun oldu. 2014 yılında Artuklu Üniversitesi, Kürt Dili ve Kültürü Bölümü'nde yüksek lisans yaptı. 1991-1992 yılları arasında NÇM'de (Mezopotamya Kültür Merkezi) Kürt kültürü ve folkloru alanında çalıştı.
Karaloğlu, 639 yılında Hazreti Ömer döneminde, içerisinde bine yakın sahabenin bulunduğu İslam ordusunun İyaz bin Ganem komutasında, Anadolu'da ilk fethettiği şehrin Diyarbakır olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: “Diyarbakır, Anadolu'daki İslam'ın kapısıdır.
Diyarbakır'ın köklü tarihi 12.000 yıl önceye uzanıyor. Son yıllarda kentin Bismil ilçesinde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda, M.Ö. 10.400-9250 yıllarında “KörtikTepe”de yerleşik hayata geçildiği ortaya çıkmıştır.
Kurmanççanın lehçeleri: Batı: Suriye'nin Halep ilinde, Türkiye'de kabaca Fırat'ın batısındaki illerde, Elazığ, Tunceli, Sivas, Konya, Ankara, Aksaray, Kırşehir ve İran'ın Horasan bölgesinde konuşulur. Güneydoğu: Hakkâri ilinde, Irak'ın Duhok ve Erbil bölgesinde ve İran'ın Batı Azerbaycan ilinde konuşulur.
Elazığ (Türkçe telaffuz: /elazɯː/; eski adı ile Osmanlıca: معمورة العزيز Mamuretül-Aziz, Ermenice: Մեզիրէ Mezire, Kürtçe/Zazaca: Xarpêt, Elezîz), Türkiye'nin Elazığ ilinin merkezi ve bölgenin en eski kentlerinden biridir.
Hasılı, Antep'in ismi Kürtçe Ayntab, Entab, Eyntab'tır. Dilok başka bir yerdir ve Kürtçesi Dolix / Dolixê'dır.
Diyarbakır Kuşatması; 1515 yılında Ustacalı Karahan komutasındaki Safevi ordusunun, yönetime karşı gelen Diyarbakır'ı ele geçirmek istemesiyle başlamıştır. Yaklaşık 9 ay süren kuşatma, Bıyıklı Mehmed Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun 10 Eylül'de bölgeye gelmesi üzerine son bulmuştur.
Yıldönümünün kutlandığını ifade ederek, “Bereketli topraklarıyla tarihi boyunca nice medeniyetlerin beşiği ve merkezi konumda bulunan Diyarbakır, 639 yılında, Sahabe-i Kiramdan Iyaz Bin Ganem (RA) komutasındaki İslam orduları tarafından feth edilmiş ve Anadolu'nun İslam'la şereflenen ilk beldesi ve açılan kapısı ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri