Kurban Eti Ne Zaman Dolaba Konur? Kurban eti en az 4-5 saat – en uygun 1 gün güneş almayan açık havada bozulmadan bekleyebilir, sonra da buzdolabına kaldırmak uygun görülür. Bu yüzden de kurban eti hemen dolaba konur mu demek yerine eti dinlendirip koymak gerek.
Kesim alanından kanlar içinde gelen etlerin mutlaka hava alan bir kapta 4-5 saat veya mümkünse 1 gün dinlendirilip, etin yemeklik parçalanmasından evvel 40 dereceye kadar olan vücut ısısını 14 dereceye düşürmek önemlidir. Lokum kıvamında et pişirmenin püf noktalarından biri budur.
Bonfile, kuşbaşı, biftek gibi parçaları buzdolabında 3-5 gün, sakatat ve kıymaları ise 2 ay kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Kemikli etler ise önce küçük parçalara ayrılmalı, streç filme sarılmalı, ardından buzdolabı poşetine konulmalıdır. Kemikli etler hava almayacak şekilde buzluk kısmında saklanabilir.
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Et suyu içeren yemekler ise 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
Kesimden sonraki sertlik 1 gün sürer ve buna rigor mortis denir. Sonraki süreç laktik asidindir, bu da 21 gündür. Eğer eti bozmadan 21 gün dinlendirebilirseniz, 21inci gün sonunda etiniz pamuk gibi olacaktır. Yani laktik asid mücadeleyi 21 gün sonra bırakıyor..
İlgili 38 soru bulundu
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Dana biftek veya dana kuşbaşı yapılacaksa sıvı yağ, yoğurt veya süt, soğan, salça, sarımsak, karabiber, tuz ve biberiye karışımında etler en az 8 saat ve bir gün arasında bir süre boyunca buzdolabında bekletilir.
Kurban eti en az 4-5 saat – en uygun 1 gün açık havada bozulmadan bekleyebilir, sonra da buzdolabına kaldırmak uygun görülür. En ideal şekilde eti 1 gün kadar 4 derece sıcaklıkta hijyenik bir ortamda dinlendirmelisiniz.
Et ürünlerinizi kullanacağınız kadar porsiyonlara ayırıp buzdolabı poşetine koyarak, streç filme veya yağlı kağıda sararak, ya da kapağı kapalı olarak cam, çelik ya da plastik kaplarda saklamalısınız. Hemen kullanacağınız etleri buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Etin dinlendirilmesi kalitesini ve lezzetini de artırmaktadır. En çok bilinen et dinlendirme yöntemi vakumlama yoluyla yapılan yöntemdir. Vakumlama yöntemiyle etler 4-5 gün boyunca dinlendirilebilir. Klasik tuzlama işleminin ardından zeytinyağı ile yağlanan et bu şekilde vakumlanarak derin dondurucuya konabilir.
KURBAN ETİNDEN KAVURMA TARİFİ
Kurbanların kesilmesinin ardından kuşbaşı doğranan etler, yüne dananın kendi iç yağıyla kısık ateşte en az 1,5 saat pişirilir. Etin sertliğine bağlı olarak pişirilmeye devam edilir ve yumuşak bir kıvama gelinceye kadar pişirilmeye devam edilir.
Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur. Etinizi servis etmeden önce tuzunu ilave edin.
Etin yumuşak olmasındaki en büyük etkenlerden birisi pişerken suyunu kaybetmemesidir. Bunun için de eti mühürleyerek pişirmek gerekir. Bu teknikle et, suyunu bırakmadan pişecek ve lokum gibi bir kıvama kavuşacaktır. Dana kuşbaşı nasıl pişirilirsorusunun en can alıcı yanıtlarından birisi de harlı ateşte pişirilmesidir.
Kurban eti saklama yöntemlerinden en sağlıklısı hiç şüphesiz buzlukta dondurma yöntemi. Böylelikle etlerinizi yemeklik ve porsiyonluk olarak parçalara bölebilir ve havası alınmış buzdolabı poşetlerinde 8 aya kadar uzun bir süre muhafaza edebilirsiniz.
Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür. Çözülmenin ardından en fazla bir gün buzdolabında muhafaza edilir. Çok fazla bekletmeden tüketmek gerekir.
Fazla suyu ve neminden arınması ile et ağırlığının bir kısmını kaybeder. Etin asıldığı yer ve iklim koşullarının durumuna göre et ortalama üç hafta gibi bir süre içinde kurur.
Füme et dediğimiz et ürünleri ise 1 hafta kadar dayanabilmektedir. Ancak etten kıyma yapılmışsa, kıymanın normal buzdolabı sıcaklığındaki dayanma süresi 1 gündür.
Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir. Etten yapılan kıyma ise oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat içinde bozulur. Bunları önlemek için etin güzelce doğranarak buzdolabı ve buzluğa atılması gerekir.
Kasaptan aldığımız eti gün içinde mi tüketeceğiz ya da ileri bir tarihte mi? Yakın zamanda tüketeceğimiz et eğer parça halindeyse örneğin bonfile, biftek, kuşbaşı vb. gibi 3-5 gün, sakatat ve kıyma ise 2-3 gün buzdolabında saklanabilir.
Et kaç saate donar? Soğutma süresi, deponun hava akımına bağlı olarak (2-4 m/s), domuz karkasları için 12-16 saat, sığır karkasları için 18-24 saattir. Hızlı soğutma yöntemi ile soğutulan sığır karkaslarında ağırlık kaybı genelde %1-1,5 civarında olabilmektedir.
Kırmızı et ortalama 4°C'lik bir buzdolabında 5 güne kadar muhafaza edilebilir. Ancak uzmanlar etin bozulmaması, tazeliğini koruyabilmesi için tek pişirimlik porsiyonlara bölüştürüldükten sonra poşetlenip derin dondurucuya atılması gerektiğini belirtiyor.
Etin hacmi küçüldükçe saklama süresi azalır, aynı zamanda işlem görmüş etlerin saklama süresi de kısalır. Büyük parçalar kıymaya oranla daha uzun süre dayanır. ➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz.
2- Islak Dinlendirme (Wet Aging): Islak dinlendirmede et 5 ila 7 gün dinlendirilmektedir. Kuru dinlendirmeye nazaran daha ucuz ve daha kısa süreli bir işlemdir. Et, kendi iç sıvısıyla birlikte önce paket torbalarına yerleştirilir. Daha sonra paket torbalarındaki et vakumlanarak bekletilir.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri