Diyarbakır (Kürtçe: Amed, Zazaca: Diyarbekır), Türkiye'nin Diyarbakır ilinin merkezi olan şehirdir.
amed kürtçe değildir. bizansın diyarbakır şehrine verdiği isim olan amida'dan gelmektedir.
Bölgenin yerli halklarından olan Süryaniler ise şehri 'Amid', 'Omid', 'Emit' ve Amida diye anmaktadırlar. İslami dönemde şehir için kullanılan 'Kara Amid','Kara Hamid', 'Diyar-ı Bekir' isimleri Cum¬huriyetle birlikte 'Diyarbekir' son olarak da 'Diyarbakır' şeklinde değiştirilmiştir.
Diyarbakır'a bugün baktığımızda Kürt nüfusunun ağır bastığı bir ildir. Bir ilçede Türkmen, 3 ilçede Zazalar çoğunluktur. Onun haricinde merkez dahil bütün ilçelerde Kürt nüfusu çoğunluktur. Oran olarak ise 10 ile 15 arası Türk nüfus, %15 ile 20 arası Zaza nüfus vardır.
amed / âmed / آمد
Gerekir, gelir.
İlgili 33 soru bulundu
ameden - آمدن
[ مَ دَ ] (مص) جیأة. جیئه. اتو. اَتْی. اتیان. اَتْوَة. جَیْ ء. (دهار). مَجی ء. ایاب. قدوم. آمد آن خرگوش را آلغده پیش.
17. yüzyıl'da Amed, yani Diyarbakır, Ermenice elyazma kitapları ile ünlüydü. Hatta bir “Amed Okulu”ndan bile bahsedebiliyoruz.
Kürtler (Kürtçe: کورد, Kurd), doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars-Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun şekilde yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 30 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır.
Ankara (Rûdaw) – Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla 77 milyon 695 bin 904 kişi olan nüfus, 1 milyon 45 bin 149 kişilik artışla 2015 sonunda 78 milyon 741 bin 53 kişiye ulaştı. Kürt illeri içinde en çok nüfusa ise Antep sahip.
Yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde olmakla birlikte ülkenin diğer tüm bölgelerinde yaşamaktadırlar.
Diyarbakır (Kürtçe: Amed, Zazaca: Diyarbekır), Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan bir şehirdir. İlin yüzölçümü 15.168 km2'dir. Valiliğin denizden yüksekliği 660 m'dir. Adıyaman, Batman, Bingöl, Elazığ, Mardin, Muş, Malatya ve Şanlıurfa illeri ile komşudur.
Diyarbakır'ın isimleri
Roma kaynaklarında "Amid" ve "Amida" olarak geçen şehir, İslami dönem boyunca "Kara Amid", "Kara Hamid", "Diyar-ı Bekir" isimleriyle anılmış ve son olarak Cumhuriyet dönemiyle birlikte "Diyarbakır" adını almıştır.
(Amed Sportif Faaliyetler Kulübü), önceden Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor olarak bilinen, Türkiye'nin Diyarbakır şehrinde bulunan bir spor kulübüdür. Futbol kulübü, 2013-14 sezonundan bu yana TFF 2. Lig'de mücadele etmektedir.
Rudaw gazetesine göre, çoğu Diyarbakır'da olmak üzere, Türkiye'de adı Amed olan bin 400 çocuk var. Çoğu Diyarbakır'da olmak üzere, Türkiye'de adı Amed olan bin 400 çoçuk var. “Amed”den sonra en popüler isim ise Dersim.
Bıyıklı Mehmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu Diyarbakır'a gelmiş ve kuşatmayı kaldırmıştır. Karahan'ın ordusu Mardin'e çekilmiştir. 10 Eylül 1515 tarihinde Osmanlı Devleti ordusu Diyarbakır'a girmiştir. 4 Kasım 1515 tarihinde Diyâr-ı Bekr Eyaleti kurulmuştur.
Arabistan'dan gelen Bekr Kabîlesi Dicle civârına yerleştiler. Bölgeye “Bekrlerin Diyârı” mânâsına gelen Diyâr-ı Bekr ismi verildi. Zamanla bu isim Diyarbekir olarak söylenmeye başlandı. 1937 senesinde Bakanlar Kurulu karârıyla Diyarbakır olarak değiştirildi.
Ektomorfik vucut yapısına sahiptirler ve seyrek kıllıdırlar. Kürtler esasında göçebe bir topluluktur, çadırda yaşarlar çobanlık yaparlar. İran'ın Kirman bölgesinden Hemedan(Kuzey Batı İran) ve Horasan'a(Kuzey Doğu İran) doğru göç etmişlerdir. Göç ettikleri bölgelerde Kürt kültürünü komşu bölgelere de yayılmıştırlar.
Rûdaw'a ulaşan raporda, “Bugün Türkiye de dahil Ortadoğu coğrafyasında yaklaşık 30 milyon Kürt yaşamaktadır. İran'da 8.1 milyon, Irak'ta 5.5 milyon, Suriye'de 1.7 milyon ve Türkiye'de 14.7 milyon Kürt nüfusu bulunmaktadır” deniliyor.
Türkiye Cumhuriyeti'nin merkezi ve mahalli idareler yapılanmasının esasları Anayasa'nın 126 ve 127'nci maddelerinde net bir şekilde düzenlenmiştir. Bu esaslar dahilinde, Türkiye Cumhuriyeti devleti içinde 'Kürdistan' adıyla herhangi bir idari ve coğrafi bir birim bulunmamaktadır.”
Niebuhr (1776-1831) ise biraz farklı bir iddiayı dile getirerek 'Aramiler', 'Medler' ve 'Persler'in ortak ata olarak Kürtlerden geldiğini savunmuştur. 1850'lerden beri süregelen modern araştırmalarda da Kürtlerin ataları olarak Medler gösterilmektedir.
Bölgede kurduğu Hamidiye Alayları ve İstanbul Kabataş'ta açtığı Mekteb-i Aşiret-i Hümayun ile Sultan Abdülhamid, Osmanlı Sultanları arasında Kürtlere en büyük iltifatı gösteren padişahtı. Bu iltifatlar karşılıksız kalmayacak; Kürtler de kendisini "Bavê Kurdan" yani "Kürtlerin babası" olarak anacaktı.
Günümüzde Kürtler tarafından kurulan 2 özerk bölge vardır. Bunlardan ilki Irak Kürtleri'nin girişimleri sonucunda kurulan ve günümüzdeki resmi tanınırlığa sahip tek Kürt yönetimi olan Kürdistan Bölgesel Yönetimi'dir.
Mekke'nin fethinin ardından İyaz bin Ganem komutasındaki ordu tarafından fethedilerek İslam toprağına katılan Amed'in fethinin 1376. Yıl dönümü.
Anadolu'nun ve Mezopotamya'nın kalbi durumunda olan Diyarbakır, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri. Ve tarihinin 10.000 yıldan fazla olduğu düşünülüyor. Hz.Halid Bin Velid'in oğlu Hz.Süleyman'ın kabri de Diyarbakır şehrindedir. Kentte 6 peygamberin kabri, 3 peygamberin ise makamının bulunduğu ifade ediliyor.
Doğu Ermenice Ermenistan'ın resmî dilidir ve Eski Sovyet ülkelerinde genelde Doğu Ermenice kullanılır. Türkiye'de ve Batı Ermeni diasporası'nda ise Batı Ermenice kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri