Ameliyattan önce su dahil 8 saatlik açlık dönemi gerekiyor. Bunun nedeni ise midenin dolu olması durumunda anestezi sırasında mide içeriğinin akciğerlere kaçarak yaşamsal problemlere neden olabilmesi.
Ameliyattan Önce Aç Olmanın Önemi. Anestezi verilecek hastaların midesi boş olmalıdır. Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Ameliyatınızın anestezi şekli ne olursa olsun (lokal anestezi ya da genel anestezi) ameliyat öncesi güvenliğiniz için ALTI saatlik kesin açlık süresi gerekmektedir. Bu altı saat içinde su dahi içmemeniz önemlidir.
Ameliyattan 2 saat öncesine kadar berrak sıvı (su, şekerli su, çay, ıhlamur, berrak meyve suları) alabilirler (süt, gazlı içecekler, çorba hariç). İlaçlar ameliyattan 1 saat öncesine kadar bir yudum su ile içilebilir.
AMELİYATTAN 1 GÜN ÖNCE
Su yutmamaya özen göstererek ameliyat gününden bir gün önce gece ve ameliyat sabahı dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Kullandığınız ilaçların listesini hazırlayıp yanınızda getirin. Düzenli kullandığınız ilaçlar dahil olmak üzere herhangi bir ilacı almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
İlgili 45 soru bulundu
Ameliyathanede hava neden soğuk tutulmaktadır? Enfeksiyonların önlenmesi amacı ile ameliyat salonları soğuk tutulmaktadır. Hastaların bu durumdan etkilenmemesi için ısıtıcı battaniyelerle örtülmektedir.
Narkoz en çok idrar yoluyla atılır. Bunun için bol sıvı tüketilmelidir. Kas hareketi ve enerji üretimi için yemek yemek önemlidir. Hafif ve sağlıklı gıdalar tüketmeye özen gösterilmelidir.
Ameliyattan önce su dahil 8 saatlik açlık dönemi gerekiyor. Bunun nedeni ise midenin dolu olması durumunda anestezi sırasında mide içeriğinin akciğerlere kaçarak yaşamsal problemlere neden olabilmesi.
Modern operasyon sürecinin ön hazırlıkları adet dönemindeki bir kadının ameliyata girememe sorununu ortadan kaldırıyor. Çünkü önceleri olası fazla kanamalar bir risk oluşturacağından hekimler ameliyatı erteleyebilmekteydi ancak günümüzde böyle bir problem bulunmuyor.
Ameliyat Sırasında Uyanma İhtimali
Operasyon sırasında uyanıklık ya da farkında olmak çok nadir rastlanılan bir durumdur. Kişiler genellikle ağrı olmaksızın sanki rüyadaymış gibi bazı sesler duyduklarını ifade ederler. Ancak ameliyat boyunca acıyı hissetmek ve tepki verememek gibi olumsuz bir tablo söz konusu değildir.
Ameliyat yüzüstü pozisyonda ve genel anestezi altında yapıldığından ameliyata kadar bir şey yiyip içilmemelidir. Aksi halde kusma durumunda akciğerlere mide sıvısı kaçar ki bu ciddi sonuçlar doğurabilen bir durumdur. Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır.
Ayrıca midenin gıdaları sindirme süreçlerini bozabileceği ve hazmedecek gıdaların kalitesini azaltabileceği için de yemek yerken, hatta hemen öncesi ve sonrasında su içmemenizde fayda var. Prensip olarak yemekten yarım saat önce ve yarım saat sonrasına kadar su içmeyin.
Ameliyat olacağınız bölgeyi, hekiminiz tarafından aksi belirtilmedikçe, lütfen tıraş etmeyiniz. Operasyon sonrası bir süre banyo yapamayacağınız için öncesinde banyo yapmak hijyen açısından faydalı olacaktır.
Çünkü suyu yemeklerle beraber tüketirseniz, midenizde hacim kaplayacağı için gıdalarla alacağınız protein ve enerji azalacaktır. Aynı zamanda öğürme ve kusma ihtimaliniz de artacaktır.
Dr. Belhhan Akpınar, en zor ameliyatın en az yapılan ameliyat olduğunu söylüyor. Bunun yanında göğüs ve batın bölgesini içine alan büyük damar genişlemesi yani 'torakoabdominal anevrizmalar' cerrah açısından zorluk riski yüksek ameliyatlar arasında bulunuyor.
Cerrahi operasyonun ardından, hastanın sürekli olarak uyku halini sağlamak için verilen tüm ilaçlar kesilerek hastanın kendisine gelmesi beklenir. Beklenen süre içinde hasta uyanmazsa ilaçla müdahale edilerek uyandırma işlemi tamamlanır. Anestezi, birkaç dakika sürebileceği gibi saatlerce de sürebilir.
Ameliyat öncesinde hastaya ameliyat önlüğü giydirilir. Bu önlüğün altında iç çamaşır dahil hiçbir kıyafet olmamalıdır.
Ancak bu ilaçların ve narkozun uzun süreli adet gecikmesine ya da adet düzensizliğine neden olmadığı bilinir. Fakat ameliyat stresi kadında hormonları etkileyen bir unsurdur. Bu ameliyattan sonra 1-2 ay kadar adet gecikmesine neden olabilir.
Sigara kullanan hastaların ameliyat öncesi en az 2 gün boyunca sigara içmemesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Epözdemir, ''Sigara 4 binden fazla zararlı madde içeren sağlığı son derece zararlı bir tütün ürünüdür. Bir hastanın kendine yapabileceği en büyük kötülük ameliyattan önce sigara kullanmasıdır.
Ayrıca solunum yolu problemleri olan hastalar içinde genel anestezi yapılmaz. İleri evredeki kalp ve akciğer hastalıklarında genel anestezi bazı riskler getirebilir. Aynı zamanda kol bacak, karın ve bölgesel olan hastalıklar için de genel anesteziye gerek yoktur.
Derlenme (Uyanma) Odası
Ameliyat sonrası hastanın yeterli bir süre daha takip edildiği yerdir. Hastanın nabız, tansiyon, solunum değerleri takip edilir.
Hastaların ortalama % 15-20'sin de belli bir kilo verdikten sonra bir miktar kilo alma problemi oluşurken, %2 – 3'ün de tekrar eski kilolarına dönmeleri ihtimali vardır.
Bulantı-kusmanın olması; hastanın konforu, ameliyat sonrası komplikasyonlar, erken taburculuk, hasta memnuniyeti, yara iyileşmesi ve maliyeti olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle hastanın bulantı-kusmasının olmamasını/ azalmasını sağlamak önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri