Tentür özellikle bitkilere özlerini çıkarmak için uygulanan bir yöntemdir. Isıl işlem görmeyen bitkinin etken maddesi daha efektif bir şekilde kullanılır.
Bir şişe veya ağzı kapanabilir bir kavanoz, ince kıyılmış bitkilerle gevşekce doldurulur (Kuru bitkiler için kavanozun 1/5' i, taze bitkiler için kavanozun 2/5' i) ve üstüne etil alkol, kanyak veya elma sirkesi eklenir. Sıvı, bitkilerin üstüne çıkmalı ve kavanozun çalkalanacak kadarlık bir kısmı boş kalmalıdır.
Sabah, öğlen, akşam 20'şer damla, günde toplam 60 damla içilir. Bitkinin etken madde yoğunluğu, tentüre keskin bir tat vermektedir suya ya da meyve suyuna katılarak içilebilir.
Tentür nedir? Bitkinin etken maddesini, çözücüler vasıtası ile çözündürülerek hazırlanan preparatlara verilen ortak isimdir. Homeopati, fitoterapi, Bach çiçek terapisi gibi tedavide bitkileri kullanan tamamlayıcı tıp uygulamalarında, en çok kullanılan formdur.
İlgili 16 soru bulundu
Tentürdiyot, yaraların nikotik ve bakteriyel cilt enfeksiyonlarının antisepsisinde, yaraların mikrop kapmasının önüne geçmek için sürülen iyotlu tentür.
TENTÜR: Soğuk algınlığı baş gösterdiğinde ya ekinezya kökünün tentürünü ya da E. purpurea'nın taze üst kısımlarının suyunu sıkıp alkolde bekletin. Her 2 saatte bir 1 ya da 2 ml'sini doğrudan ya da sulandırarak için.
Hayıt Tohumu Zararları
Özellikle kronik hastalığı bulunan, ilaç kullanan ya da alerjik bünye sahibi kişilerin kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir. Çeşitli ilaçlarla etkileşime girerek ya da alerjik kişilerin alerjilerini tetikleyerek istenmeyen sonuçlara da neden olabilmektedir.
Hayıt Tohumunun Faydaları Hormonların düzenlenmesine yardımcı oluyor,Yüksek FSH ı düşürüyor. Kist riski olan anne adayları, hayıt tohumu ile kistten de kurtulabilir. Östrojen hormonunun salgılanmasını artırıyor.
Hayıt, hormon salgısını etkileyerek adet öncesi rahatsızlıkları, iltihapları, kısırlığı önler.
Civanperçemi (Achillea millefolium) Tentürü
Bir bardak suya 8-10 damla tentürünün damlatılması iştah açmak için yemeklerden kısa süre önce, hazmı kolaylaştırmak için ise yemeklerden yaklaşık bir saat sonra içilmesi önerilmekte, kür şeklinde ve üç haftayı aşmayacak şekilde kullanılır.
Tentürdiyot kelimesi Türkçe'de "iyot boyası" anlamına gelir. Fransızca teinture d'iode "iyot boyası" deyiminden alıntıdır.
Diken, Defne, üzerlik, sarı kantaron gibi bitkilerin bulunduğu sirke bazlı tentürdür. Kullanım Önerisi Günde 1 tatlı kaşığı yemeklerden 1 saat önce veya 1 saat sonra alınması önerilir. Hem sürülüp, hem içilebilir.
Tentür kelimesi Türkçe'de "boya, özellikle şeffaf renklendirici" anlamına gelir. Fransızca teinture "boya, özellikle şeffaf renklendirici" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince aynı anlama gelen tinctura sözcüğünden evrilmiştir.
Tentürdiyot etil alkol ve iyot karışımından oluşmaktadır. Yani tentürdiyot sıvı-katı karışımından oluşmaktadır.
Burun ve kulak ameliyatlarında kullanılır.
Östrojen içeren bitkiler arasında olan yani aslında östrojen artıran maydanoz kadınlarda yumurtlama döngüsünü de düzenleyici etkiye sahiptir. Östrojen içeren sebzelerden biri olan maydanoz, menopozun etkilerini azaltmaktadır. Her öğünde maydanoz tüketerek vücut fonksiyonlarının sağlıklı işlemesine destek olabilirsiniz.
Östrojen Hormonunu Yükselten Yiyecekler
Kuş üzümü, kuru üzüm, keten tohumu, kuru baklagiller, susam, keten tohumunu, tam tahıllı besinler, bezelye, sarımsak, yulaf, havuç, kuşkonmaz, patates, şeftali, portakal, erik, ıspanak ya da lahana ile beraber elma gibi daha sayılacak birçok farklı besin kaynağı yer almaktadır.
Gebelikte Tüketilmemeli: Hayıt tohumu özellikle hamile kadınlara ve emziren kadınlara tavsiye edilmiyor. Çünkü hayıt tohumunun hormonlara etki edebilme gibi bir özelliği var. Bu da hem anne için hem de bebek için hiç de hoş olmayan sonuçlara neden olabilir.
Hayıt otunun regl döneminde tüketilmesinin herhangi bir zararı yoktur.
-Gaz giderici ve idrar sökücüdür.
Hayıt tohumu da demlenerek içilebilen bir yemiştir.
Kirpi otu ya da Ekinezya (Echinacea), papatyagiller (Asteraceae) familyasına ait bir bitki cinsi. Eski çağlardan beri ilaç olarak kullanılan şifalı bitkilerdir.
Oto immün hastalığı olan kişiler Ekinezya bitkisini kullanmamalıdır. Ekinezya papatyagiller ailesine bağlı olduğu için papatya bitkisine alerjisi olan kişiler kullanmamalıdır. Multipl Skleroz (MS), romatoid artrit ve lupus hastalığı olanlar doktor kontrolünde kullanmalıdır.
Ekinezya çayını kış aylarında soğuk algınlığı, grip ve nezleden korunmak için, bağışıklığı güçlendirmek ve halsizliği önlemek için kullanabilirsiniz. Ağrı kesici etkisi nedeniyle migren ağrısı için de oldukça faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri