İlaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları, kilo verme, sigara bırakma, nebül ve Oz tedavisi gibi yaklaşımlar nefes darlığının tedavi planı arasında yer almaktadır. Bunlar nefes darlığının tamamen ortadan kalkacağı anlamına gelmeyebilir çünkü bazı rahatsızlıklar kroniktir. Ancak bir iyileşme ve rahatlama sağlanabilir.
Özellikle sinir stres ve heyecan sonucu oluşan nefes darlıklarında nane ferahlatıcı bir etki yaratır. Nefes darlığı balgam söktürücü adaçayı, zencefil, akgünlük bitkisinden hazırlanan çaylar tüketildiğinde daha çabuk atlatılabilir.
Nefes Darlığını Azaltan Oturma Pozisyonu Önerileri
Ayaklarınızı yere düz koyun. Göğsünüzü biraz öne doğru eğin. Dirseklerinizi dizlerinize yaslayın. Çenenizi ellerinizin arasına alıp boyun ve omuz kaslarınızı mümkün olduğunca gevşetip büzük dudak solunumu gibi nefes tekniklerini uygulayabilirsiniz.
Nefes darlığına ne iyi gelir, nefes darlığınız varsa önce bir uzmana başvurmak gerekir. Evde yapılacak bazı çözümler iyi gelmektedir. Limonlu su: Nefes darlığına ne iyi gelir, limonlu su özellikle solunum yollarında yaşanan enfeksiyon problemlerine iyi gelmektedir.
Dispne ya da halk arasında yaygın olarak bilinen tanımıyla nefes darlığı, solunumun kişinin farkına varacağı şiddette sıkıntılı bir şekilde yapılması olarak tanımlanabilir. Oksijen açlığı olarak da bilinen rahatsızlık, kişinin günlük aktivitelerine engel olacak ve yaşam kalitesini düşürecek şiddette olabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Nefes darlığı genellikle akciğer kaynaklı sorunlardan kaynaklanır. Sigara kullanımına, kilo alımına, kondisyon eksikliğine ve çevresel faktörlere nefes darlığı gelişebilir. Ancak altında yatan çok ciddi akciğer ve kalp rahatsızlıkları da olabilir.
Belirtiler önemsenmeli
Kalp kapak hastalıkları bazen hiçbir belirti vermeyebilir. Ancak hastalarda en sık, özellikle hareket halindeyken nefes darlığı ve çabuk yorulma şikayetleri görülür. Bunlara kalp çarpıntısı da eşlik edebilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir kardiyoloji uzmanına başvurulmalıdır.
Nefes açıcı ilaçlar hava yollarını genişleterek nefes darlığını azaltırlar. Üç grup nefes açıcı ilaç bulunmaktadır. Bunlar salbutamol, terbutalin, salmeterol, formoterol ve indakaterol adı verilen beta agonist ilaçlar; ipratropium, tiotropium ve glikopironyum adı verilen antikolinerjik ilaçlar ve teofilindir.
Limonlu su tüketmek şekerli ve gazlı içeceklerin tüketiminin azaltılmasına yardımcı olur. Limonlu su içmenin faydaları bununla da bitmez. Limonlu su tüketmek içerdiği c vitamini sayesinde vücutta kolajen sentezine yardımcı olur. Demir emiliminin artmasına yardımcı olarak kansızlığın önlenmesinde rol oynar.
Akciğerde balgam birikmesinin belirtileri arasında öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı, hırıltılı solunum ve bazen renkli veya kanlı balgam çıkarma bulunabilir.
En doğru nefes alma şekli, solunum esnasında diyaframınızdan faydalanmaktır. Diyafram nefesi almaya alıştığınızda derin nefes alamama sorunundan kurtularak kendinizi rahatlamış hissedebilirsiniz. Diyafram nefesi alırken karnınızdaki boşluğun genişlediğini hissedersiniz.
Astım, KOAH, solunum yolu infeksiyonları, reflü, kalp yetmezliği, panik hastalığı, akciğer sertleşmesi ve uyku-apne sendromu bu hastalıkların başlıcalarıdır. Siz de eğer nefes darlığı ile uykudan uyanıyorsanız, sebebini araştırmak için bir Göğüs Hastalıkları uzmanına başvurmanız en uygun yoldur.
Göğüs Cerrahi Hastalıkları:
Nefes almada güçlük ve nefes alırken hırıltılı ses.
Hasta ayakta ya da oturur pozisyonda olabilir. Hastanın yanında veya arkasında durulur. Bir elle göğsü desteklenerek öne eğilmesi sağlanır. Diğer elin topuğu ile hızla 5 kez sırtına (kürek kemikleri arasına) süpürür tarzda vurulur.
Düzenli olarak spor yapmak, nefes darlığından kurtulmanın en etkili yollarından biridir. Özellikle açık havada koşu ya da yürüyüş yaparak, bisiklete binerek nefes darlığı sorununu geride bırakabilirsiniz. Spor yaparken kendinizi fazla zorlamamaya ve sağlığınızı tehlikeye atmamaya özen göstermeniz önerilir.
Bu hidrasyon sayesinde bağırsak çalışarak sindirimin kolaylaşmasına yardımcı olur. Yatmadan öne tüketeceğiniz limonlu su ise gün boyunca yaşanan gerginliği alır, gevşemenizi sağlayarak uyandığınızda bağırsak hareketlerinin hızlanmasına yardımcı olur.
Yatmadan önce limonlu su içmek uyku kalitesinin artırılmasına yardımcı olur. Akşam yemeklerinden sonra yaşanan hazım sorunlarını ortadan kaldırarak rahat bir uykuya zemin hazırlayan limonlu su gün içinde tüketilebilir.
Çayın içerisine birkaç damla limon ekleyerek çayın içerdiği antioksidanların korunmasını sağlayabilirsiniz. Böylece korunan antioksidanlarla vücudunuzdaki hücrelerin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilirsiniz.
Nefes darlığına iyi gelen yiyecekler; bal, soğan, rezene, nane olarak gösterilebilir. Ayrıca nefes darlığı çeken insanlar sigara ve alkolden uzak durmalıdır.
Tıbbi nane (Mentha piperita) Terletici (diyaforetik), ateş düşürücüdür, bazı bakterilerin gelişimini önler. Kaynatılıp buharı koklandığında ferahlatıcı ve rahatlatıcı özelliği ile burun tıkanıklıklarını açar, solunum yollarını temizler.
Soluk alıp verirken göğüste ıslık sesleri, göğüste sıkışma hissi, durup dururken nefes sıkışması, art arda öksürükler, hareket ederken veya bir hareketten hemen sonra öksürük, nefes daralması, geceleri devamlı öksürük astım belirtileridir. Belirtiler tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelir.
Nefes darlığının kalpten kaynaklanıp kaynaklanmadığı teşhisini koyduran test ise şüphesiz ekokardiyografi. Bu test ile kalbin gücü, büyüklüğü, fonksiyonları, kas kalınlığı, kapakçıklar ve yapısal bozukluklar rahatlıkla ortaya koyulabiliyor.
Birden başlayan nefes darlığı sorununun ana kaynağı genellikle kalp ve akciğere bağlı şekilde oluşan, günden güne içinde yavaşça meydana gelen nedenler ise subakut ve kronik sebepler şeklinde değerlendirilmektedir.
Kalp krizi belirtileri şunları içerebilir:
Dolgunluk, hazımsızlık veya boğulma hissi ( Mide ekşimesi gibi hissedilebilir ) Terleme, bulantı, kusma veya baş dönmesi. Aşırı güçsüzlük, endişe veya nefes darlığı Hızlı veya düzensiz kalp atışları
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri