Normal şartlarda kesi alanı ilk 3-4 gün su görmemelidir. Buna karşın deri dikildikten sonra saatler içinde kesi alanı kendisini izole eder. Fakat gene de biz her ihtimale karşın pansumanı 3-4 gün tutarız. Hasta bu durumda ameliyat alanı dışındaki bölgelerini yıkayabilir veya su geçirmez pansuman ile yıkanabilir.
Gerekli pansuman malzemeleri kullanılarak tecrübeli sağlık personeli tarafından her gün veya 2 günde bir pansuman yapılmalıdır. Dikiş Pansumanı: Dikişlerin kalma süresi bölgesine göre değişmekle beraber ortalama 10 gündür. Dikiş atıldıktan alınana kadar her iki günde bir pansuman yapılmalıdır.
Kullanılan ıslak gazlı bezin kurumaması için pansuman sekiz saatte bir değiştirilir. Yaranın Kapatılmasında Islak- Kuru Pansuman Uygulaması: Islak-kuru pansuman yalnızca ölü/ nekrotik hücre/ doku bulunan yaralara, debride etmek amacıyla uygulanır. Islak- kuru pansuman canlı granülasyon dokusu olan yarada kullanılmaz.
Dikişli yaranın pansumanı, enfeksiyon riskini en aza indirmek için özenle yapılmalıdır. Eldivenler giyildikten sonra, dikişli bölge batikon ile temizlenir ve hafifçe kurulanır. Steril bir pansuman bezi veya bandaj dikişli bölgenin üzerine yerleştirilir ve tıbbi bant ile sabitlenir.
Dikişlerin kaynama ve iyileşme süresi atılmış olduğu bölgeye göre değişir. Dikişler yüz bölgesine atıldığında 5 gün ile 7 gün arasında bir kaynama süresine sahiptir. Kafa derisine atılmış olanlar 10 gün içerisinde kaynarken bacak bölgesine atılan dikişlerin kaynama ve iyileşme süresi 20 güne kadar çıkmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
2-Uygun yara bakımı ve pansuman: -Yaranın yeri, durumu, genişliği gibi faktörler göz önüne alınarak, dikiş sonrası 48-72 saat ıslatılmamalı ve yıkanmamalıdır. Cildin en üst tabakasının iyileşmesi bu sürede tamamlanır. -Bazı kirli ve akıntılı yaralarda bol suyla, basınçlı suyla ya da sabunlu suyla yıkamak gerekebilir.
Enfeksiyona neden olabilecek mikroplardan doğru pansuman uygulaması ile korunamamış olan yaraların iltihaplanması ile vücuda farklı hastalıkların yayılmasına ya da iyileşme sürecinin uzamasına neden olabilir.
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır. İdeal nemli ortamda iyileşme hızlanır ve ve ideal nem, kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyilesmesini saglar ve yara izi kalma riskini azaltır.
Yarayı yavaşça kurulayın. Yarayı temizledikten sonra temiz bandaj ile kapatın. Dikişler alınana kadar yarayı temiz bandaj ile kapatın. Eğer, kirlenir, ıslanır veya çıkarsa yenisi ile değiştirin.
Batikon topikal ilaç olmasının yanı sıra, bir deri antiseptiği olarak da bilinmektedir. Hayvanların ve insanların cilt yüzeylerinde meydana gelen açık yaralarda kullanımı yapılmaktadır. İçerisinde bulunan zengin maddeler sayesinde hem cildi temizler hem de iyileşmesine olanak sağlamaktadır.
Bu sebeple yaranın sağlıklı deri kısmına iyot içeren sıvı, yara içerisine ise sadece antibiyotikli merhemler uygulanır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra temiz kuru bir pansuman bezini yaraya kapatarak yapıştırırız. Yara iyileşene kadar pansuman her gün devam etmelidir.
Yarayı açık bırakmak daha çabuk iyileştirmez
Yaraların açık bırakıldığı zaman daha çabuk iyileştiği doğru değildir. Yara iyileşmesi için oksijen gerektiği doğrudur ancak yaranın hızla iyileşmesi için kuru değil nemli bir ortam gereklidir.
Drenler genellikle 3-4 gün içinde alınır. Drenler alındıktan sonraki ilk pansumanınız genellikle dren yerinden gelen akıntı ile kirlenecektir. Pansumanı değiştirdikten sonra bu pansumanın üzerini Op-site drape yada Tegaderm gibi steril, yapışkanlı bir naylon tabaka ile kapatırsanız rahatça duş alabilirsiniz.
Dikişli Yaraların Pansumanı
Yara, batikonla silindikten sonra yüzeyine yaradan biraz büyük ve yarayı tamamen kapatacak steril gazlı bez konup yapışkan bantla kapatılır. Bu işlem için ortasında değişik büyüklükte gazlı bez bulunan hazır paketlenmiş steril yapışkanlı bantlar vardır ve bunların kullanılması daha kolaydır.
Yaranın, nemli kalması isteniyorsa yaraya sıvı bir ilaç ya da antiseptik uygulanacaksa ıslak pansuman uygulanır. Islak pansumanın en az iki saatte bir değiştirilmesi gerekir. Bu sayede yara iyileşmesi de hızlanır.
Bütün protez ameliyatlarında cerrahi öncesi başlayan ve 24 saat devam eden damardan antibiyotik koruması uyguluyoruz. Ayrıca kullandığımız kemik çimentosuna antibiyotik ekleyerek erken cerrahi sonrası dönemde bölgesel antibiyotik salınımı ile enfeksiyon oranını azaltıyoruz.
Hastaların yaklaşık %8'inde az veya çok hastalık yapma potansiyeline sahiptir. Bu enfeksiyonlar, hastanın hastaneye yattıktan 48-72 saat sonra veya hasta taburcu olduktan sonra 10 gün içerisinde ortaya çıkan mikroplu hastalıklardır. Bu enfeksiyonlar bakterilere, mantarlara, parazitlere ve virüslere bağlı gelişebilir.
Yara bölgesi yıkanmamalı, su ile temasından kaçınılmalıdır. İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir. İlk günden sonra, bandaj çıkartılmalı, yara bölgesi sabun ve su ile hafifçe temizlenmelidir.
Doktorunuz yaranızı tekrar dikişlerle kapatmazsa, iyileşmesi zaman alabileceğinden evde bakım yapmanız gerekir. Yara aşağıdan yukarıya doğru iyileşir. Pansuman, drenajı emmeye yardımcı olur ve altındaki yara iyileşmeden yüzeyin kapanmasını önler.
Operasyon Sonrası 15. Günden 1-2 Yıla Kadar Olan Dönem
Kabarık olan kesi izi küçülür ve normal deri ile aynı seviyeye iner. Yara yerinin anatomik olarak lokasyonu, yapılan ameliyat, hastanın genetik yapısı, yaşı gibi bir takım etkenlere bağlı olarak yara skarı değişiklik arz edebilir.
Protein, yaradaki zarar görmüş dokuların yenilenmesine yardımcı olur. İyileşme sürecine yardımcı olmak istiyorsanız normalden daha çok protein almanız gereklidir. Bu, günde 2-3 porsiyon protein anlamına gelir ve her porsiyon en az 2-3 parça et içerir (1 fincan fasulye veya 2 çorba kaşığı fıstık ezmesi alternatiftir).
Yeterli miktarda protein tükettiğinizden emin olun ancak aşırıya kaçmayın, yeterli protein tüketimi vücut dokularının yeniden yapılandırılmasına yardımcı olur. Kas kütlesini korumak ve geliştirmek, operasyon sonrası dokuların iyileşmesi için yumurta, yoğurt, balık, et gibi kaliteli protein kaynakları tüketin.
Dikiş (sütur) mümkün oldukça steril koşullarda atılmalı ve düzenli aralıklarla (2 günde bir) pansuman yapılarak enfeksiyondan korunmalıdır. Dikiş (sütur) alma ağrısız ve basit bir işlemdir. Dikiş almadan önce yaranın iyileşip iyileşmediği kontrol edilmelidir.
Nihai dikiş alınma tarihi, dikişin yapıldığı bölgeden bölgeye değişir. Çoğu zaman cerrahi dikişler 5-7 gün içinde yüzden, 10 gün içinde kafa derisinden, 7 gün içinde boyundan, 10-14 gün içinde gövde ve kollardan ve 14-21 gün içinde bacaklardan alınır.
Dikişler alınana kadar bu bölgeye su kaçırmamanız gerekiyor. Islanma durumunda hemen pansuman yapmanızı öneririm. Dikişler alındıktan 2 gün sonra su değdirilebilir sonrasında pansumana ihtiyaç olmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri