Ancak ateşli havaleyi önceden tahmin etmenin veya önlemenin bir yolu yoktur. Dünya genelinde pediatri dernekleri bir kere ateşli havale geçiren sağlıklı bir çocuğun tekrar ateşli havale geçirmesini önlemek için herhangi bir ilaç kullanımı önermiyor (bazı özel durumlar hariç).
Kan şekeri düşüklüğü, kanda kalsiyum eksikliği, kafa travması, kafa içerisinde tümör, kanama ve epilepsi gibi hastalıklar nedeniyle yaşanabilen soğuk havale; bilinç kaybı, göz kayması, kol ve bacaklarda kasma, çırpma veya pelte gibi olmak ve idrar kaçırma şeklinde kendini belli edebiliyor.
Atesli Havaleler Nasil Önlenebilir? Atesli hastalik sirasinda ates düsürücü ilaçlar verilmelidir. Bunun disinda bazen nöbet geçirmeyi önleyici ilaçlarin kullanilmasi gerekir.
Ateşli havale genellikle 6 ay ile 6 yaş arasında gerçekleşiyor. Nöbet esnasında nöbeti durdurmaya çalışmak, çocuğun elini ayağını tutmak yarardan çok zarar getiriyor. Tek yapmanız gereken, çocuğun düşmemesi için onu güvenli bir yer almak, 5 dakikadan uzun süren nöbetlerde de doktora başvurmak...
Havale sırasında çocuğunuzun bilinci kapanabilir, titremeler, kollarında ve bacaklarında kasılmalar görülebilir. Çocuğun gözleri kayabilir,tuvaletini altına kaçırabilir, nefesi birkaç saniyeliğine durabilir hatta kusabilir. Burada aileye düşen görev nöbet esnasında çocuğu sakatlanmalardan korumaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Gözlerin aşırı hareket etmesi veya göz kırpmaları havale sırasında görülebilen belirtilerdir. Hızlı göz hareketleri aynı zamanda uykuda havale belirtileri içerisinde de görülebilir. Havale geçirme belirtileri diğerlerine göre daha nadir olsa da ağızdan köpük gelmesi ile de kendini gösterebilir.
Önemli olan havalenin kendisi değil, havaleye neden olan hastalıktır. Ateşin nedeni olan hastalık iyi tedavi edilmediği takdirde üst üste tekrarlayan nöbetler hasar bırakabilir. Ateşli havale çoğu kez kısa sürdüğünden beyin hasarına ve gelişim geriliğine neden olmaz.
Ateşi önlemeye yönelik bütün tedbirlere rağmen vücut ısısı 38 C'yi geçiyorsa havale önleyici ilaç “rektal diazepam”ı (popodan uygulanan fitil) uygulayın. Bu havale geçirmesini önleyecektir. Aynı ilaç havale geçirme esnasında meydana gelmiş olan havaleyi durdurmak için de kullanılabilir.
* Havale geçiren çocuğun eline, yüzüne ve gözüne kolonua benzeri şeyler dökülmemelidir. * Ateşi varsa mutlaka ateşi düşürmek üzere soğuk kompres yapılıp, kıyafetleri inceltilmelidir. Eğer havale 3 dakikadan daha uzun sürüyorsa mutlaka doktora gidilmelidir.
Ateş Kaç Olunca Yüksek Olur? Yüksek ateş yetişkinler için vücut sıcaklığının 37,2-37,5 derecenin üzerinde olması olarak tanımlanır. Ateş yükselmesi rahatsız edici bir durum olabilir ve özellikle 39,4 ve üzeri değerlerde çeşitli komplikasyonlar meydana gelebileceği için tedbirli olunmalıdır.
Ateşin derecesine göre huzursuzluk, halsizlik, iştahsızlık, sayıklama ve halüsinasyonlar görülebilir. Özellikle 6 ay – 6 yaş arası çocuklarda ateşli havaleler ortaya çıkabilir.
Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir. Özellikle ateşi çıkmaya duyarlı ve ailesel yatkınlığı olan çocuklarda meydana gelir.
Ateş 39-40 derecenin üzerine çıktığında vücut aşırı enerji harcamaya başlar, kalp ve solunum sistemi daha hızlı çalışır. Vücut, kol ve bacaklardaki damarları büzüp bu bölgelere daha az kan gönderirken; beyin, kalp, karaciğer gibi organlara daha fazla kan gönderir.
Bazı çocuklar ailesel yatkınlıklar nedeni ile daha düşük derecelerde havale geçirirlerken; bazılarında ise daha yüksek ateş durumlarında dahi havale görülmeyebilir. Çoğu çocukta havale tekrarlamazken; az sayıda çocuk her ateşli hastalıkta havale geçirebilir.
14.Çocuğum tekrar ateĢlendiğinde havale geçirmemesi için ne yapmalıyım? Ateşi düşürmek amacıyla parasetamol (Calpol, Minoset) ve ibuprofen (İbufen, Dolven) gibi ateş düşürücüleri kullanabilirsiniz. Bu ilaçlar ateşi düşürerek çocuğu rahatlatır ve havaleden korur ancak hastalığı iyileştirmez.
Odada serin bir ortam oluşturun. Nefes alma egzersizleri: Bebeğinizin rahat nefes almasını sağlamak için nemlendirici kullanabilirsiniz. İçecekler: Bebeğinizi sık sık emzirin veya biberonla besleyin. Sıvı alımını artırmak, vücut sıcaklığını düşürmeye yardımcı olabilir.
Ateşli Havale Her Çocukta Görülür mü? Yaklaşık her 100 çocuktan 4'ünde ateşli havale görülür. Ateş derecesinin yüksekliği ile havale geçirme arasında bir ilişki yoktur.
Genellikle kısa üç ila beş dakika sürebilir. Nöbetler genellikle 15 dk dan daha uzun sürmez. Havalenin ardından çocuklar uyur. Ve genellikle hasta hastaneye ulaştığında havale bitmiştir.
Çocuklarla ateş genellikle elleri-ayakları soğuk başı sıcak olarak hissedilir. Böyle durumlarda üşümesin diye kalı giysiler giydirmek doğru olmaz, ancak ellerini ellerimizle ısıtıp, ayaklarına çorap giydirebilirsiniz. Ancak üstünü ince giysisiyle bırakmanız gerekir.
Parasetamol içerikliler, 4 saatten önce; ibuprofen içerikliler, 6 saatten önce verilmemelidir. Ateş düşürücüler ateşli havaleyi önlemez” dedi.
Günümüz bilgilerinin ışığında cevabımız HAYIR. Ateşli havaleler 6 ay- 6 yaş arası çocuklarda görülen, sıklıkla geçirilmekte olan bir üst solunum yolu enfeksiyonu ya da ishal veya idrar yolu enfeksiyonu sırasında yükselen ateş sırasında ortaya çıkan nöbetlerdir.
Havale Hastalarının Kullanmaması Gereken İlaç Örnekleri
Peditus, A-ferin Plus, İburamin Cold, Nurofen Cold, İliadin Sprey, Otrivine sprey, Katarin…. Aminoglikozit içeren ilaçlar = Gentamisin, Amikasin….
Altı yaş ve altındaki çocuklarda en az bir kere havale geçirmiş olma istatistiği %2 ile %5 arasında bilinir. Ancak ailesinde daha önce bu tarz rahatsızlıklar yaşamış çocuklarda, havale görülme oranı %8 ile %22 arasındadır. Havale riski kaç yaşına kadar sorusunun cevabı ise genellikle altı yaş ve altı olarak görülür.
Ateşli havale geçiren bir çocukta ileride zihinsel gerilik olmaz. Ancak ateş sırasında, nöbetler aralıksız, uzun süre sürerse, yani febril “status epileptikus” durumu oluşmuşsa durum değişir. Bu çocuklarda konuşma bozukluğu, nörolojik sekeller ve epilepsi ortaya çıkabilir.
Havale geçirme genellikle beyinde hasar bırakmamakla birlikte, 30 dakikadan daha uzun süre devam eden havale nöbetleri, beyinde uzun süreli oksijensiz kalmaya bağlı olarak kalıcı hasara neden olabilir. Halkımız arasında en yaygın yanlış uygulama havale geçiren çocuğun soğuk suyun altına tutulmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri