Kırmızı ve mavi çizgiler ve harfler test sonuçlarını ifade eder. Mavi bir X çizgisi (sol kulak) ve kırmızı bir O çizgi (sağ kulak) hava iletim testlerinizin sonuçlarını ifade eder (Sesin havada iletilirken duyduğunuz seviye; genellikle kulaklıklar kullanılarak ölçülür).
Kulağa takılan ve seslerin içinden geçerek sesin ulaşmasına yarayan kulak kalıplarının farklı renkleri vardır. Hangi marka ya da model alırsanız alın işitme cihazı kırmızı sağ kulağa takılır, işitme cihazı mavi renk olan ise sol kulak içindir.
Orta kulak ve kulak zarındaki hareketlilik ölçülerek, bu yapıların fonksiyonu hakkında bilgi elde edilir. Ölçümler kulağa yerleştirilen bir prob ile gerçekleştirilir. Bebeklere bile rahatlıkla uygulanabilen kolay bir testtir. Timpanometri testi yapılırken kulak zarının delik olmaması gerekir.
İşitme engelleri %41 ile %75 arasında olan hastaların özür oranları %30 ile %42 arasında değişir. Özür oranı %40 ve üzerinde olan hastalar engelli raporu alabilirler. Son olarak işitme engelleri %75 ile %100 aralığındaki hastaların özür oranları %42 ile %52 değer oranları aralığındadır.
Odyogram iki eksenden oluşan iki boyutlu bir grafiktir. Saf ses frekansları (Hz) odyogram grafiğinin yatay (X) eksenini, ses şiddeti seviyesi (dB) ise odyogram grafiğinin dikey (Y) eksenini oluşturur. Yüksek frekanslı ince sesler grafiğin sağ tarafında, alçak frekanslı kalın sesler ise grafiğin sol tarafında yer alır.
İlgili 42 soru bulundu
Kırmızı ve mavi çizgiler ve harfler test sonuçlarını ifade eder. Mavi bir X çizgisi (sol kulak) ve kırmızı bir O çizgi (sağ kulak) hava iletim testlerinizin sonuçlarını ifade eder (Sesin havada iletilirken duyduğunuz seviye; genellikle kulaklıklar kullanılarak ölçülür).
Çıkan seslerin şiddeti desibel ölçüsü ile belirlenir. Bu noktada sesin perdesi ve frekansı, yani 1 saniyedeki titreşimi de önemli bir unsurdur. Seslerin frekansı ise hertz cinsinden ölçülür. İşitme testleri kişinin kendisine ulaşan farklı yükseklik ve perdedeki sesleri duyma becerisini test eder.
Bunun için aranan nitelik ise belirtilen engel oranına sahip olmalarıdır. Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir.
İşitme engelli bireylerin güvenli sürüş için gereken işaretler ve uyarıları doğru bir şekilde algılayabilmesi önemlidir. İşitme engelli bireylerin ehliyet alabilmesi için ölçüt, normal kulak hava yolu eşiği 25 dB'den iyi işitmek üzere diğer kulaktaki kayıp 50 dB olmalıdır.
Eğer bireyin tek kulağı normal seviyede, ancak diğer kulağı işitme cihazıyla maksimum olarak 50 dB kayıpsa, B grubu ya da F grubu ehliyet alabilmektedir.
Bunun için ilgili kişi ses geçirmeyen kabine alınır. Ardından da kulaklık takar. Bundan sonra değişik frekanslarda sesler verilerek, kişiden duyduğunda düğmeye basması istenir. Aynı zamanda kemik ve hava yolu işitme dereceleri de burada anlaşılır.
0-20 dB arasındaki işitme seviyeleri normal olarak değerlendirilmektedir. Desibel cinsinden işitme kaybının yüzdesel olarak ifadesi yaklaşık su şekildedir. İşitmeyi ayırt etme skoru, tek heceli kelimeleri doğru anlama oranını verir. Normal değeri ideal şartlarda %96-%100 olmalıdır.
Normal işitme -10 db (Aşırı düşük ses) ile 25 desibel (db) (Günlük konuşma sesi ) arasındadır.
Hiç duymayan kulağa işitme cihazı olur mu? Hiç duymayan bir kulağa işitme cihazı kullanılması anlam ifade etmez. İşitme cihazları ses yükseldiğinde daha rahat duyan kişiler için sesin daha yüksek duyulmasını sağlayan cihazlardır.
Tam Kanal İçi İşitme Cihazları
Sağ kulak tam kanal içi işitme cihazı için kırmızı kabuk, sol kulak tam kanal içi işitme cihazı için mavi kabuk kullanılır.
Bunun aksine ihtiyaca rağmen işitme cihazı kullanılmazsa normal işitenlerin duyabildiği sesler duyulamaz. İşitme kaybıyla geçirilen süre artıkça işitsel korteks az uyarı aldığı için duyulan sesleri dahi anlamak zorlaşmaktadır. Kişi bu durumu genellikle “duyuyorum ama anlayamıyorum” şeklinde ifade etmektedir.
Bireylerin bu hakları elde edebilmek için belirlenen engel oranına sahip olmaları gerekmektedir. Balthazard formülü ile hesaplamayı kolayca yapmak mümkündür. İşitme engeli raporu en az %40 olmalıdır. Bu oranın altında işitme kaybı yaşayan bireylerin rapor alması mümkün değildir.
40-55 dB arasında ise Hafif Derecede İşitme Kaybı. Düşük şiddetteki sesler duyulamaz, özellikle gürültülü ortamlarda konuşulanların anlaşılmasında zorluk yaşanır. Mutlaka işitme cihazı kullanmaya başlanmalıdır.
İŞİTME ENGELLİ BİREYLER ÖTV MUAFİYETİ İLE ARAÇ ALABİLİR Mİ? Sadece işitme engeli bulunan bireyler için mevzuatta ÖTV muafiyeti ile araç satın alma hakkı bulunmamaktadır.
İşitme kaybı; sorunun kaynağına göre ilaç, işitme cihazı ve ameliyat ile tedavi edilebilir.
Diğer kulağın işitmesinde bağımsız olarak tek kulakta hiç işitme olmaması ya da çok az işitme olma durumudur. Ülkemizde erkeklerde askerlik görevini icrada engel bir durumdur. Engellilik heyet müracaatlarında diğer kulağın normal işitmesi durumda %12 toplam vücut engel oranı vermektedir.
İşitme cihazı kullanan bireyler B sınıfı sürücü belgesi alabilirler fakat ticari araç kullanmayacakları sürücü belgelerine işlenmektedir. İşitme kaybı yaşayan bireylerde bir kulak normal duyuyorsa işitme cihazı kullanılan kulakta işitme seviyesi 50 dB olmak şartıyla B ve F sınıfı sürücü belgesi alabilmektedirler.
Bebek ilk testten geçemez ise, iki hafta sonra tarama testi tekrarlanır. Yine geçemez ise, iki hafta sonra bir kez daha tekrarlanır. Bebek tarama testinden üç kez kalırsa, ileri bir odyolojik tetkik olan ABR (Auditory Brainstem Response, İşitsel Beyinsapı Davranımı) ile ayrıntılı işitme değerlendirmesi yapılır.
Odyometri Testi Sonuçları
Yapılan test sonucunda kişinin 500-1000-2000-4000 Hz ortalamaları alınarak saf ses işitme eşiği ortalaması belirtilir. 25 dB'ye kadar olan değerler normal kabul edilirken 25 dB'den yüksek değerler işitme kaybının belirtisidir. Çok ileri derece kayıplar 91 dB'den yukarı olan işitme kayıplardır.
Ses geçirmez bir kabinde hastaya bir kulaklık aracılığıyla sesler dinletilir. Buton yardımıyla hasta bu sesleri duyup duymadığını – ne kadar duyduğunu gösterebilir. İşitilen ses seviyesi böylelikle belirlenir. Hava yolu ve kemik yolu işitme seviyesi bu ölçümde belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri