Ameliyat Yarası Enfeksiyon Kaparsa, Ameliyatı da Tehlikeye Atar. Ameliyat yaraları hekim tarafından oluşturulan, temiz cerrahi kesi sonrası dikilmek suretiyle oluşturulan yaralardır. Bu yaraların primer yara kapanması denilen şekilde kendiliğinden, kısa sürede iyileşmesi beklenir ve özel bakım gerekmez.
Ameliyat yeri iltihabı için doktorunuzun önerdiği antibiyotikleri düzenli olarak kullanmalısınız. Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonları kontrol etmede son derece etkilidir. Ameliyat sonrası düzenli olarak istirahat etmek ve vücudu aşırı zorlamamak önemlidir.
Cerrahi alan enfeksiyonlarının genellikle ameliyatın 3.-5. gününden itibaren ortaya çıkması bekleneceği için, hastalar ateş, yara yerinde hiperemi ve akıntı, drenden gelen mayinin rengi ve kokusu yönünden düzenli olarak takip edilmelidir.
El Yaralanmalarında Enfeksiyon. Yaraların enfekte olması vücutta ciddi hasarlara yol açabilir. Enfekte yara mikrop kapma ihtimali olan yaralar anlamına gelmektedir. Enfeksiyon yaranın iyileşmesini geciktirerek doku ve hücre kaybına neden olur.
●Yaradan sarı, yeşil veya beyaz renkte ve kötü kokulu bir sıvının gelmesi, bir enfeksiyonun işareti olabilir. Yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık veya baş dönmesi gibi genel sağlık durumunda bozulma belirtileri, ciddi bir enfeksiyonun belirtisi olabilir. Enfeksiyon tedavisi genellikle antibiyotiklerle yapılır.
İlgili 38 soru bulundu
Yara çevresinde inflamasyonun (yangı) belirtileri olur. Bunlar; kızarıklık, deri renginde pembe-kırmızı renk değişiklikleri, yara çevresinde ödem, ağrı ve artmış deri ısısıdır. Bunların olmaması yara iyileşmesi açısından olumsuz göstergelerdir.
Kaşınan yara enfeksiyon kapmış olabilir
Bu yüzden yaranın çok yakından takip edilmesi gerekmektedir. Yara kenarlarında artan kızarıklık, küçük su toplamaları, yanma ya da iltihap benzeri oluşumların görülmesi durumunda vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.
Yaranın deri ile kaplı etrafı silinir. Açık yaranın içi kesinlikle antiseptik ile temizlenmez. Yara içi, enjektöre çekilen ve basınçlı püskürtülen serum fizyolojik ile yıkanır ya da serumla ıslatılmış steril gazlı bezle çok yumuşak bir şekilde silinir. Temiz yaralarda bu işleme gerek yoktur.
Yaranın mikroplarla enfekte olması halinde uygun antibiyotik ya damar yoluyla ya da ağızdan verilir. Antibiyotiğin yara üzerine doğrudan veya çeşitli merhemler içinde verilmesi uygun değildir. Yaranın üzerini kapatmak yani pansuman yapmak için kullanılan çok çeşitli yara bakım malzemeleri bulunmaktadır.
Enfeksiyon Kapan Yara Nasıl Anlaşılır? Yara enfeksiyonu, yaranın enfekte olması durumudur. Enfekte olmuş bir yara kızarık, şiş ve iltihaplı görünebilir. Ayrıca yara çevresinde ağrı, sızı ve kötü koku da oluşabilir.
Ameliyat sonrası enfekte olmuş bir bölgede kızarıklık ve şişlik görülebilir. Normal iyileşme sürecinde bu belirtilerin görülmesi normaldir. Fakat aşırı veya artan kızarıklık ve şişlik durumunda enfeksiyon ihtimali düşünülmelidir. Ameliyat bölgesinde artan veya şiddetlenen ağrı, enfeksiyonun bir işaretidir.
Cerrahi Alan Enfeksiyonu (CAE) cerrahi bir giriĢimi takiben veya cerrahi giriĢime bağlı geliĢen ve ameliyatı izleyen 30 veya 90 gün içinde meydana gelen enfeksiyondur.
Ameliyat sonrası enfeksiyon nedenleri, hastane mikroplarından kaynaklanabileceği gibi hastanın dikişli bölgeyi koruması için verilen bakım talimatlarını yerine getirmemesinden kaynaklanabilir. Ayrıca ameliyata hazırlık süreci de ameliyat sonrasında kaynaklanabilecek enfeksiyonlar için önemlidir.
Beslenme: Yeterli protein, vitamin ve mineral alımı yara iyileşmesini hızlandırabilir. Düzenli ve dengeli beslenme, iyileşme sürecini olumlu etkiler. Yara Bakımı: Yaranın düzenli olarak temizlenmesi ve doktorun önerdiği şekilde bakımının yapılması, enfeksiyon riskini azaltır ve iyileşme sürecini hızlandırabilir.
Cerrahi alan enfeksiyonu (CAE) bir ameliyatın (prosedür) ardından ilgili insizyon yeri, organ veya boşlukta gelişen enfeksiyonlardır. Bu en- feksiyonlar hasta ameliyat olmasaydı gelişmeyecek olan ve bu nedenle mutlaka sağlık hizmeti ile, yani yapılan ameliyatla, ilişkilidir.
Enfeksiyon riski yüksek yaralar şunlardır:
Gecikmiş yaralar (6 saatten fazla), Dikişleri ayrılmış yaralar, Kenarları muntazam olmayan yaralar, Çok kirli ve derin yaralar, Ateşli silah yaraları, Isırma ve sokma ile oluşan yaralar.
Yara enfeksiyonu belirtileri: Ameliyat bölgesinde kızarıklık, şişlik, iltihap, aşırı akıntı, kötü koku veya yaranın açılması gibi enfeksiyon belirtileri fark ederseniz, hemen doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
Yara bölgesinde şişlik ve kızarıklık oluşması, Yaradan akıntı gelmesi, Yarada iltihap oluşması, Vücut ateşinin yükselmesi enfeksiyon belirtisi olabilir.
Su değdirmemek gereksiz yara atıklarının birikimine ve mikroorganizma üremesine yol açarak yaraya zarar bile verebilir. Estetik veya tıbbi yaraların iltihaplanması aslında sonradan yaraya bulaşan mikroplarla değil, ameliyat esnasında vücuda giren ve hatta derideki kişinin kendi mikroplarıyla oluşmaktadır.
-İçinde iyot içeren Batikon benzeri pansuman malzemeleri yara iyileşmesini geciktirir, kullanılmamalıdır.
Dikiş yerinden gelen sıvının rengi, koku veya kıvamında değişiklikler veya ağrı, kızarıklık gibi enfeksiyon belirtileri varsa, bu durum iltihaplanmanın bir işaretidir. Dikiş yerinden gelen sıvının miktarı da önemlidir.
Ancak aslında yaralı bölge iyice temizlendikten sonra dış etkenlerden korunması için nefes alabilen bir pansumanla kapatılması gerekir. Yarayı açık havaya maruz bırakmak hem enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır hem de yaranın ısısını düşürerek iyileşme sürecini yavaşlatabilir (8).
İltihap, vücudun bir doku veya organın enfeksiyon, yaralanma veya hastalık nedeniyle oluşan bir savunma mekanizmasıdır. Enfeksiyonlar bakteri, virüs, mantar veya diğer mikroorganizmaların vücutta çoğalmasıyla oluşur.
Doktorun önerilerine uymak, dikiş bölgesini temiz tutmak ve düzenli kontrolleri ihmal etmemek, sağlıklı bir iyileşme sürecini destekler. Genel olarak, ameliyat sonrası iç dikişlerin iyileşme süreci ortalama olarak 1 ila 2 hafta sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri