Anestezi verilecek hastaların midesi boş olmalıdır. Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Ameliyata tok karnına gelirsem ciddi bir sorun yaşar mıyım? Ameliyattan önce su dahil 8 saatlik açlık dönemi gerekiyor. Bunun nedeni ise midenin dolu olması durumunda anestezi sırasında mide içeriğinin akciğerlere kaçarak yaşamsal problemlere neden olabilmesi.
Lens, gözlük, işitme cihazı, çıkabilen protez diş, takı, toka, piercing gibi eşyalarınızı çıkartın. Bu eşyalar ile ameliyata girmek ameliyat güvenliğini bozarak size zarar verebilir. Kullandığınız ilaçları, alerjiniz olan ilaçları ve besinleri mutlaka belirtin.
Ameliyat yüzüstü pozisyonda ve genel anestezi altında yapıldığından ameliyata kadar bir şey yiyip içilmemelidir. Aksi halde kusma durumunda akciğerlere mide sıvısı kaçar ki bu ciddi sonuçlar doğurabilen bir durumdur. Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır.
Doktorlar hastanın kanındaki oksijen seviyesini ölçmek için kullandıkları ölçüm aletlerini parmaklara taktıklarını, oje olması durumunda sağlıklı ölçüm yapılabilmesi için ojelerin çıkarılmasının önemli olduğuna değiniyor.
İlgili 18 soru bulundu
4.4.5.Ameliyat günü hastanın tüm çamaşırları çıkarılarak ameliyat önlüğü giydirilir, bonesi takılır. Hasta İç çamaşırını çıkarmak istemezse, tek kullanımlık iç çamaşırı giydirilir. Hasta bebek ise, badi, çorap ve battaniye ile ameliyathaneye teslim edileceği bilgisi ameliyathaneye verilir.
Narkoz en çok idrar yoluyla atılır. Bunun için bol sıvı tüketilmelidir. Kas hareketi ve enerji üretimi için yemek yemek önemlidir. Hafif ve sağlıklı gıdalar tüketmeye özen gösterilmelidir.
Ameliyat Sırasında Uyanma İhtimali
Operasyon sırasında uyanıklık ya da farkında olmak çok nadir rastlanılan bir durumdur. Kişiler genellikle ağrı olmaksızın sanki rüyadaymış gibi bazı sesler duyduklarını ifade ederler. Ancak ameliyat boyunca acıyı hissetmek ve tepki verememek gibi olumsuz bir tablo söz konusu değildir.
İstenmeyen kılların temizliğine dikkat edin.
Kılların temizlemesi önerilmişse; ameliyata gelmeden gece 24 ten sonra ya da ameliyattan 8-10 saat önce traş makinesi ile temizleyiniz. Ciltte yaralanma olasılığı ve cerrahi enfeksiyon riskini artıracağı için jilet kullanılmaz.
Normal banyonuzu alabilirsiniz, yaralarınızın etrafındaki ince kabuklar yumuşayarak kendilerinden düşecektir. Yaralarınıza sabunlu su değmesinin sakıncası yoktur.
Modern operasyon sürecinin ön hazırlıkları adet dönemindeki bir kadının ameliyata girememe sorununu ortadan kaldırıyor. Çünkü önceleri olası fazla kanamalar bir risk oluşturacağından hekimler ameliyatı erteleyebilmekteydi ancak günümüzde böyle bir problem bulunmuyor.
Sindirim sisteminin kendi salgıları da gaita atılır ve ilk gaz-gaita çıkışı biriken salgıların dışarı atılması demektir. Hareket eden vücutta ödem (sıvının damar dışına kaçışına bağlı doku şişliği) daha çabuk atılır. Bu nedenle de ameliyat sonrasında ilk fırsatta hastaların yürütülmesi önemlidir.
Hastayı operasyon sürecine hazırlamak ve operasyon sahasını patojen mikroorganizmalardan korumak ve steril saha devamını sağlamak . Operasyon bölgesinin steril örtülmesi işlemlerini kapsar.
Ameliyatınızdan birkaç hafta önce sigara içmezseniz, akciğerlerinizdeki mukoza zarı daha az uyarılmış olacaktır. Ameliyatınızın en az 12 saat öncesinde sigara içmezseniz, kanınızdaki oksijen dolaşımının sağlaması kolaylaşacak ve kan dolaşımınızda sorun yaşanması olasılığı azalacaktır.
Dr. Belhhan Akpınar, en zor ameliyatın en az yapılan ameliyat olduğunu söylüyor. Bunun yanında göğüs ve batın bölgesini içine alan büyük damar genişlemesi yani 'torakoabdominal anevrizmalar' cerrah açısından zorluk riski yüksek ameliyatlar arasında bulunuyor.
Ayrıca solunum yolu problemleri olan hastalar içinde genel anestezi yapılmaz. İleri evredeki kalp ve akciğer hastalıklarında genel anestezi bazı riskler getirebilir. Aynı zamanda kol bacak, karın ve bölgesel olan hastalıklar için de genel anesteziye gerek yoktur.
Ameliyat olacağınız bölgeyi, hekiminiz tarafından aksi belirtilmedikçe, lütfen tıraş etmeyiniz. Operasyon sonrası bir süre banyo yapamayacağınız için öncesinde banyo yapmak hijyen açısından faydalı olacaktır.
Ameliyat öncesi gece ılık duş alın, saç spreyi, jöle kullanmayın. Erkek hastaların sakal traşı olması gerekir. Ameliyat saatinizden 8 saat önce yeme, içmeyi kesmelisiniz. Ameliyat saatinden iki saat önce hastanede olmanız gerekir.
Bilincin kaynağı henüz tam olarak anlaşılamadığı için anestezide görüne bilinç kaybının nedeni de tam olarak bilinmemektedir. Anestezinin vücuda etkisi beynin vücutla iletişimini kesmesi ile olur. Beyin kaslara hareket emri gönderemez ve vücuttan duyu sinyalleri alamaz.
Beklenen süre içinde hasta uyanmazsa ilaçla müdahale edilerek uyandırma işlemi tamamlanır. Anestezi, birkaç dakika sürebileceği gibi saatlerce de sürebilir.
Yazar Sarper Yılmaz • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 28 Nisan 2021 • Yorumlar: Hasta ve hasta yakınlarınca sık sorulan sorulardan birisi genel anestezinin ciddi bir risk taşıyıp taşımadığıdır. Bu soruya verilecek tek bir cevap vardır: Evet, genel anestezide ölüm riski vardır.
Derlenme (Uyanma) Odası
Ameliyat sonrası hastanın yeterli bir süre daha takip edildiği yerdir. Hastanın nabız, tansiyon, solunum değerleri takip edilir.
1846'da William Morton henüz 2. sınıfta bir tıp fakültesi öğrencisi iken Harvard cerrahi kliniği bölüm başkanının izni ile topluluk önün- de eter anestezisi uygulamasını gösterdi. 16 kasım 1846 günü yapılan bu uygulama anestezi tarihinde bir dönüm noktası oldu.
Üst solunum yolu enfeksiyonu yaşayan bir hastanın ayrıca ameliyat gününe kadar maskeyle dolaşması önemlidir. Çünkü soğuk algınlığı, işlem sırasında hastaya verilecek anesteziyle beraber kan dolaşımını olumsuz yönde etkileyeceği için sağlık açısından da büyük bir risk taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri