Fransızca bain-marie denilen ve dilimize benmari usulü olarak geçen bu yöntem, çikolata eritmede en çok kullanılan yöntemlerden biri.
Kullanacağınız çikolataları kırıp büyük bir cezve veya tavaya alın üzerine ısıttığınız sıcak sudan biraz ekleyin üzerini geçmesin. Sonra cezvenizi ocağa alın ve karıştırarak eritin çikolatalarınızı. Kıvamını ne kadar sıvı istiyorsanız ona göre azar azar sıcak su ilave edin.
Benmari usulünün amacı çikolatanın direkt olarak ısıyla temas etmeden buhar yardımıyla erimesini sağlamaktır.
Benmari veya Bain-marie, bir kabı sıcak suya oturtarak içindekini ısıtma veya eritme yöntemidir. Benmari yöntemi özellikle çikolata gibi doğrudan ateşe oturtulduğunda yanma veya kesilme tehlikesi olan yiyecekler için tercih edilir.
Isıya dayanıklı bir kabı tencereye oturtun. İçerisine hiçbir şekilde su girmesin ve tencerenin tabanına temas etmeden su ile temas edecek boyutta bir kap olmasına dikkat edin. Çikolatayı kabın içerisine koyarak erimesini bekleyiniz. Daha sonra çikolata sosunuzu istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Bu kabın içerisine dibi suya değmeyecek şekilde, yine ısıya dayanıklı daha ufak bir kap yerleştirin. Ocağın altını açın ve orta ateşte suyu kaynatın. Üstteki kabın içerisine çikolata parçalarını koyun. Kaynamaya başlayan su, buharı ile birlikte üstteki kap içerisindeki çikolatanın erimesini sağlayacaktır.
Çikolatalar benmari usulü eritilir. Yani bir tencerede su kaynatılıp, tencerenin içerisine başka bir cam veya metal bir kap oturtulur ve kabın içine çikolatalar koyulup eritilir. İçerisine krema eklenip, tahta kaşıkla karıştırılarak sos kıvamına getirilir.
Benmari, daha çok ısıyla direkt temas etmesini istemediğimiz gıdalar için kullanılan bir ısıtma yöntemi. Teknik olarak ateşin üstüne içi su dolu ve ısıya dayanıklı bir kap konurken içinde ısıtmak istediğimiz malzemenin olduğu kap alttaki suya temas etmeyecek şekilde su dolu kabın üstüne yerleştiriliyor.
Çikolatanın istenildiği gibi kıvama getirilmesi ve şekillendirilmesi için öncelikle benmari usulü eritilmesi gerekir. Bu yöntem çikolata eritme de en fazla tercih edilen yöntemdir çünkü çikolatanın dokusunu ve formunu olumsuz etkilemez. Durum böyle olunca Benmari usulü çikolata yapımı da hali ile merak uyandırır.
Benmari pişirme yapmanız için bir kabı kaynayan suyun içerisine koyarak ve kabın içine de erimesini istediğiniz yiyeceği koymanız gerekir. Bu sayede su altta kaynadıkça kabın içindeki yiyecek de erir.
Çikolata öncelikle benmari usulü ile 45-50 dereceye dek eritilir. Eriyen çikolatanın ısısı 27-28 derecelere düşürülür.
İlk önce küçük bir tencerede biraz su kaynatıyoruz. Ocağın altını orta ayara kısıp tencerenin üzerine sıcağa dayanıklı bir kap otutturuyoruz. Bunun içerisine çikolatamızı küp küp kırıp sürekli karıştırarak eritelim. Çikolata sosumuz hazır!
Konfiseri çikolata kakao tozu ve palm yağı, hindistan cevizi yağı gibi bitkisel yağlar karıştırılarak elde edilir. Çikolata gibi görünür, çikolata gibi lezzeti vardır, kullanımı çok daha kolaydır.
Bu yöntemi uygulamak için 2 farklı kaba ihtiyacınız var. Altta kalacak kabın içine kaynattığınız suyu ilave etmeniz, üzerine ise ayrı bir kap -mümkünse cam kap- yerleştirip içine çikolatalarınızı aktarmanız yeterli. Bu yöntemle aşağıdaki kaptan yükselen sıcak buhar sayesinde çikolatalar kısa sürede erimeye başlıyor.
Kek ve kurabiyelerde, pasta süslemelerinde kullanilabilir. Eritmeye uygundur.
Çikolatayı erittikten sonra üzerine kapak kapatın ve ocağın üzerinde bekletmeye devam edin. Ocak kapalı olsa da, oda ısısıyla çikolata donmadan durabilir. Çikolatayı plastik bir spatula ile karıştırmak da donmasını önlemenin yollarından biridir.
Benmari usulü, kuvertür çikolata eritme işlemi için kullanılan yöntemin adıdır. İçi su dolu bir kap ocağa konulur ve üstüne daha küçük bir kap yerleştirilir. Kritik nokta, üstteki kap alttaki suya kesinlikle değmemelidir. Kaynamaya başlayan suyun buharı üstteki kaba koyacağınız kuvertür çikolatayı ağır ağır eritir.
Pasta, tatlı, kremalar, hamur işleri, dekor yapımı, kaplama ve soslarda mükemmel renk ve lezzet verir. Pul çikolata, kırma ve parçalama gerektirmez. Pratiktir, daha çabuk erir ve eritme esnasında çok rahat karıştırılır. Blok kuvertür kullandığınız tüm pastacılık çeşitlerinde kullanabilirsiniz.
İsviçre'de çikolata üreticisi Barry Callebaut, sıcağa dayanıklı çikolata geliştirdiğini açıkladı. Barry Callebaut, ürettiği çikolatanın 38 santigrat derecede erimediğini söylüyor. Normalde çikolata 34 derecede eriyor. Bu ürünün, Orta Doğu, Afrika ve Asya pazarları için üretildiği belirtiliyor.
Damla çikolatayı eritmenin en iyi yolu benmari usulü eritme yöntemini uygulamaktır. Farklı boyutlara sahip iki tane tencereden büyük olanına su koyarak işe başlayabilirsiniz. Alt tenceredeki suyun buharıyla üst kapta bulunan damla çikolata kısa süre içinde erimeye başlar.
Beyaz çikolata lezzetini pul formunda saklayan Pakmaya Beyaz Pul Çikolata ile ganaj yapabilir, pastalarınızı dekore edebilir, tatlılarınıza renk katabilirsiniz. Kırma ve parçalamaya gerek duymayan Pakmaya Beyaz Pul Çikolata'yı tariflerinizde kullanmak için tek yapmanız gereken, benmari usulü eritmek.
Fondü; İsviçre, Fransa ve İtalya'ya özgü eritilmiş peynirle yapılan bir yiyecek. Portatif bir ocağın üzerinde ortak kullanılan bir tencere içinde eritilen peynir, uzun çatallara takılan ekmek yardımıyla alınarak yenir.
1950'lerden beri "fondue" adı, ortak bir tencerede sıcak olarak kaynatılan ve uzun çatalların batırılarak yenildiği diğer yemek türleri için de kullanılmaya başlandı. Çikolata fondüsünde eritilmiş çikolataya meyve parçaları batırılır; fondue bourguignonneda ise sıcak yağa bir parça et batırılır.
Tereyağı, çikolata ve şekeri kaseye alın ve sıcak su banyosunun üzerinde karıştırarak eritin. İyice karıştıktan sonra bir kenarda soğumaya bırakın. Daha sonra yumurta, vanilin ve unu üzerine ekleyerek, tekrar karıştırın. Karışımı silikon kalıplara doldurun ve 7 dakika kadar fırında pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri