Çene ameliyatı, muayene sonrası tanı koyularak tek çene ve çift çene ameliyatı olarak iki şekilde yapılan bir ameliyat türüdür. Hastanın problemi tek çene ameliyatı ile çözülebilirse ilk önce bu tercih edilir, ancak çene rahatsızlığı alt ve üst çenede mevcutsa çift çene ameliyatı gerekli olmaktadır.
Çift Çene Cerrahisi Ne Zaman Gereklidir? Ortodontik tedavinin tek başına çene ve çiğneme bozukluklarını düzeltemediği durumlarda gereklidir. Çene cerrahisi uzun vadede ortodontik tedavi sonuçlarının daha iyi korunmasını sağlar.
Kişilerin çene uçlarının olması gereken yerde olmaması veya boyutunun normal olmadığı durumlarda. Prognatizm sorunlarında (alt çenenin üst çeneden önde olması) Mikrognatizm sorunlarında (alt çenenin üst çeneden geride olması) Hastada görülen konuşma ve çiğneme bozuklukları
Çene ameliyatı, üst ve alt çenenin doğumsal ve sonradan oluşan bozukluklarını, birbirlerine ve yüzün bütününe olan uyumunu, fonksiyonel bozuklukları ve deformitelerin düzeltilmesi için yapılan ameliyatlardır.
Çene tedavisinin yanı sıra dişlerinde bozukluk yaşayan hastalarda belirli bir yaş sınırlaması olmamaktadır. Diş bozukluğunu tedavi ettirmek isteyen veya diş teli kullanmak isteyen her yaştaki hastalar bu tedaviye başvurabilirler.
İlgili 24 soru bulundu
Çift çene cerrahisi ortalama olarak 3 saatlik bir ameliyattır. Tamamı ağız içerisinden yapılır. Ameliyat sonrasında dişler birbirine bağlanmaz hastanın konuşması ve konforu sağlanır.
Kimi durumlarda ameliyat sonrasında yüzde şişme, diş kayıpları, alt dudakta his kaybı, küçük kan sızmaları ya da bulantı gibi rahatsızlıklar görülebilir. Bu rahatsızlıkların kısa süre içerisinde müdahaleye gerek kalmadan geçmesi beklenir. Aksi durumda doktorunuza danışmanız oldukça önemlidir.
İmplant tedavisi herhangi bir cerrahi işlemden farklı değil hatta daha kolay bir işlemdir. İmplant'ta lokal olarak bölge uyuşturulduktan sonra hastanın herhangi bir ağrısı olmamaktadır. Diş çekimi implanta göre daha zor bir tedavidir.
İlk 15 gün sıvı diyet önerilir ve ilaçları reçete edilip hastalar taburcu edilir. İyileşme hızına göre sonrasında sırasıyla püre kıvamında yiyecekleri (15 gün) ve ardından da yumuşak kıvamlı katı yiyecekleri (15 gün) tüketebilir. Hasta ameliyattan 6 hafta sonra normal beslenme düzenine geri dönebilir.
Çene ameliyatı fiyatları 2022 yılında tek çene olarak yapıldığında 8.000 TL ile 12.000 TL aralığındayken, çift çene ameliyatı fiyatları 12.000 TL ile 16.000 TL fiyat aralığındadır. Ortognatik cerrahi fiyatları, hastanın kapanış bozukluğuna ve rahatsızlığının derecesine bağlı olarak belirlenmektedir.
Cerrahi alana yakınlığından ötürü genellikle biraz zarar görür, fakat bazen tamamen kesilebilir ve tamiri mümkün olmayabilir. Bu sinirin zarar görmesi sonucu alt dişler, alt dudak ve yanağın alt kısımları hissiz kalır. Bu durum geçici ise de bazen 6-12 ay kadar sürebilir, ancak kalıcı da olabilir.
Dişlerin düzgün dizilmesi için ameliyat olunmasına gerek yoktur, ancak çeneler yanlış kapanıyorsa bazı durumlarda çene ameliyatı olmadan, çenelerin düzgün ve ideal kapanmaları sağlanamayabilir. Önemli olan tedavi planın hastaya tam olarak anlatılması ve hastanın onayı alındıktan sonra tedavinin uygulanmasıdır.
Bu operasyonlar estetik amaçlı yapılmazlar ancak üst çene ameliyatlarıyla hastanın burnunun ucunda olumlu ve olumsuz birçok değişiklik olur. Bu değişiklikler çeşitli işlemlerle büyük oranda hastaya uyumlu hale getirilir ve çenelerin normale dönmesiyle de hasta, daha estetik bir görüntü kazanır.
Ağız içinden yapılan kesiler de hiçbir iz kalmamaktadır. Genelde doktorların tercihi de bu yöndedir. Yalnız alt dudakta ve damakta hissizlik oluşabilmektedir. Boyundan yapılan kesiler de ise hastanın cilt tipine göre hafif izler kalabilmektedir.
Çene ameliyatı iyileşme süresi de yine farklı etkenlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Fakat bu etkenlerden en önemlileri; hastaya uygulanan işlem, işlem sonrası sterilizasyon ve hastanın çene yapısıdır. Genele bakıldığında ise iyileşme süreçleri 2 hafta ile 1 ay arasında değişkenlik gösterir.
Kemikleri sabitlemek için kullanılan malzemeler ömür boyu kalabildiği gibi birkaç yıl sonra isteğe bağlı çıkartılabilir. Ameliyat sırasında idrar sondası takılır ve birkaç gün sonra çekilir.
1 hafta boyunca ameliyat edilen tarafla yemek yenmemeli; mümkün olduğunca yumuşak bir diyet tercih edilmelidir. Çok sıcak, çok soğuk, asitli, aşırı baharatlı gıdalar, ya da ameliyat bölgesine kaçabilecek çerez vb. taneli gıdalar tüketilmemelidir. Ameliyat sonrası 1 hafta boyunca kesinlikle sigara içilmemelidir.
Genellikle yaklaşık 10 hafta süre ile çiğnemeden beslenmek gerekir. Ameliyat sonrası en azından ilk 7-10 gün sadece sıvı gıdalar ile beslenmeniz gerekir. Doktor size ne zaman çiğnenmeyecek türde beslenmeye geçeceğinizi ve ne kadar süre buna devam edeceğiniz konusunda bilgi verecektir.
Ameliyat ile çeneye uygulanan estetik işlemler kalıcı etkiye sahiptir. Ancak ameliyatsız tekniklerle çene dolgunlaştırma, yağ enjeksiyonu gibi estetik tedavilerinin etkisi geçici olabilecektir.
ÜST ÇENE AMELİYATI
Üst çene ameliyatı 18 yaşını geçmiş, çene ve kemik gelişimini tamamlamış yetişkinlere yapılabilir. Üst çene ameliyatı tek başına yapılmaz, öncelikle ortodonti tedavisi yapılmış veya yapılıyor olması gereklidir. Ameliyat ortodontik tedavi sırasında ve diş telleri çıkarılmadan yapılmaktadır.
İleride çene ameliyatına gerek kalmadan yüz maskesi ile çene problemleri ve yüz profili kalıcı olarak düzeltilebilir. - 10 yaşından büyükse ve tedavi için geç kalınmışsa yine yüz maskesi ile yüzde yüz olmasa da ameliyat olmadan bir düzelme sağlanabilir. - Hiç tedavi imkanı bulamamış yetişkinlerde ise diş teli ile ...
Günümüzde ortognatik cerrahi ameliyatı olan hastalar, müdahalenin ardından ilk 2 gün sonunda çenelerinde bağlama gerçekleştirilir. Söz konusu sürenin ortalama olarak 7 gün ile 10 günlük bir periyodu alır.
Ameliyattan sonra genellikle şişkinliği ve rahatsızlığı en aza indirgemek amacı ile sargı yapılır. Derideki dikişler beş ila yedi gün içinde alınır.
Bu tür çene ameliyatları tam teşekküllü bir hastanede ve genel anestezi altında yapılır. Ameliyatı gerçekleştiren kişi plastik cerrahtır.
Ama çene ameliyatı amcak diş teli takarak oluyor. Bazen hastanın dişleri aşırı çağraşık ve kapanışı da aşırı bozuk oluyor ve o zaman önce tel tedavisiyle dişleri düzeltip sonra hastayı ameliyata alıyoruz. Bazen de dişlerdeki düzensizlikler hafifse hastayı önce ameliyat edip 1-1,5 ay sonrasında diş tellerini takıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri