Ameliyata ojeli girebilir miyim? Sadece oje değil, takı, gözlük, takma diş vs. ameliyathane şartları için uygun değildir. Parmak ucunuzdan cihaz yardımıyla vücut oksijen düzeyiniz ölçüldüğünden ojeli tırnaklar uygun değildir.
Operasyon sonrası birkaç gün banyo yapamama ihtimaline karşı, operasyon günü hastaneye gelmeden önce banyo yapınız. Bu aynı zamanda operasyon sonrası enfeksiyon risk oranını da azaltacaktır. Operasyon sırasında ve sonrasında cilt rengini tam analiz edebilmek için makyaj yapılmamalı ve oje sürülmemelidir.
Anestezi sırasında, hastanın solunum kasları etkilenebilir ve kusma refleksi zayıflayabilir. Bu durumda, ameliyat öncesinde yemek veya içilen sıvılar mideye kaçabilir ve bu içerik solunum yollarına doğru ilerleyebilir. Aspirasyon adı verilen bu durum, solunum yollarını tıkayarak ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Dudak ve tırnaklardaki boyalar, protez tırnaklar ameliyat öncesinde çıkarılmalıdır.
👃🏼 Ameliyata gelmeden önce mutlaka burun temizliğinizi gerçekleştirmeniz gerekmektedir. 📿 Piercing, küpe, kolye, bilekliklerin vs. ameliyattan önce çıkarılmalıdır. 🚭 Ameliyattan en az 6 ay önce sigaranın kesilmesi gerekmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Ameliyata ojeli girebilir miyim? Sadece oje değil, takı, gözlük, takma diş vs. ameliyathane şartları için uygun değildir.
AMELİYATTAN 1 GÜN ÖNCE
Su yutmamaya özen göstererek ameliyat gününden bir gün önce gece ve ameliyat sabahı dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.
Anestezi indüksiyonundan önceki son 2 saat boyunca sakız çiğnenmemesi ve sigara içilmemesi önerilmektedir.
Ameliyatınızdan birkaç hafta önce sigara içmezseniz, akciğerlerinizdeki mukoza zarı daha az uyarılmış olacaktır. Ameliyatınızın en az 12 saat öncesinde sigara içmezseniz, kanınızdaki oksijen dolaşımının sağlaması kolaylaşacak ve kan dolaşımınızda sorun yaşanması olasılığı azalacaktır.
Genel anestezi, ilaçlar yardımıyla hastada geçici uyku ve duyusuzluk hali oluşturarak cerrahi girişimin sağlıklı , konforlu ve güvenilir bir şekilde yapılmasını sağlar.Bu dönemde hastada bilinç ve refleksler kaybolur , hasta ağrı duymaz.
Regl döneminde ameliyat yapmak çoğu kez önerilmez. Ancak her durum özel ve bireyseldir. Regl dönemi sırasında cerrahi müdahale, genellikle kanama riski ve iyileşme sürecini etkileyebileceği için doktorlar tarafından tercih edilmemektedir.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Ameliyat yüzüstü pozisyonda ve genel anestezi altında yapıldığından ameliyata kadar bir şey yiyip içilmemelidir. Aksi halde kusma durumunda akciğerlere mide sıvısı kaçar ki bu ciddi sonuçlar doğurabilen bir durumdur. Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır.
Tüyler cerrahi alana engel olmadığı sürece temizlemeyin, Tüy temizliğini ameliyattan hemen önce gerçekleştirin, Tıraş makinesi ya da tüy dökücü krem kullanın, jilet kullanmayın, Ameliyathanedeki tüm jiletleri ortadan kaldırın ve Tüy temizlik protokolü oluşturun.
Rahat giyilebilen özellikle önden açılabilen koyu kıyafetler tercih edilmelidir. Mümkün ise siyah kısa tayt tarzı iç çamaşırı giyilmelidir.
Ameliyat öncesi nemlendirici veya deodorant kullanmayın. Ameliyat sonrası hidrasyon için yanınızda enerji içecekleri getirebilirsiniz.
Sigara içenlerde anestezik ilaçlar astım atağını tetikleyebilir. Hastalar da astım şikâyetleri varsa anestezi doktoru ameliyattan önce mutlaka bilgilendirilmelidir. Anestezi başlarken ve uyanma sürecinde hava yolu spazmı sigara içenlerde çok daha fazladır.
Yaraların iyileşmesinde de etkili
Cerrahiden sonra sigaraya devam etmek komplikasyon riskini uzatıyor. Cerrahi sonrasında dokuların iyileşmesi için oksijen gerekiyor. Ancak sigara içen kişilerin vücudunda daha fazla karbon monoksit bulunuyor ve kandaki toksinler dokuların iyileşme süresini olumsuz etkiliyor.
Mide içeriğinin hacmini ve asiditesini azaltmak için genel anestezi öncesi yetişkin ve çocukların aç kalması gerekir. Böylece ameliyat esnasında mide içeriğinin regürjitasyonu ve aspirasyonu, abdominal cerrahide ameliyat alanının gaita ile kontamine olması, idrar ve gaita inkontinansı önlenmiş olur.
Genel anestezi sonrasında gelişen boğaz ağrısı, genellikle 48- 72 saat sonra tedavi edilmeden geçer. Şiddetli olduğunda lokal anestezikli bir pastil veya gargara kullanılabilir.
Hastane Süreci
Ameliyatınız, hangi ameliyatın yapıldığına bağlı değişmekle birlikte 30 dk ile 2 saat arasında sürecektir. Ancak ameliyathane girişiniz, uyutulmanız, uyandırılmanız nedeniyle yatağınıza dönmeniz daha uzun sürer. Ameliyat sonrası çok nadir durumlar dışında yoğun 6 bakım gerekli olmamaktadır.
Ağır grip geçiren, ateşi yükselen, burundan iltihaplı akıntısı olan hastalarda ameliyat acil değilse ertelenir.
Üst solunum yolu enfeksiyonu yaşayan bir hastanın ayrıca ameliyat gününe kadar maskeyle dolaşması önemlidir. Çünkü soğuk algınlığı, işlem sırasında hastaya verilecek anesteziyle beraber kan dolaşımını olumsuz yönde etkileyeceği için sağlık açısından da büyük bir risk taşımaktadır.
Ameliyattan önce neden serum takarlar? Ameliyattan önce damara yerleştirilen plastik bir kanül yardımı ile hastaya serum takılır. Bu damar yoluyla verilen ilaçlar kısa süre içinde hastanın bilincinin kaybolmasını ve anestezinin başlamasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri