Ameliyatsız hemoroid tedavisi ya da lazerle hemoroid tedavisi, hastalarda kesi yapılmadan sonuçlandırılmaktadır. Lazer ışınları hemoroid oluşumunun gerçekleştiği bölgeye girerek şişen damara müdahale eder. Lazer yolu ile bu damar içerisinde bulunan hemoroid pakesi yakılarak yok edilir.
Hemoroidal arter embolizasyonu ( Genişlemeye yol açan basur damarlarının atardamar yolundan girilerek tıkanması işlemi) oldukça yeni ,etkili, güvenli ve ameliyata gerek göstermeyen tedavidir. Bu tedavi Girişimsel Radyologlar tarafından uygulanmaktadır.
Dış basur memesi hastalığı genellikle kendiliğinden geçmektedir. Dış basur memesi durumunda kişilerde herhangi bir şikayet yok ise herhangi bir tedavi uygulanmamaktadır.
Hastalığın erken evresinde bol sıvı alımı, diyet, ağrı kesiciler, steroid içeren fitiller ve kremler etkilidir. Ayrıca 'oturma banyosu' denilen sıcak su banyosunun yanı sıra kabızlığı olan hastalarda lifli gıdaların tüketilmesi, şikayetlerin azalmasını sağlar.
Ne yazık ki, dış hemoroid kendiliğinden geçebilen bir rahatsızlık değildir. Ara sıra şikayetleri hafifletmek için ılık su banyosu gibi yöntemler uygulanabilir. Bu, dış basurdaki ağrının rahatlamasını sağlar.
İlgili 40 soru bulundu
Basur evde doğal bitkisel tedaviler, beslenme düzeninde değişiklikler, ılık su banyoları ve egzersiz gibi hapishaneler rahatlatılabilir. Ayrıca basur kremi ve spreyleri de kullanarak ağrı ve kaşıntıları hafifletmek mümkündür.
Hemoroid tedavisinde öncelikle;
Kabızlığın giderilmesi, Makat bölgesine içine ilaç koyularak yapılan oturma banyoları yerine, sıcak duş uygulamaları, Bol lifli gıdaların tüketimine ağırlık verilmesi, Günlük su tüketiminin artırılarak en az 1,5-2 litre su içilmesi gibi adımlar izlenebilir.
Basurun etkili olduğu makat bölgesinde kaşınma, yanma ve tahrişi önlemek adına her öğünde doğal probiyotik içeren ev yoğurdu tüketilmelidir. Ayrıca yoğurda ek olarak papatya çayını da düzenli şekilde tüketebilirsiniz. Beslenmenize keçiboynuzu ve zerdeçal ekleyerek hastalığın ilerlemesine önlem alabilirsiniz.
Dışkılama sırasında bu belirtilerle karşılaşan çoğu kişi ise dış hemoroid kendiliğinden geçer mi şeklinde araştırma yapmaktadır. Kanama ve ağrıların düşük seviyede olduğu vakalarda yaşam tarzında yapılan değişiklikler basurun kendiliğinden geçmesini sağlamaktadır.
Diğer tedavi yöntemlerinde birinci evreden dördüncü evreye kadar medikal tedavi ile kendiliğinden geçmesi mümkündür. Tamamen iyileşme görülmez fakat boyutları ilaçlarla ve diyet uygulamaları ile bol lifli yiyeceklerle küçülebilmektedir. Bu sayede hastanın şikâyetleri azalmaktadır.
Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen ilaçlar, basura en iyi gelen kremler arasında gösteriliyor. Ağız yoluyla alınabilen Daflon isimli ilaç yine etkili kremlerde olduğu gibi ağrı azaltıcı özelliği sayesinde öneriliyor.
Şişen Basur Memesine Ne İyi Gelir? Basur tedavisi uygularken krem kullanmak, sıcak su banyosu (dirseğinizi yakmayacak sıcaklıkta) yapmak veya egzersizler yapmak şişen basur memesinin inmesine katkı sağlayabilir.
Hastanemizde 1500 TL'den başlayan fiyatlarla lazerle hemoroid tedavisi yapılmaktadır.
İçerisinde vazelin, at kestanesi yağı, kantaron yağı, nane yağı ve üzüm çekirdeği yağı olan hemoroid için doğal kür tarifi veren Kunak, kremin hemoroidli bölgeye uygulanmasını tavsiye etti.
Basur kullanımı kısmi olarak fayda sağlayabilir. Çok yüksek dozlarda olmayacak şekilde bir iki damla su ile karıştırılıp tampon yapılarak bölgenin temizliği sağlanabilir. Aynı zamanda hazımsızlığa da iyi gelen sirkenin içme sularında da bir iki damla karıştırılarak kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Bu bağlamda 4 tatlı kaşığı çobançantası ince bir şekilde kıyıldıktan sonra, 1 litre su içinde 8 saat bekletilir. Bunun ardından da süzülür ve bir pamuk yardımı ile basurlu bölgeye sürülür.
Hemoroid tedavisi şikayetleri gidermek için yapılır. Tedavi edilmezse hastalık ilerler, şikayetler artar. Kanama bu hastalarda önemli bir şikayettir. Tedavi edilmezse can sıkıcı kanamalar sürer gider; çok miktarda kan kaybı olduğunda, kansızlık gelişebilir.
Bunun sebebi ise genellikle dışkılama sırasında zorlanma, tuvalette uzun süre boyunca oturma, kronik ishal ya da kabızlık, aşırı kilo veya obezite, gebelik, liften fakir beslenme şekli ve sürekli ağırlık kaldırmaktır.
Hemoroidli bölgenin kaşınması ya da temizlenmesi çoğu zaman hasta şikayetlerinin artmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle basur oluştuktan sonra hiç müdahale etmeden bir doktora başvurulması gerekmektedir.
İçine, dirseğinizi soktuğunuzda yakmayacak ısıda sıcak su doldurulur. Makat suya temas edecek şekilde birkaç dakika oturulur. Makatta ele gelen ağrılı şişlik varsa suyun içerisine bir çay kaşığı kadar tuz konulur. Suya batikon, sarı toz gibi mikrop öldürücü koymanın hiçbir anlamı ve faydası yoktur.
Lif oranı yüksek yiyecekler yemek, dışkıyı daha yumuşak ve daha kolay geçmesini sağlayabilir ve hemoroid tedavisine ve önlenmesine yardımcı olabilir. Bu dönemde bol sıvı tüketmek (özellikle su ve meyve suları) ve bunun yanı sıra çorba gibi yine sıvı gıdaların yenmesi oldukça önemlidir.
Basur için düzenli olarak sıvı tüketimi özellikle de su içilmesi gerekmektedir. Kişiler tükettikleri besinleri dikkatli seçmeliler, lifli gıdalar yemelilerdir. Özellikle şeftali gibi meyveler sindirimi kolaylaştırır. Bu bakımdan kabız olunma riski de azalır.
Sıklıkla dış basurla karıştırılan anal hematom (makatta pıhtı toplanması) kendiliğinden küçülerek kaybolur ancak hemoroid için bunu söylemek mümkün değildir. Anal hematom gibi fazla ıkınmakla ortaya çıkan tromboze hemoroid de 2-4 haftada büyük oranda kendiliğinden küçülür.
Bu yüzden hastanın hastaya poliklinik kontrolü tavsiye edilmelidir. olan hastalar genel cerrahiye acil konsülte edilmelidir. hemoroidlerde şiddetli ağrı önemli bir bulgudur.
Ancak aniden çok fazla posa alımına geçmek fayda yerine zarar getiriyor. Karın ağrısı ve aşırı gaz oluşumu sorunlarını ortaya çıkarabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri