İmmün sistemin kas hücrelerini hedef alarak saldırması sonucunda, kaslarda inflamasyon (iltihap/yangı) ve yıkımla giden; buna bağlı kas güçsüzlüğünün geliştiği bir grup otoimmün hastalıklardır. Genellikle üç ana başlıkta incelenir; polimiyozit (PM),
Miyokardit ise kalpteki bu kasının iltihaplanması ya da enfeksiyonu olarak ifade edilir. Miyokard yani halk diliyle kalp kası kalbin büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Kalp kası da diğer kaslar gibi iltihaplanabilir. Bakteriler, virüsler, mantarlar, otoimmün hastalıklar da buna neden olabilir.
Miyozit, tedavisi kortizon gibi bağışıklık sistemini baskılayan veya çalışmasını yeniden düzenleyen ilaçlarla yapılmaktadır. Hastaların büyük bölümünde bu tedavilerle iyilik elde edildikten sonra ilaç dozlarının azaltılması ile bu iyilik devam ettirilebilmektedir.
Kalp kası iltihaplanmasına; virüsler, bakteriler, mantarların yol açtığı enfeksiyonlar ve otoimmün hastalıklar sebep olabilmektedir. Hastalığın çoğunlukla kaynağı viral enfeksiyonlardır. Bazı vakalarda hastalık belirti göstermeyebilmekte ve kendiliğinden iyileşebilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Miyokardit, kalp kasının (miyokard) iltihaplanmasıdır. Kalp kasının iltihabı, kalp kası hücrelerinin dejenerasyonuna veya ölümüne neden olur. Miyokarditin birçok farklı nedeni vardır ve hafiften (kısa sürerek ortaya çıkan ve düzelen) hızla ilerleyen ölümcül hastalığa kadar çeşitli sonuçlara yol açabilir.
Troponin C (TnC)'den farklı olarak, troponin I (TnI) ve troponin T (TnT) yalnızca kalp kası liflerinde bulunan bir protein türü olduğundan, yapılan laboratuvar testinde kalbin hasar görüp görmediğini anlamak üzere bu iki proteinden birine bakılır.
İnflamasyon (Enflamasyon) Belirtileri Nelerdir? Vücutta inflamasyon oluştuğunda, ağrı, vücut ısısında artış, titreme, ödem, kızarıklık, hassasiyet ve işlev kaybı akut inflamasyon belirtileri olarak ortaya çıkar.
-Röntgen çekimi: Ağrıyan dişin röntgeni apseyi tanımlamaya yardımcı olabilir. Diş hekimi ayrıca enfeksiyonun yayılıp diğer bölgelerde apseye neden olup olmadığını belirlemek için röntgen kullanabilir.
Kas ağrısı, enfeksiyon, yaralanma ya da bir hastalık nedeniyle eklemlerde ortaya çıkan ve boyun, sırt ve bacaklar başta olmak üzere vücudun her yerini etkileyebilen sağlık sorunu belirtisidir. Ağrı hafif olabileceği gibi keskin bir şekilde de hissedilebilir.
Kas ağrısında ilk müracaat edilmesi gereken doktor genellikle dahiliye uzmanı olmaktadır. Kas ağrısı, romatizmal hastalıkların öncüsü olabileceği için genel dahiliye bölümü ile başlamak hızlı çözüm sunar. Şikayetlerinizin özelliklerine göre, dahiliye doktoru sizi romatoloji uzmanına sevk edebilir.
Miyozit hastalarında kortizon, metotreksat ve azatioprin isimli ilaçlar standart tedavide kullanılan ilaçlardır.
Enfeksiyon etkeni olan mikroorganizma, vücudun genelinde iltihabi bir reaksiyon başlatarak genel işlev bozukluğuna yol açar. Sepsis tedavi edilmediği takdirde hızla ilerleyerek hayatı tehdit edici olabilir; dolaşım yetmezliği ve şoka yol açarak ölümle sonuçlanabilir.
Kanda iltihap, çok ciddi ve hayatı bile tehdit edebilecek bir hastalıktır. Kanda iltihabın tedavi edilmemesi halinde septisemi, sepsise doğru bir şekilde ilerler. Sepsis, septiseminin oldukça ciddi bir komplikasyondur. Bu hastalık, vücutta iltihaplanma yapar.
Bu enfeksiyon bakteri ya da mantar kaynaklı oluşabilir ve kan dolaşımı yoluyla diğer kemiklere ulaşabilir. Hastalığın erken dönemlerinde akut osteomiyelit tedavi edilmezse kronikleşebilir. Böylece iltihaplanan kemiğe kan akışı olmaz ve kemik dokusu ölüme gider.
Belirti vermesi durumunda kemik iltihabının yol açtığı semptomlar çoğu kişide hemen hemen aynı seyreder ve en yaygın belirtiler şunlardır: Enfeksiyon bölgesinde kızarıklık, şişlik ve ısınma. Kemik ağrısı, kemiğin bulunduğu bölgeye baskı yapıldığında artan ağrı Ateş
Osteomiyelit; enfeksiyon nedeniyle kemik iliği ve çevresindeki kemiğin iltihaplanmasına verilen isimdir. Bir kemiğin enfekte olması durumunda; kemiğin içerisinde yer alan yumuşak kısım şişer ve kan damarlarına baskı yapar. Bu ise kemik hücrelerinin yeteri kadar kan alamamasına ve bu kısımların ölmesine yol açar.
Kandaki iltihaba ne iyi gelir merak ediyorsanız beyaz dut kurusundan faydalanabilirsiniz. 1,5 bardak suya 1,5 yemek kaşığı beyaz dut kurusu koyarak 6-7 dakika kaynatın ve ılımaya bırakın. Sabah ve akşam aç karnına hazırladığınız dut kurusu suyunu içebilirsiniz.
Aspirin dışında, eczanelerde satılan adları ile Voltaren, Naprosyn, Exen, Endol, Etol, Profenid, Rantudil gibi ilaçlar da bu gruptandır.
Enfeksiyonun teşhis edilmesi fiziki muayene, laboratuvar testleri, görüntüleme testleri ve biyopsi ile olur. Laboratuvar testleri; genellikle beyin omurilik sıvı örneği, idrar, boğaz, dışkı, burun, balgam örneğidir. Emar, röntgen ve bilgisayarlı tomografi ise kullanılan görüntüleme yöntemleridir.
- Trans-doymuş yağ ve (veya) yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren her türlü işlenmiş ve paketlenmiş hazır gıdalar, kızartmalar, - Tam yağlı mandıra ürünleri, - Beyaz ekmek, - Pirinç, makarna gibi rafine karbonhidratlar vücutta iltihaba neden olabilen zararlı besinlerin başlıcalarıdır.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, yorgunluk gibi belirtiler gösteren miyokardit, bilinen adıyla kalp kası iltihabı, kalp yetmezliği ve ritim bozukluğu gibi ciddi kalp rahatsızlıklarına neden olabiliyor.
Düşürülemeyen ateş, yorgunluk, nefes darlığı gibi durumların varlığında mutlaka bir Kardiyoloji uzmanına başvurulmalıdır. Kalp kası iltihabının nedenleri nedir? Vücudun çeşitli bölgelerinde; virüs, bakteri veya mantarın yol açtığı enfeksiyon ve birtakım otoimmün rahatsızlıklar kalp kası iltihabına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri