Şu zamanda anestezi ilacı almış bir birey hemen günlük yaşantısına geri dönebilmektedir. İlacın vücuttan tamamen moleküler yapıda atılması ise 3 hafta kadar süren kısa bir zamanı oluşturmaktadır. Kişinin günlük yaşantısını çok fazla etkilememektedir.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Bununla birlikte boğaz ağrısı, kas ağrıları, kaşıntı tansiyon düşüklüğü ya da yükselmesi, kalp ritim bozuklukları ve geçici bilinç kaybı da genel anestezi sırasında ve sonrasında gözlenen yan etkiler arasındadır.
Genel anestezi sonrasında bulantı, kusma, solunum borusundan kaynaklanan boğaz ağrısı ve ağız kuruluğu, ürperme, üşüme, uyuşukluk, kas ağrısı gibi durumlar yaygın olabilmekle beraber oldukça geçicidir.
İlgili 37 soru bulundu
Anestezi sonrası titreme, bulantı, ağrı gibi istenmeyen bulgular hem cerrahi tekniğe hem hastanın genel durumuna hem de anestezistin kullandığı yöntemlere bağlı olarak görülebilir. Anestezide kullanılan ilaçlar ve uygulanan yöntemlerin de tıpta uygulanan tüm ilaçlar ve yöntemler gibi yan etkileri olabilir.
Genel anestezi unutkanlık yapar mı? Genel anesteziden sonra demans ilerleyebilir mi? Bazı anestezik ajanlar geçici olarak ve kısa süreli unutkanlık (amnezi) ya da hafıza kaybı yaratabilirler. Bu durum, bazı anestezik ilaçların geçici ve kısa süreli etkisidir.
Ameliyattan sonra ayakta bazen uyuşma olabilir. Bu durum bir kaç hafta sürebilir. Ama 2 ay içinde kendiliğinden geçer. Bu normal bir durumdur.
Ameliyat yüzüstü pozisyonda ve genel anestezi altında yapıldığından ameliyata kadar bir şey yiyip içilmemelidir. Aksi halde kusma durumunda akciğerlere mide sıvısı kaçar ki bu ciddi sonuçlar doğurabilen bir durumdur. Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır.
Kendi istekleriyle gidiyorlar. Narkoz verilince söyledikleri her şey bu nedenle delil olarak kabul edilir" şeklinde konuştu.
Ameliyattan Önce Aç Olmanın Önemi. Anestezi verilecek hastaların midesi boş olmalıdır. Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Derlenme (Uyanma) Odası
Ameliyat sonrası hastanın yeterli bir süre daha takip edildiği yerdir. Hastanın nabız, tansiyon, solunum değerleri takip edilir.
Ameliyat bitimini takiben kullanılan anestezi ilaçları sonlandırılarak anestezi uzmanı gözetiminde hasta uyandırılır ve uyanma odasına alınır. Hasta burada ısıtılır, ağrısı dindirilir, bulantı ve kusmaya karşı önlemler alınarak, konforlu bir şekilde odasına gönderilir.
Bulantı-kusmanın olması; hastanın konforu, ameliyat sonrası komplikasyonlar, erken taburculuk, hasta memnuniyeti, yara iyileşmesi ve maliyeti olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle hastanın bulantı-kusmasının olmamasını/ azalmasını sağlamak önemlidir.
Anestezi sonrası nelere dikkat edilmelidir? Anesteziden sonra bir süre yorgun ve uykulu olmanız normaldir. Bu durum anestezi tipine ve verilmekte olan ağrı kesicilere bağlı olarak daha da uzayabilir. Ameliyattan ne kadar zaman sonra gıda alabileceğinizi doktorunuz size söyleyecektir.
Narkoz en çok idrar yoluyla atılır. Bunun için bol sıvı tüketilmelidir. Kas hareketi ve enerji üretimi için yemek yemek önemlidir. Hafif ve sağlıklı gıdalar tüketmeye özen gösterilmelidir.
Cerrahi operasyonun ardından, hastanın sürekli olarak uyku halini sağlamak için verilen tüm ilaçlar kesilerek hastanın kendisine gelmesi beklenir. Beklenen süre içinde hasta uyanmazsa ilaçla müdahale edilerek uyandırma işlemi tamamlanır. Anestezi, birkaç dakika sürebileceği gibi saatlerce de sürebilir.
Yaşam bulguları stabil olmalıdır. Bedenin herhangi bir yerinden aşırı miktarda drenaj olmamalıdır. Hastanın bilinci açılmış olmalıdır. İdrar miktarı erişkin bireyde saatte en az 30 ml olmalıdır.
Ameliyattan sonraki dönemde 1 hafta ani hareketlerden ve ağır kaldırmaktan kaçınılması gerekmektedir. 1 hafta sonra cinsel ilişkiye girilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
İğnenin Etkisi Ne Zaman Geçer? Yapılan iğnenin etkisi en fazla 4 ya da 5 saat içerisinde geçer. Bu noktadan sonra istediğiniz gibi hareket edebileceğiniz gibi yemekte yiyebilirsiniz.
Ameliyat sonrasında hastalardan en çok gelen şikayet, kesinin bulunduğu yer ve çevresinde uyuşmaların olmasıdır. Bu bölgeye cerrahi bir işlem uygulandığı ve oradaki dokuların iyileşmesi için belli bir süre geçmesi gerektiğinden bu durum normaldir ve bir müdahale gerektirmeden bir süre sonra kendiliğinden geçer.
Yazar Sarper Yılmaz • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 28 Nisan 2021 • Yorumlar: Hasta ve hasta yakınlarınca sık sorulan sorulardan birisi genel anestezinin ciddi bir risk taşıyıp taşımadığıdır. Bu soruya verilecek tek bir cevap vardır: Evet, genel anestezide ölüm riski vardır.
Dr. Hülya Bilgin, “Her yıl dünyada 230 milyon hastaya cerrahi girişim için anestezi uygulanıyor. Anestezinin sebep olduğu hasta ölümleri oldukça azdır. Son 10 yılda anestezi nedeniyle ölüm riski 100 binde 1 oranındadır.
Ameliyat sonrasında ilk 3-4 gün sadece sıvı gıdalarla beslenme önemlidir. Daha sonra yavaş yavaş ek gıdalara geçiş yapılır. Ek gıdalara geçiş sürecinde özellikle çorba, yoğurt, beyaz peynir ve bisküvi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri