İlk olarak laringoskopi yapılarak gırtlak ve çevresine bakılır. Eğer laringoskopi esnasında anormal bir durum görülürse küçük bir doku alınarak biyopsi yapılır. Laringoskopi ve biyopsi dışında kanserin yayılıp yayılmadığının görülmesi için ise bilgisayarlı tomografi veya MR gibi taramalardan da faydalanılabilir.
Gırtlak kanseri kan tahlilinde belli olur mu? Gırtlak kanserinin tanısı sadece kan tahlilinden konulması mümkün değildir.
Ses kısıklığı, nefes darlığı ve yutma güçlüğü, gırtlağın kansere bağlı olarak büyümesiyle birlikte en sık olarak görülen belirtilerdendir. Bu üç belirtiden biri veya birkaçı hemen hemen tüm gırtlak kanseri vakalarında görülür.
Boğaza yapışmış bir kırıntı hissi, yemekleri tamamen yutamamak, yutma sırasında ağrı veya yanma hissi, yemeğin boğaza yapışıyor gibi hissedilmesi yutma sorunları olarak tarif edilebilir. Yaşanan her yutma güçlüğü gırtlak kanserinin belirtisi değildir.
Gırtlak kanseri, baş ve boyun bölgesinde görülen en sık tümöral hastalık türüdür. Yapılan araştırmalara göre ortalama başlangıç yaşı erkeklerde 66, kadınlarda 63'tür. Belirtiler kalıcı ses kısıklığı, boğaz ve yutma problemleri olabilir. Başlıca nedenlerin sigara ve alkol olduğu düşünülmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
- Gırtlak kanseri tedavi edilebilen bir kanserdir! - Gırtlak kanserinde tam kür (hastalıktan tamamen kurtulma) için en önemli şart erken teşhis ve erken tedavidir!
Gırtlak kanserinde ölüm riski var mıdır? Gırtlak kanserinin erken teşhisinde tedavi çoğunlukla başarıyla sonuçlanır. Gırtlak kanserinde ölüm oranı oldukça düşüktür.
Yaş durumu birçok kanser türünde önemli bir konudur. Gırtlak kanseri çoğunlukla 40 yaş üstünde görülse de kırk yaşın altında da nadir olarak görülebilir. Bu durum yaşam kalitesine bağlı olarak gelişir. Özellikle beslenme alışkanlığı risk faktörleri arasındadır.
Gırtlak kanseri (larenks kanseri) tipik olarak 40 yaşından büyük erkeklerin hastalığıdır. Ancak 30'lu yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Sigara ve alkole maruz kalınan süre uzadıkça gırtlak kanseri riski de artmaktadır. Bu hastalık kadınlarda daha nadir görülür.
Gırtlak kanserin ilerleyişi çok hızlı olduğu için hastalığın erken tespit edilip tedaviye başlanılması çok önemlidir.
Hastalığın Belirtileri:
Bu nedenle iki haftadan uzun süren ve ilaç tedavisinden fayda görmeyen ses kısıklığı durumlarında mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. İlerleyen hastalıkta öksürük, kanlı balgam, nefes darlığı gibi belirtiler eşlik edebilir.
Gırtlak Kanseri Belirtileri
Gırtlak kanserinin belirtisi temel olarak ses kısıklığı ve ses kalitesindeki değişimler oluyor. Ancak, bu tür belirtilerin ortaya çıkabilmesi için tümörün ya ses tellerinin üzerinde ortaya çıkması gerekiyor, ya da farklı bir bölgede ortaya çıkıp ses tellerine ilerlemesi gerekiyor.
Gırtlak kanseri, çoğu zaman tedavisi mümkün bir hastalıktır. Gırtlak, kıkırdaklar tarafından çevrelenmiş bir organdır.
Evre 3: Kanserin gırtlak bölgesinden çevre dokulara ve/veya yakındaki lenf düğümlerine yayıldığı aşamadır. Genellikle cerrahi müdahale, radyasyon terapisi ve kemoterapi kombinasyonunu içerir.
Yaygın belirtileridir. Erken dönemde ise burun tıkanıklığı, akıntısı, daha sonra tümör nekrozuna bağlı kötü kokulu iltihaplı akıntı görülebilir. Hastalar genellikle ilk etapta kulak şikayeti ile gelse de boyundaki kitleler ilk belirtidir.
Adenoid kistik karsinom, salgı bezlerinde, çoğunlukla baş ve boyundaki majör ve minör tükürük bezlerinde ortaya çıkan nadir bir malign neoplazm şeklidir. Diğer menşeli bölgeler arasında trakea, lakrimal bez, meme, cilt ve vulva bulunur.
Nazofarenks kanseri burun boşluğunun boğaza açıldığı bölgede oluşan kanser türüdür. Boğaz olarak bilinen “farenks” ve burun ile ilgili bir terim olan “naso/nazo” kelimesinden türemiştir. Farenks 3 kısımdan oluşur: nazofarenks, orofarenks ve hipofarenks.
İstanbul gırtlak kanseri; söz konusu bölgedeki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile açığa çıkmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda sigara kullanan kişilerde gırtlak kanserine yakalanma riski sigara kullanmayan kişilere oranla 20 kat fazla olduğu belirlenmiştir.
Ne yazık ki, erken tanı konulmaması halinde, kanser hücreleri gırtlak ya da üst yemek borusundan boyun bezlerine (lenf nodları), hatta akciğerlere ve karaciğere kadar yayılabilmektedirler.
Larenks kanseri 4 evrede incelenmektedir. Evre 1 ve evre 2; erken evre kanser olarak kabul edilmektedir ve bu evrede tedavi başarısı oldukça yüksektir. Evre 3'te kanser gırtlakta başladğı bölgenin dışına taşmaktadır ve evre 4'te yaygın tutulum da söz konusu olmaktadır.
Yapılan incelemeler sonrasında gırtlak kanseri tanısı aldı. Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi'nde, ağız içinden yapılan lazer operasyonu sayesinde gırtlağının yarısını kaplayan tümörden kurtuldu. Üstelik kaybettiği sesine de kavuştu.
Gırtlak kanserinin oluşmasında en önemli etken sigaradır.
Günde 10 adetten fazla içilmesi kanser için etkilidir, tiryakilerde kanser oranı 20 kat fazladır, sigara bırakıldıktan sonra vücutta 20 yıl kadar etkisi sürmektedir.
Her kanser gibi, ileri evre gırtlak kanserleri de, ne yazık ki, ölümcül olabilmektedir. Gırtlak kanseri evrelendirmesinde kanserin gırtlağın dışına çıktığı durumlar, boyunda büyük atardamarları tutan büyük yayılımları, boyun omurgalarına doğru ilerlemiş durumlar, uzak yaygın yayılımlar bu aşamayı temsil ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri