Dünyada sofralık zeytin üreten önemli ülkeler İspanya, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Fas, Yunanistan ve İtalya'dır.
Uluslararası Zeytin Konseyi verilerine göre zeytinyağı üretiminde 2018-2019 döneminde İspanya 1,6 milyon ton ile zeytinde olduğu gibi ilk sırada yer alırken onu 265 bin ton ile İtalya, 225 bin ton ile Yunanistan, 200 bin ton ile Fas ve 183 bin ton ile Türkiye izlemektedir.
İspanya, yılda 9.819.569 ton üretim ile dünyanın en büyük zeytin üreticisidir. İtalya 1.877.222 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Yılda 1.561.465 ton üretim ile Fas, üçüncü büyük zeytin üreticisidir. 1.500.467 ton üretimiyle Türkiye 4 olarak sıralanmıştır.
Zeytin bitkisinin özel iklim isteği nedeniyle zeytincilik, dünyada daha çok Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde (İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye, Tunus, Suriye, Fas, Fransa ve Portekiz ) yapılmaktadır. Halen dünya zeytin ağaç varlığının yaklaşık %93'ü bu ülkelerde yer almaktadır.
En çok zeytin Ege Bölgesi'nde yetiştirilir, bununla birlikte Güney Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de bu ürünün tarımı yapılır. Bu bölgelerin ortak özelliği sıcak iklim şartlarına sahip olmalarıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Dünyada sofralık zeytin üreten önemli ülkeler İspanya, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Fas, Yunanistan ve İtalya'dır.
. - at Zeytinin Başkenti Narlıca.
Bu gezilerimiz devam edecek" dedi. Tura katılan Rus Elena Volova ise "Buraya geldiğim için çok memnun oldum çünkü Rusya'da zeytin üretimi yok.
Salt Spring Island, British Columbia üzerinde zeytin çiftliği. Sonunda, 3 Aralık'ta rd ve 4 th 2016, Kanada'nın ilk zeytinyağı zeytinleri elle hasat edildi. Sadece beş saat sonra The Olive Farm'ın yeni zeytin fabrikasında preslendiler. İtalya'dan yeni gelmiş ve zeytin hasat edilirken kuruluyordu.
Zeytin ağacının anavatanı Anadolu'nun Kahramanmaraş, Hatay ve Mardin üçgenidir. Zeytin, dünyada sadece Akdeniz ülkelerinde ekonomik olarak tarımı yapılabilen bir bitki türüdür. Dünyanın önde gelen zeytin üreticileri sırasıyla İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'dir.
İlk kültüre alınışı ve ıslahı Sâmiler tarafından olmuştur. Arkeolojik çalışmalar, zeytin yetiştiriciliğinin M.Ö 4.000'li yıllara kadar dayandığını göstermektedirler. İlk Grek ve Roma yazıtlarında zeytinin barış ve birlikteliğin ebedi simgesi olduğuna değinilmiştir.
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Hala İspanyol ve İtalyan zeytinyağının hâkim olduğu Çin pazarında artık Çin'deki zeytin ağaçlarından elde edilen zeytinyağlarını da görmek mümkün. Ülkede 1960'larda başlayan zeytin üretiminde ağaç sayısı 70 binlerden bugün 60 milyona ulaşmış durumda.
Gemlik bölgesinde yetiştirilen bu tür, tad ve yapı özellikleri dolayısı ile dünyanın en iyi salamuralık zeytin çeşidi olarak kabul ediliyor. Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir.
Girit adasında yer alan Vouves köyünde, 3.000 yıllık olduğu tahmin edilen bir zeytin ağacı, günümüzde hala zeytin veriyor. Kuvvetli ve dirençli “Vouves Zeytin Ağacı” bugün hala meyve veriyor. Çünkü, evet, zeytinler meyve olarak kabul ediliyor.
Bölgedeki zeytin yetiştiriciliği başarılı olursa, kısa zamanda Azerbaycan'ın nar üretim bölgesi olan Gence, Şamaği ve çevresine de yayılacaktır. Zeytincilik yanında Türkiye Büyükelçisi'nin zihninde şekillenen diğer projelere de ciddiyetle sahip çıkılırsa, sonuçlardan her iki ülke insanı yararlanmış olur.
zeytin ağacının bir alt türü. güney africa, orta doğunun bir bölümü, çin ve hindistan'da yetişir. afrika zeytini, yabani zeytin, demir ağacı, hint zeytini gibi isimlerle anılır.
İran'daki ana zeytin üretim alanları Fars, Kerman, Hormozgan, Sistan-Baluchestan, Qazvin, Gilan, Golestan ve Zanjan olarak belirtiliyor. İran'da kişi başına zeytin tüketimi yıllık 180 gram oldu.
“Küresel zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 15.2'sini gerçekleştirdiğimize takılmayın. Zeytinyağı üretiminde dünyada ilk beşe girdiğimizi hiç söylemeyin” Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, Almanya'nın topraklarında neredeyse hiç zeytin yetişmemesine rağmen zeytinyağını Türkiye'den daha ucuza tükettiğini yazdı.
Suudi Arabistan dünyanın en büyük zeytinliği ve sıkım tesisi ile Guinness rekoru sahibi. Geçen ay Guinness tarafından onaylandı, Suudi Arabistan bu sayede zeytin konusunda bir dünya rekortmeni oldu.
O proje 440 bin leva tutarındaki Kırcaali ve Krumovgrad bölgelerinde zeytin yetiştirmek için Bulgaristan'da bir pilot projenin parçasıydı. O zaman zeytin fidanı dikiminden üç yıl sonra meyve veriminin % 75'e ulaşarak, bir dönümden en az 2 bin kilogram zeytin elde edilmesi bekleniyordu.
Ege bölgesinde yaygın olarak bulunan zeytin ağacı poleni birçok kişide alerjiye neden olan önemli bir polendir. Zeytin ağaçlarından uzak kalınmasına dikkat edilmelidir.
Her bölgede yetişen zeytinin farklı özellikleri vardır. Bu da 1 litre zeytinyağı için gereken miktarı özellikle zeytin hamken yani yeşil ve yeterince yağlanmamışken 10 hatta 12 kilograma bile çıkabilir ama 1 litre zeytinyağı için ortalama 5 kilo zeytin gerekir. Yani, 1 kg zeytinden yaklaşık 200 ml zeytinyağı çıkar.
Zeytinin öyküsü
İlk olarak Yunanistan'ın Santorini adası'nda ortaya çıktığı düşünülmektedir. Zeytin Ağacı kuzeyde, Anadolu üzerinden Yunanistan, İtalya ve İspanya'ya; güneyde, Mısır üzerinden Kuzey Afrika'ya yayılmıştır. 16. yüzyılda Kuzey Amerika ve Latin Amerika ile birlikte Çin'e ve Japonya'ya ulaşmıştır.
Ak zeytin, Aşı yeli, Çakır Çilli, Dilmit, Erkence, Eşek zeytini (Ödemiş), Girit zeytini, Hurma kaba, Hurma karaca, İzmir sofralık, Karayaprak, Kiraz, Memeli, Taş arası, Tavşan yüreği, Yağ zeytini, Yerli yağlık. Edremit Yağlık, Midilli, Şakran adların da kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri